Zakaj topla voda zamrzne hitreje kot hladna?

V severnih predelih Kanade in Islandije je del splošne folklore mišljenje, da vroča voda, ki jo pustimo zunaj na mrazu, hitreje zamrzne kot pa enaka količina hladne vode. Presenetljivo kot se zdi tako spoznanje, ki je povsem v nasprotju s pričakovanji zdrave kmečke pameti, pa se za vsem tem vseeno le skriva smiselna fizikalna razlaga.

Najprej naj razčistimo z naslednjim. Če postavimo na balkon dve enaki posodi z isto količino vode, ne bo vedno zamrznila najprej voda, ki je imela na začetku višjo temperaturo. Prvotno bolj vroča voda lahko hitreje zamrzne, le če so pojavi, ki pripeljejo do tega dovolj izraziti. Glavni vzrok je večje izparevanje, s čimer se masa vode, ki preostane in na koncu zmrzne, zmanjša. Zaradi izparevanja se navadno spremeni tudi razmerje med površino in volumnom, ki je sedaj morda bolj naklonjeno hitrejšemu ohlajanju. Pri ohlajanju je pomembna tudi konvekcija vode v posodi. Če so temperaturne razlike velike, se lahko v posodi sprožijo konvekcijski tokovi, ki znatno povečajo ohlajanje. Ti tokovi lahko zamrejo pri nižji temperaturi, tisti ki jo ima voda v drugi posodi, kjer temperaturne razlike niso bile dovolj velike, da bi sprožile konvekcijo. Hitrost ohlajanja je odvisna tudi od konvekcijskih tokov, ki jih segreta voda sproži v zraku.

Velikosti gornjih efektov so močno odvisne od oblike posode, njene sestave, in pa od temperaturnih razlik med vodo in okolico, zato ne moremo za vse primere naenkrat napovedati, katera voda, vroča ali hladna, bo zamrznila hitreje.

(Jure Zupan)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments