V petek, 27. 11. 2020, je v organizaciji Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani potekal Posvet o spreminjanju vrednotenja raziskovalne dejavnosti, na katerem je sodelovalo več domačih in tujih gostov. Posnetki prispevkov udeležencev posveta so objavljeni na YouTubu.

Med predavatelji bi posebej izpostavili Stephena Curryja, vodja usmerjevalnega odbora Sanfranciške deklaracije o vrednotenju raziskovalne dejavnosti (DORA), ki je predstavil bistvene probleme s trenutnim vrednotenjem znanosti in predlagal izboljšave. Ogledate si lahko posnetek njegovega predavanja, na voljo so tudi prosojnice.

Pet mitov o vrednotenju

Prilagamo še povezavi na dokumenta, v katerih so zgoščeno in pregledno povzete glavne zmote glede vrednotenja raziskovalne dejavnosti, ki ju je omenil tudi Curry v svoji predstavitvi:

  1. Ideas for Action outlines five common myths about research evaluation to help universities better understand barriers to change and provides analogous examples to illustrate how these myths exist inside and outside of academia. It also offers five design principles to help institutions experiment with and develop better research assessment practices.
    Download (PDF): Rethinking Research Assessment: Ideas for Action
  2. Unintended Cognitive and Systems Biases identifies seven personal biases that can influence hiring, promotion, and tenure decisions. It also reveals four institutional and infrastructural implications of these biases and provides strategies to develop new institutional conditions that reduce bias.
    Download (PDF): Rethinking Research Assessment: Unintended Cognitive and System Biases

Nekaj povezav, ki so jih zbrali organizatorji posveta

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments