Špela Gorički že drugič uspešna z znanstveno crowdfunding kampanjo

    Plaščar Ciona intestinalis, foto: Asbjørn Hansen (Creative Commons BY-NC-ND 2.0)

    Dr. Špeli Gorički, ki je leta 2016 na znanstveni crowdfunding platformi Experiment zbrala skoraj 6000 USD za raziskavo številčnosti populacije človeške ribice s pomočjo okoljske DNA, je letos uspela še ena crowdfunding kampanja: nekaj več kot 5000 USD bo lahko porabila za raziskavo obnavljanja vretenčarskega živčnega sistema pri modelnem organizmu, plaščarju Ciona intestinalis.

    C. intestinalis, eden najbližjih živečih sorodnikov vretenčarjev, je v nasprotju s sesalci sposoben popolnoma obnoviti svoje možgane s pomočjo pluripotentnih matičnih celic. Razumevanje razlike v mehanizmih obnavljanja med C. intestinalis ter vretenčarji lahko pojasni, kateri deli teh mehanizmov so se pri vretenčarjih med evolucijo izgubili. Rezultati raziskave bodo relevantni ne le v regenerativni in razvojni biologiji, temveč tudi na področju rekonstrukcije tkiv in organov. Morda bo na podlagi teh znanj nekoč mogoče učinkovito zavirati ali zdraviti bolezni centralnega živčnega sistema.

    Špela Gorički si bo s pomočjo zbranega denarja pokrila del plače med obiskom morske biološke postaje v Roscoffu v Franciji, ki je del Univerze v Parizu IV: Paris-Sorbonne. Kampanjo so v celoti financirali posamezniki.