ARRS – nikoli končana zgodba

  No, pa smo jih le dočakali. Rezultate razpisa za raziskovalne projekte. Nekateri so veseli, drugi razočarani, tretji pa smo osupli in ne vemo, ali bi se ARRS-ju smejali ali jokali.

  S sodelavci smo letos prijavili predlog projekta o proučevanju dolgoročnih posledic stresa pred rojstvom, kar je še dokaj slabo proučeno področje, vedno več raziskav, tudi pri ljudeh pa kaže, da ima povišana količina stresnih hormonov pri nosečnicah dolgoročne učinke na zdravje takšnih potomcev. Razumevanje teh procesov bi vsekakor lahko pomenilo pomemben prispevek za zdravje ljudi, saj bi lahko vnaprej predvidevali kakšne zdravstvene težave bi lahko pričakovali pri ljudeh, izpostavljenih stresu in preventivno ukrepali. S sodelavci s treh inštitucij smo pripravili zelo interdisciplinaren predlog projekta, ki zajema vse od osnovnih raziskav do psihološke in klinične raziskave, v katero bi vključili nekaj sto prostovoljcev. Zaprosili smo za običajen projekt, vreden 100.000 EUR na leto, s čimer bi nekako izvedli predlagane raziskave, pa še to ne prav lahko (vsakdo si lahko izračuna, da bi po tej računici na vsakega partnerja prišlo približno 33.000 EUR na leto, iz česar je potrebno plačati raziskovalce in vse materialne stroške, ki bi jih bilo kar nekaj (samo merjenje hormonov pri nekaj 100 prostovoljcih je npr. precejšen finančni zalogaj). No, ARRS je sicer pozitivno ocenila naš projekt, a uvrstila ga je med manjše klinične projekte, kljub temu da v projektu nikjer ni navedeno, da bi kandidiral za takšen projekt, in ne da bi nas kdorkoli vprašali za naše mnenje, in kljub temu, da ne gre za manjšo klinično raziskavo, ampak za velik interdisciplinarni projekt s tremi inštitucijami. No, odobrili so nam torej financiranje v višini 50.000 EUR na leto ali 1300 raziskovalnih ur (polna zaposlitev enega raziskovalca je 1700 ur), se pravi, da bi na vsaki od treh inštitucij lahko delal po en raziskovalec približno četrtino svojega časa, za materialne stroške pa bi vsaki inštituciji ostalo približno 5.000 EUR na leto.

  Res mi ni več jasno, ali se pristojni na ARRS norčujejo iz nas ali kaj naj si še mislim(o) o teh, žal ne morem reči drugega kot neumnostih, ARRS. Ali je na ARRS sploh kdo pogledal, za kakšen projekt gre, kakšno delo je predvideno v njem, ali pa so kar pavšalno določili, da podelijo le polovico predvidenega denarja?

  Seveda pa je ARRS zopet v “win-win” situaciji. Zelo verjetno bomo primorani zavrniti financiranje, saj trenutno ne vidim, kako bi lahko predvidene raziskave tako oklestili, da bi lahko kaj pametnega naredili s temi sredstvi, ki nam jih je ARRS namenila. ARRS bo verjetno to pozdravila z nasmeškom na ustih, saj jim bo ostal denar,  hkrati pa že vidim, kako mi bodo v prihodnje, ko bom spet kritičen do njih, očitali, da saj so mi odobrili projekt, pa sem ga zavrnil…

  5 KOMENTARJI

  1. ARRS res kliče po prenovi! Kot si napisal Gregor, razuma tam res več ni in ga v tej sestavi tudi ni pričakovati. Dodala bi samo še en primer netransparentnosti.
   V starih časih smo raziskovalke, raziskovalci s svojim podpisom potrdili, da želimo na projektu, programu sodelovati z določenim številom ur in s tem tudi potrdili, da imamo znanje s področje. Danes to ni več potrebno, vse je prepuščeno le vodji projekta, programa. Žal tudi v znanosti odgovornost in poštenost nista prepoznani vrlini. Zgodi se, da ko zaradi kritičnega pogleda postaneš »motnja« za sistem, brez argumentiranega razloga letiš iz progama, čeprav si ga soustvarjal 10 let. S tem ti je odvzeta tudi možnost priključitve drugemu programu in izpadeš ven iz bazičnega financiranja.

  2. Preberite si poročilo o evalvaciji ARRS iz leta 2011

   http://www.arrs.gov.si/sl/analize/publ/inc/ESH-OrgEvalRepSRA-Dec2011.pdf

   Na strani 22 piše:

   The criteria and judgments used for fast-track
   submission to the second stage (by invitation)
   can serve well in capturing timely, breakthrough
   research proposals from recognised leaders in
   different disciplines, but this does not seem to
   be fully transparent or at least is not perceived to
   be so. The Committee sensed a certain degree of
   scepticism about its full objectivity on the side of
   the scientific communities.

   In terms of monitoring projects and programmes,
   the Committee felt there to be a degree of over-
   regulations and lack of flexibility. This could be
   related to the fact that the Agency has emerged
   directly from a Ministry, and in most govern
   ment bodies the financial management of public
   funds is normally regulated and monitored very
   tightly. However, in recent years many European
   research councils have moved towards simplify
   ing reporting procedures on research grants. This
   should be seriously considered by the SRA and if
   necessary by the responsible Ministry.

   In kaj se je zgodilo v zadnjih treh letih?
   Pospešeno se je odstranjevalo vse "motnje" v sistemu.

  3. Kandidranje na ARRS projekte je v teh razmerah nesmiselno. Wild card projekti, za izbrancew, ki gredo direktno v drugo fazo, lepo vas prosim. Pa tudi SICRIS sistem je nastavljen tako, da preferira tiste, ki že itak imajo dosti denarja.

   Škoda mojega časa.

  4. Zelo pomenljivi so nekateri tokratni dobitniki projektov in povezave med njimi (http://www.arrs.gov.si/sl/progproj/rproj/rezultati/14/rezult-razp-rp-faza-2-14.asp ).
   Med temeljnimi projekti na področju Matematika sta se uvrstila v 2. fazo dva projekta, dobitnik je Dragan Marušič, Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič. Gre za rektorja Univerze na Primorskem.
   Na področju Računsko intenzivne metode in aplikacije (RIMA) se je v 2. fazo uvrstil le en projekt, in ta je tudi odobren. Nosilka je Dušanka Janžič, Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper. Bila je na rojstnodnevni zabavi gospoda rektorja.
   Pustimo ta trenutek ob strani »zanimivo« dejstvo, da sta za celotno matematiko »tekmovala« le dva projekta, za RIMA pa eden, kar je polovico celotne matematike (!). S primerjavo rezultatov 1. faze izbora ugotovimo, da je bila »zmagovalka« področja RIMA povabljena v 2. krog, kjer ni imela NOBENE konkurence in je MORALA dobiti projekt!
   Opozoriti je treba, da je dotična zmagovalka od oktobra 2009 kot redna profesorica dopolnilno zaposlena na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Famnit). Pomembno je tudi, da je bila taista gospa lani odpuščena iz krivdnih razlogov na Kemijskem inštitutu (http://www.dnevnik.si/slovenija/ugledno-znanstvenico-odnesli-ocitki-o-nepotizmu), o čemer imamo zapise tudi na Kvarkadabri (http://blog.kvarkadabra.net/2013/12/nadaljevanje-sage-dusenka-janezic.html#comment-form). Kljub temu je dobila Zoisovo nagrado, zaradi katere je svojo obsodbo javno izrazilo več žensk, ki delajo v znanosti (https://www.dnevnik.si/mnenja/pisma-bralcev/sporen-izbor-zoisove-nagrajenke). Kakopak, aktualni resorni minister ni videl nobenih napak v delu Zoisovega odbora, saj pri tem etika menda ni pomembna (https://www.dnevnik.si/slovenija/ministru-se-etika-ne-zdi-pomembna-). Menda je Zoisova nagrajenka in »zmagovalka« letošnjega razpisa z blagoslovom vodstva ARRS »odnesla« na Famnit tudi potekajoči raziskovalni projekt (http://www.dnevnik.si/slovenija/po-izredni-odpovedi-bi-odpeljala-projekt). Kmalu zatem smo prebrali, da je prvi mož ARRS povezan s Famnit (http://www.dnevnik.si/slovenija/prvi-moz-agencije-v-navzkrizju-interesov), kjer so ga nagradili z izvolitvijo v najvišji možni raziskovalni naziv (http://www.dnevnik.si/slovenija/neobicajna-izvolitev-in-luknjasta-pojasnila). Ali so te povezave slučajne?
   Nedavno je predsednica vlade v odstopu Alenka Bratušek zaustavila imenovanje novega UO za ARRS, ki ga je predlagal trenutni resorni minister. (http://www.dnevnik.si/slovenija/prerivanje-bratuskove-in-pikala-na-plecih-znanstvenikov), (http://blog.kvarkadabra.net/2014/07/alenka-bratusek-ustavila-imenovanje.html). Je tudi to zgolj slučajno? Kdo komu pomaga urejati »finančno zaledje«?
   Psi lajajo, karavana gre neovirano dalje. Naš edini hram popolnoma transparentnega financiranja znanosti je že v lanskem letu prevzel mantro »Za poštenje v znanstvenem raziskovanju« (http://www.arrs.gov.si/sl/finan/letpor/13/inc/ARRS-LetnoPorocilo-2013.pdf). Zgolj slučaj ali vojaška taktika »zavaravanje neprijatelja«?

   • Očitno imaš na ARRS prednost -si izbranec, če te preiskujejo kriminalisti. Svojstvena poštenost ARRS z Demšarjem na čelu. Sicer pa tudi MIZŠ ceni "znanje" dotične gospe, saj je članica sveta NAKVIS, ki naj bi zagotavljal kakovost našega visokega šolstva. Boli glava!

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.