Kmalu bodo na Univerzi v Ljubljani potekale volitve novega rektorja. Za ta položaj se letos potegujejo štirje kandidati: dr. Janez Hribar z Biotehniške fakultete, dr. Stane Pejovnik s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, dr. Jože Duhovnik s Fakultete za strojništvo in dr. Rudi Rizman s Filozofske fakultete.

Morda bi bilo dobro, da tudi na Kvarkadabrinem blogu soočimo mnanja o kandidatih, saj bodo volitve tokrat neposredne, fukcija rektorja pa je, vsaj v trenutnih “kriznih” časih, ko se zraven še pomembno spreminja univerzitetni sistem, še toliko bolj pomembna.

V Mladini je bil pred nekaj tedni objavljen zanimiv intervju z Rudijem Rizmanom iz katerega navajam nekaj stavkov:

Našo univerzo je treba pomladiti, ker je na njej vse preveč ovir, blokad, ki onemogočajo polno uveljavljanje in ustrezno nagrajevanje mlajših pedagoških in raziskovalnih sodelavcev.

Zato bi sam v funkciji rektorja, če me bo seveda doletela, skušal spodbujati neko dejavnejšo držo univerze, njeno večjo samozavest na ravni institucije in tudi individualnih profesorjev; ti so velik intelektualni potencial, ki mu je morda treba dodati še odločnost.
Sicer pa na univerzi, tudi ljubljanski, potrebujemo nekaj kritične zavesti in neustrašne drže, o čemer je pisal Michel Foucault. Doslej takšnega poguma ni bilo. Namesto tega je Univerza v Ljubljani sprejela etični kodeks, ki blokira in celo sankcionira kritično državljansko držo študentov in profesorjev. Po mojem občutku tak kodeks le odraža situacijo, v kakršni smo se znašli. Ljudje na naši univerzi so premalo glasni, premalo kritični, premalo heretični. 

Seveda bo prva naloga novega rektorja, da se upre nečemu, kar je na koncu celo bolj papeško od papeža in kar se je sprevrglo v pravo »tiranijo forme«, ki je zahtevala velike energetske vložke učiteljev, na koncu pa tudi študentom naložila nekaj, kar čutijo kot prisilni jopič. Zanimivo je, da na najstarejši univerzi v Bologni, kjer poučujem, še zdaleč niso aplicirali v Bruslju zaukazanega bolonjskega procesa s takšno rigidno in v bistvu že dogmatsko zagnanostjo kot pri nas.  

Glede na trenutne informacije, ki jih imam iz javnih nastopov o kandidatih, se mi zdi prav Rizman najbolj primeren za novega rektorja, saj ima jasna in razdelana stališča o univerzi in njenem razvoju, ki niso zgolj prazno leporečje. Kaj menite o kandidatih vi?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

7 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

So kje jasno predstavljena tudi stalisca ostalih kandidatov?

Sašo
13 - št. let nazaj

Malo sem pobrskal po internetu in našel samo Rizmanov program objavljen na strani Filozofske fakultete (pdf). Če kdo najde še kak program oziroma stališča drugih kandidatov, naj prosim objavi link.

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Sodeč po:

http://www.uni-lj.si/novica.aspx?id=3340

bodo programi kandidatov za rektorja objavljeni na spletnih straneh UL po 17. avgustu.

3. septembra pa bo javna predstavitev kandidatov na Pravni fakulteti.

shrink

Sašo
13 - št. let nazaj

OK. Počakajmo torej še kak teden, da bodo znani programi vseh štirih.

Matic18
13 - št. let nazaj

Objavljen je bil le intervju z njim?

Levaki torej že ciljajo na zapolnitev nove pozicije s svojim pristašem.

zupan
13 - št. let nazaj

Tole je z glavne strani UL

"Danes, 17. 8. 2009, se v skladu z rokovnikom volilnih opravil izteka rok za oddajo volilnih programov kandidatov za rektorja UL v novem mandatnem obdobju.

Programi bodo obravnavani na naslednji seji volilne komisije, ki bo v petek, 21. 8. 2009 ob 10. uri. Programi bodo javno objavljeni po tem datumu, v skladu s sklepom volilne komisije."

Sašo
13 - št. let nazaj

Tole sem pravkar dobil po mailu:

"Vabimo vas na soočenje in predstavitev vseh štirih kandidatov za novega rektorja Univerze v Ljubljani v predavalnico št. 34 v pritličju Filozofske fakultete v četrtek, 10. septembra 2009, ob 10.00 uri."