Sicer nekoliko senzacionalistično, a vseeno pohvale vredno, da so na 24ur obravnavali temo bega možganov in drastičnega zmanjševanja denarja za znanost v Sloveniji v zadnjih petih letih. Povezava na video tukaj.

Število naših najboljših, ki odhajajo iz države, iz meseca v mesec, raste. Po zadnjih podatkih Metine liste, ki spremlja Slovence in Slovenke, ki redno delujejo, poučujejo in raziskujejo na tujih znanstveno-raziskovalnih ustanovah, jih je že preko 270. 

Jernej Barbič je profesor računalniške grafike, za drugi del trilogije o Hobbitu je animiral fantazijska bitja. Ekipi, v kateri je sodeloval, se je za las izmuznil oskar za vizualne efekte. Je redni profesor na univerzi v Južni Kaliforniji. Jernej Ule na londonski univerzi odkriva skrivnosti možganskih celic. Vodi ekipo strokovnjakov, s katerimi išče zdravilo za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen. Zdravilo bi lahko imeli čez 10 let, pravi. Urška Vrhovšek je ena od slovenskih ambasadorjev znanosti. V znanstveno netipični Italiji raziskuje biomarkerje za raka trebušne slinavke. To je oblika raka z najslabšo prognozo, ki ga preživijo le redki. 

Zakaj so odšli, kaj je zunaj drugače, pod kakšnimi pogoji bi se vrnili v Slovenijo?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

5 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
8 - št. let nazaj

Uporabljat podatke Metine liste, kot osnovo za število ljudi ki odhajajo iz države je malo nenatančno, saj je seznam, mešanica tistih, ki so redno zaspoleni v tujini in so dejansko zapustili državo in tistih ki začasno gostujejo na tuji ustanovi in so še vedno zaposleni v Sloveniji. Recimo na primeru avtorjev tega bloga, ki so navedeni na Metina lista – Jure Zupan primarno na University of Cincinnati (dejansko zapustil državo) – Jernej Fesel Kamenil primarno na IJS a trenutno gostuje v CERNu (dejansko ni zapustil države oz. IJS in imas se vedno primarno afiliacijo IJS) je naveden kot primarno na… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
8 - št. let nazaj
Odgovor na  Jure Zupan
Jernej Ule
8 - št. let nazaj

Imam mešane občutke glede bega možganov. Delo v mednarodnem prostoru je namreč dober način za strokovni razvoj. Če se ohranja sistem, ki mlade zadržuje v nekem omejenem prostoru, jim to lahko zavira razvoj. Slovenci v tujini lahko na različne načine koristimo slovenski znanosti in gospodarstvu, in da se nas obravnava kot beg možganov je lahko ponižujoče. Dva lepa članka sta bila nedavno objavljena v delu na to temo: http://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/mobilnost-znanja-ni-vprasanje-bega.html http://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/ne-beg-krozenje-mozganov.html?search=Matija%20Grah Izgobljena priložnost je po tudi to, če izobražen mlad človek zaradi kakršnihkoli ovir ne more prosto razvijati svojih talentov. Beg možganov torej ni nujno prostorski beg (na primer iz Slovenije… Beri dalje »