Minuli petek je v CERN-u potekala javna predstavitev načrtov za prihodnost. Predstavitev je bila zaključno dejanje nekajletnega dela velike množice fizikov delcev, ki smo tako ali drugače povezani s CERN-om, oziroma s prihodnostjo fizike delcev v Evropi. Iz sporočila za javnost: 

…The document also highlights the need to pursue an electron-positron collider acting as a “Higgs factory” as the highest-priority facility after the Large Hadron Collider (LHC). The Higgs boson was discovered at CERN in 2012 by scientists working on the LHC, and is expected to be a powerful tool to look for physics beyond the Standard Model. Such a machine would produce copious amounts of Higgs bosons in a very clean environment, would make dramatic progress in mapping the diverse interactions of the Higgs boson with other particles and would form an essential part of a rich research programme, allowing measurements of extremely high precision. Operation of this future collider at CERN could begin within a timescale of less than 10 years after the full exploitation of the High-Luminosity LHC, which is expected to complete operations in 2038…

Tovarna Higgsovih bozonov je 100km dolg trkalnik, ki bi bil v tunelu, ki bi obkrožil hrib Saleve blizu Ženeve in deloma ležal pod Ženevskim jezerom. Prvotno bi v trkalniku trkali elektrone in pozitrone, nato pa bi ga lahko zamenjali s trkalnikom protonov, ki bi dosegel energijo 100TeV (okoli 8 krat več kot LHC). Več o tem v novici na Nature.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments