Kaj je konkurenčnost? Poletno nagradno vprašanje

  Konkurenčnost je ta čas ključna beseda. Slovenska znanost ima menda probleme s konkurenčnostjo. (Sašo, kje bi našli tisti zanimivi graf, ki smo ga gledali zadnjič?) Predsednik vlade je povečanje konkurenčnosti postavil za strateški cilj naslednjega proračuna. (Do sedaj smo uspešno skrbeli za socialne pravice, naslednji korak pa je, da se posvetimo konkurenčnosti – nekako tako je rekel Pahor.)

  Zanima me torej: kaj pomeni, kako definirate pojem konkurenčnost? Zakaj je konkurenčnost (očitno) nekaj dobrega?

  Hvala. Nagrada za najboljši odgovor žal ne bo konkurenčna.


  Luka, dodajam graf, ki ga omenjaš. Sašo

  6 KOMENTARJI

  1. Konkurenčnost pomeni biti v nečem enako dober, ali boljši kot tisti okrog tebe.

   Seveda smo takoj pri novem vprašanju – kaj pomeni biti v nečem dober.

  2. Ta graf je res zanimiv, naravnost presenetljiv. Najprej, zdi se, kot da za znanstveno konkurencne drzave povecevanje sredstev ne pomeni nobene prednosti. Ampak, ali je to res? Se Estonija res lahko primerja s Svico ali Svedsko po znanstveni odlicnosti? Morda gre tu le za moje predsodke, ampak nekako tezko verjamem, da je graf pravi odraz realnega stanja (ne le numerolosko pravilen).

   Poleg tega, kaj je skrivna formula Malte v primerjavi z Romunijo, da je ob enakem vlaganju kar sedemkrat bolj znanstveno/raziskovalno ucinkovita? Je bilo v viru od koder izhaja ta slika kaj komentarja glede tega?

  3. Škoda. Prav zanimivo bi bilo izvedeti zaradi česa Malta in Estonija tako izstopata (moj edini osebni kontakt iz Estonije je delno zaposlen tudi na Finskem-> da se slu;ajno Estonija ne "šlepa" pri bogatih sosedah?). Po drugi strani: naj razumem, da problem Slovenije sploh ni premajhno financiranje?

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.