Mobilnosti in nasploh novi “geografiji” znanosti so se nedavno posvetili na reviji Nature, med drugim tudi s člankom (in interaktivnimi diagrami) o migracijah znanstvenikov.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

3 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Jure Zupan
11 - št. let nazaj

Še zlasti zanimiva je percepcija, kako močna bo Kitajska znanost leta 2020. Njihova vlaganja v znanost se povečujejo s prav neverjetno hitrostjo, a dvomim, da bodo l. 2020 že vodilna sila…

Jure Zupan
11 - št. let nazaj

In očitno ne Avstrija ne Slovenija nista sodelovali v raziskavi. Kaj vemo (podprto s številkami) o migracijah slovenskih znanstvenikov?

Andrej
Andrej
11 - št. let nazaj

Po nekem uradnem štetju je menda registriranih slovenskih raziskovalcev v tujini 350, vseh raziskovalcev pa naj bi bilo kakšnih 5000 (na grobo). S tem bi prišli na 7%, kar je bistveno manj od številk za Nemčijo ali VB (20-25%), primerljivo pa npr. s Španijo in Brazilijo. Vendar se mi zdi, da bi številka 350 znala biti podcenjena, ker verjetno nimajo zelo dobre evidence. Poleg tega je verjetno precejšnja razlika med področji. Se pravi, pri emigraciji prednjačijo tista področja, kjer Slovenci sploh lahko konkurirajo za akademska mesta. Brez zamere, ampak se mi zdi, da slovenski ekonomisti v tujini uspejo le, če… Beri dalje »