Odlomek intervjuja s Francijem Demšarjem, direktorjem ARRS, danes v Delu:

Pred kratkim se je zgodila sprememba v vašem upravnem odboru. Ali je bil kakšen konkreten razlog za predčasno zamenjavo Petra Venturinija na položaju predsednika? Ali ste jo poskušali preprečiti, saj je ARRS vendar vsaj pogojno neodvisna ustanova?
Zamenjava dr. Venturinija na položaju predsednika upravnega odbora ARRS je bila pripravljena brez moje vednosti in v razpravi pri tej točki ni bila izrečena nobena kritika o njegovem delu. Dr. Venturini je delo predsednika opravljal izredno skrbno, vedno neodvisno in kompetentno. Njegovo delo je bilo posebej koristno zaradi hkratnih izkušenj v znanosti, saj je bil več let direktor Kemijskega inštituta, in izkušenj v našem uspešnem podjetju Helios, kjer je vodja razvoja. Ob tej priložnosti bi mu rad izrekel priznanje in zahvalo za njegovo delo, hkrati pa izrazil obžalovanje, da je odstopil tudi kot član upravnega odbora.

Novi predsednik Upravnega odbora ARRS je Blaž Rodič, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu.
Če je verjeti Wikipediji, se je sprememba zgodila 19. septembra 2012.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

17 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Res me zanima, kako to, da je tako čudna sestava tega sveta. Mar ni edina zares relevantna raziskovalna dejavnost v fiziki, kemiji, strojništvu, elektrotehniki, računalništvu. Kaj tam delajo "pedagogi"? Pa brez zamere. Jaz pač mislim, da so pedagogi uničili srednje šolstvo. No, vsaj fiziko na gimnaziji.

Pa kaj, hudiča, tam dela uradnik z ministrstva?

Ne vem, kaj znanstveniki v resnici menite ob vseh teh menjavah in spremembah, ampak meni postaja vse bolj očitno, da je prišlo do nasilne zamenjave s kadrom, ki podpira SDS. A to vidite?

(zdravapamet)

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

To je predpriprava za privatizacijo raziskovalnih sredstev (to je, da se bod lahko tocke priredile ne glede na kvaliteto raziskav ampak kvaliteto politicne barve)

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Ni namen upravnega odbora, da bi v njem sedeli samo znanstveniki – v ta namen obstaja Znanstveni Svet ARRS.

In ta je še zmeraj pod trdnim vodstvom Zares-ovega kadra, zato je skrb odveč.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Kje pa ti vidiš zaresov kader? Jaz sem Žumra videl na seznamu. Tudi če je Zaresovec, on je v končni fazi učenec Ivana Kuščerja. Me je učil. Je porazen pedagog, vendar zelo dober raziskovalec, pravijo.

Samo ne reci, da tudi ti uporabljaš priljubljene besede, kot so oranžni cunami, zaresov kader, udbomafija itd…, da bi z njimi deskreditiral ljudi in omogočil desetkratk večjim porednežem obstoj v politiki?

Mimogrede, a podpiraš gradnjo Teš6?

(zdravapamet)

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

http://www.arrs.gov.si/sl/agencija/organi/svet-julij10.asp

Uf, Žumra jaz ne vidim na seznamu, pa tudi on ni Zaresov (ali kako drugače politično opredeljen) kader. V mislih sem imel tole:

http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/1042362578

strankarska pripadnost je dokumentirana pa recimo tule:

http://www.zares.si/mestni-odbor-ljubljana-ustanovljen/

Sicer pa jaz nimam nič proti Turku in v tem ne vidim nobene zarote – to je bila samo replika na tiste, ki v vsaki kadrovski potezi vidijo rumeno-modri tsunami. Konkretno na dva posta pred menoj.

Teš6: ne vem – po zdajšnji ceni ne.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Zanimivo. Torej si mislil na Vita Turka. Okej. Saj je res sumljivo. Pravzaprav je on malo sumljiv glede na to, kakšne igrice se gre v časopisih. Ampak še vseeno mislim, da je tvoj zaresov cunami močno prenapihnjen. Zaresa tako rekoč ni več, a veš to? Ne boš rekel, da ta vlada ne kuje zarot zoper znanost? Ne se hecat, no. Mogoče pa samo jaz vidim veliko razliko med kadrovanjem zaresa in SDS.

Zdajle vidim, kje sem jaz Žumra videl. On je bil noter do 2010. Sorry, nisem bil pozoren na datum.

(Zdravapamet)

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Rumeno-modri tsunami gor ali dol. Dejstvo je, da enega najpomembnejših organov ARRS vodi človek, ki nima ravno veliko referenc za tak položaj. In da v njem sedita dva učitelja s Fakultete za informacijske študije v Novem mestu.

V taki situaciji g. minister Turk pač ne sme biti presenečen, če med raziskovalci ni zaupanja v njegovo delo.

Mimogrede, a morda kdo ve, zakaj je bil prejšnji upravni odbor sploh zamenjan, čeprav naj bi mu mandat potekel šele leta 2014?

http://www.arrs.gov.si/sl/agencija/organi/odbor-junij09.asp

http://www.arrs.gov.si/sl/agencija/organi/odbor-julij12.asp

Luka Omladič
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Po običajni logiki upravičevanja klientelizma po slovensko: ker smo mi (stranka) volilcem politično odgovorni, morajo biti vsi, ki v državi kaj vodijo, odgovorni nam.

Tako celotno uradništvo, agencije, javne zavode, vodstva podjetji v državni lasti … razumejo kot podaljšek politične oblasti. Kar je škodljivo, saj so to strukture, za katere merilo odgovornosti ni primarno politično, ampak glede na druge kriterije – npr. odgovornost do stroke v primeru institucije, kot je ARRS.

@"Mimogrede, a morda kdo ve, zakaj je bil prejšnji upravni odbor sploh zamenjan"

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Torej imamo agencijo, ki ima znanstveni in upravni svet ločena? Zanimivo!
(zdravapamet)

problemi
11 - št. let nazaj

ZdravaPamet, tovariš moj, ali si lahko bolj natančen in osvetliš moj tunel neznanja, namreč ne razumem kaj pomeni "relevantna raziskovalna dejavnost". Pomagaj prosim, namreč neizmerno si želim vprašati, kdo določa kaj je relevantno in kaj ne v zvezi z raziskovanjem, pa si tega ne upam storiti, saj niti ne vem kaj kaj pomeni …

Pomagaj prosim, tovariš moj.

Dragan Stojanović

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  problemi

Ni problema. Lahko ti konkretno odgovorim. Ne vem, kdo odloča o relevantnem. VIdim, da obstajajo taki "odbori". Ampak zagotovo je relevantno vse, kar delajo na IJS. Recimo. Medtem ko razne anketne "raziskave" "pedagogov" stojijo sekundarne.

(zdravapamet)

problemi
11 - št. let nazaj
Odgovor na  problemi

Saj tu je pravi problem, kdo odloča o relevantnem. OK, hiter odgovor bi seveda bil: "v obravnavanem času dominantna ideologija", ampak … Namreč, meni je zelo zelo relevanten Filozofski inštitut ZRC SAZU in raziskave, ki jih izvajajo raziskovalci kot je recimo Alenka Zupančič Žerdin (projekt, vodja projekta: Filozofski problemi etike). A sem prepričan, da so tebi šli lasje pokonci, ko si to prebral.

No, naj skrajšam, problem ni tako preprost, zato je po moje tisto, kar je potrebno najprej storiti, ustaviti voz … in razmisliti, namreč razuma nam manjka v naši deželici in ne denarja.

Dragan Stojanović

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Blaž Rodič je kader brez vsakih izkušenj. En mlad docent, ki se sodeč po SICRISu mora z znanostjo šele spoznati. Kako je lahko tak kader predsednik UO? Seveda, je iz iste institucije kot Rončevič (FIŠ).

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Nova vladna kadrovska menjava v ARRSVlada je na četrtkovi seji na mesto razrešenega člana upravnega odbora (UO) ARRS dr. Tomaža Savška imenovala dr. Dejana Jelovca. Kadrovsko spremembo so pospremili brez pojasnil o razlogih za razrešitev, so pa zapisali, da je Jelovec »predstavnik uporabnikov, ki niso organizirani v ustrezna interesna združenja«. Jelovac je predavatelj med drugim na FUDŠ in novomeški Fakulteti za informacijske študije, član strokovne komisije za ocenjevanje projektov z razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev in predsednik Sveta za radiodifuzijo RS – na to mesto je bil izvoljen v obeh mandatih vlade Janeza Janše. Poleg dobrodelnosti jim je skupen… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Članek v Dnevniku je zabaven:

"Medtem ko imajo njihovi raziskovalci po besedah prodekanje za doktorski študij dr. Maje Bučar s FDV največji izkupiček točk v prvih dveh podkategorijah – te odsevajo znanstvene objave in čiste znanstvene citate – je primer Rončevića nekoliko drugačen."

Pa poglejmo:

Maja Bučar: 1,17 0,73 0,46 0,03 2,39
Borut Rončević: 2,69 4,48 7,10 0,89 15,16

Skratka, ni niti ene same ocene, kjer bi Rončević Bučarjevo presegal manj kot za faktor 2. Ferligojeva je izjema, ker je po izobrazbi matematičarka, ampak drugače bi temle FDVjevcem prijateljsko svetoval, naj pojma raziskovalne uspešnosti ne vlečejo na dan.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Izredno zanimivo: Rezultati Javnega poziva za predložitev infrastrukturnih programov za financiranje v letih 2013-2014http://www.arrs.gov.si/sl/infra/infraprog/rezultati/13/rezult-poziv-infra-prog-13-14.asp ….sklepa o predlogu izbora prijav prispelih na javni poziv, št. 6316-4/2012-24, ki ga je sprejel Znanstveni svet Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije na 15. redni seji, dne 10.12.2012, je direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike dne 5.2.2013 sprejel sklep o sofinanciranju prijav prispelih na javni poziv, da se v sofinanciranje ne odobri nobena prijava. Na sklep direktorja je bil podan ugovor, ki je bil ugoden s strani na 1. redni seji dne 27.2.2013. Upravni odbor agencije je sprejel sklep o sofinanciranju infrastrukturnega programa… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

6 FTE za spletno aplikacijo?? Edini infrastrukturni sprejeti projekt je projekt novega predsednika upravnega odbora ARRS??