Čeprav smo upali na to možnost, ni šlo, da bi o javni razpravi o osnutku Nacionalnega programa visokega šolstva poročali v živo. Morda je olajševalna okoliščina ta, da ni prinesla nobenega presenečenja. O skoraj vsakem govorniku bi lahko brez predstavitve že zgolj iz povedanega sklepali na to, s katere institucije prihaja, ali pa glede na institucijo sklepali na to, kaj bo povedal. Morda so tovrstne razprave potrebne in pomembne, ker je določene stvari treba povedati (vedno znova), pa čeprav se glede stališč posameznih udeležencev na tak način ne doseže noben premik.

Sam pa sem vmes razmišljal, da bi bilo poročanje v živo morda vendarle lahko manj dolgočasno razburljivo. Spomnil sem se, kako sem poleti v Pekingu gledal tekme svetovnega nogometnega prvenstva na kitajski televiziji in zraven bral poročilo MBM (minute-by-minute) na spletni strani časnika Guardian. Morda bi lahko tudi o tej razpravi poročali kot o nogometni tekmi! O podajah med soigralci, strelih na nasprotnikova vrata, bravuroznih paradah za obrambo gola in preudarnih izvajanjih udarcev iz kota. Ni kaj, tovrstna poročanja bi lahko bila napeta stvar.

Mimogrede, tekma se je – seveda – končala neodločeno, pokalno tekmovanje pa se je šele dobro začelo.

P.S. Nov urejevalnik objav na blogu? In možnost prečrtanega besedila! Ja, tudi znanstveniki raziskovalci se najbolj navdušimo ob najbolj banalnih sublimnih izboljšavah našega vsakdana.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

5 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Luka Omladič
13 - št. let nazaj

Tvegamo, da nas bodo obtožili fanatizma, glede na to, da nam je slovenska znanstvena politika primerljivo razburljiva kot nogomet, in želimo v to prepričati še koga drugega 😉 (PS, otrok se je našel, ni prišel dlje od Oddelka za ustavno pravo)

Sašo Dolenc
13 - št. let nazaj

V duhu Matejeve pobude bi veljalo razmisliti o nekakšnem "semaforju", kjer bi se beležili "vmesni rezultati" oziroma posamezna stališča in ideje. Take javne debate, kot je bila včerajšnja, so predvsem velika izguba časa za vse udeležence, če se stališč sproti ne beleži v strnjeni obliki in nato vrednoti. Odlično bi bilo, če bi samo ministrstvo za znanost odprlo spletno stran, kjer bi se sproti zbirale ideje in komentarji, vsi pa bi jih lahko sproti vrednotili, ampak žal njihove internetne strani tega menda tehnično ne omogočajo.

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Tekmi bom vsekakor sledil preko vašega bloga! Samo, da se zaenkrat še ne morem odločiti, za koga bom navijal… Sicer pa: če je Golobičeva četica tehnično omejena, znate morda vi pri kvarkadabri narediti wiki, na katerem bi lahko komentarje k posameznim delom NPVŠ kar sproti dodajal in urejal? wiki javna razprava?

Sašo Dolenc
13 - št. let nazaj

Zakaj pa ne? Wiki z NPVŠ-jem je zdaj tule. Najprej bi bilo treba vse skupaj za silo urediti, če bi imel kdo voljo …

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Bože moj, koliko klobasanja…