Kot piše v predgovoru knjige Stanislava Južniča Zgodovina raziskovanja vakuuma in vakuumskih tehnik je “zgodovina praznega vse prej kot prazna.” (str. 7) Velike razprave o naravi in obstoju vakuuma segajo nazaj v antiko, ponovno pa so se razplamtele v 17. stoletju ob nastanku eksperimentalnih znanosti. Velik razcvet sta znanost in tehnika vakuuma doživeli predvsem od 19. stoletja naprej, saj se večina sodobne tehnologije vsaj deloma naslanja tudi na vakuum in vakuumske tehnike.

Južnič v obsežni monografiji podrobno prikaže zgodovino raziskav in tehnoloških uporab vakuuma. V knjigi je opisanih veliko zabavnih anekdot in zgodbic o znanstvenikih in vladarjih, ki dajo sicer zgodovinski razpravi dodatno lahkotnost in privlačnost za branje.

Knjigo je razdeljena na 14 poglavij. V prvem poglavju, ki je tudi najbolj obsežno, avtor povzame celotno zgodovino vakuuma od antike do današnjih dni. V naslednjih poglavjih se posveti še posameznim fizikalnim in tehničnim področjem, kjer se vakuum uporablja. Tako zapovrstjo obravnava še: katodne žarke, uporabo vakuuma v metalurgiji, vakuumske balone, termovko, žarnico, rentgenske žarke, odkritje elektrona, elektronski mikroskop, pospeševalnik delcev, televizor in kamero, tranzistor ter plazmo. Knjigo spremlja tudi veliko ilustracij, tabel in grafov. Po vseh poglavjih so razporejeni tudi od glavnega teksta ločeni kratki življenjepisi pomembnejših znanstvenikov.

Avtor se posebno posveti tudi znanstvenim in tehnološkim dosežkom na področju današnje Slovenije. Kot je opazil tudi pisec predgovora knjigi Boštjan Žekš, avtor “vedno ‘slovensko’ razume kot geografski pojem, ne pa morda jezikoven ali etničen. Kot ‘slovensko’ obravnava vse, kar se je dogajalo pri nas in kaj so ljudje od tukaj naredili drugod. Ob tem na primer poudari, da je že pri prvih poskusih Guerickeja, ‘izumitelja’ magdeburških polkrogel, aktivno sodeloval tudi naš knez, pokaže, da so bile v Ljubljani že ob koncu 17. stoletja dosegljive knjige o vakuumu in da so v jezuitskem kolegiju, v ljubljanskem liceju in kasneje v gimnazijah učili o najnovejših dognanjih o vakuumu in delali ustrezne poskuse.” (str. 5)

Južničeva knjiga o vakuumu bi se prav lahko imenovala tudi Zgodovina fizike s poudarkom na problemih vakuuma ali kaj podobnega, saj zdajšnji naslov in naslovnica bralce morda prej odvračata kot privabljata. Ampak ko knjigo enkrat odprete in začnete prebirati, vas zanimive zgodbice in zgodovinska dejstva hitro pritegnejo.

Zgodovina raziskovanja vakuuma in vakuumskih tehnik / Stanislav Južnič. – Ljubljana : Društvo za vakuumsko tehniko Slovenije, 2004 (Ljubljana : Pleško) ISBN 961-90025-6-3

(Sašo Dolenc)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments