Poznate bralnike elektronskih besedil? Med ameriškimi uporabniki že dolgo prednjači bralnik po imenu Kindle, ki ga trži Amazon. (Ne vem, ali je konkretno Kindle v Sloveniji sploh na voljo.) V primerjavi s tradicionalno knjigo ponuja nekaj prednosti, recimo to, da ti ob želji po branju s sabo ni treba nositi debelih knjig, ima pa tudi nekaj slabosti, recimo to, da ob želji po branju v rokah ne morete držati debele knjige.

Ena od poant, zaradi katerih naj bi bil Kindle uporabnikom všečen, je tudi možnost, da uporabniki sami prek spleta z Amazonove ponudbe elektronskih knjig nalagajo naslove. Načeloma super, čeprav so se pred dobrim mesecem številni uporabniki zbudili presenečeni, ko so ugotovili, da je z njihovih Kindlov nekaj elektronskih naslovov naenkrat izginilo. Izkazalo se je, da jih je Amazon na daljavo preprosto izbrisal, češ da jih je prek njegove storitve ponudila založba, ki na teh delih ni imela pravic.

Uporabnike je ideja, da lahko Amazon nenadzorovano dostopa do vsebine njihovih bralnikov in celo briše njihovo vsebino, pošteno zmrazila. Nekateri so s tem poleg besedila same knjige izgubili tudi svoje zapiske, ki jih Kindle omogoča shranjevati kot opombe k branemu besedilu. Da bo mera res polna, pa je šlo za dve deli Georga Orwella, Živalsko farmo in 1984. Hecno, večer končaš z branjem knjige 1984, zjutraj pa se zbudiš v njeno prihodnost.

Za nekaj več o tem si lahko preberete zapise na pravnem blogu Volokh Conspiracy (denimo tega, tega in končno še tega, ki poroča o vloženi tožbi zoper Amazon). Amazon baje obžaluje svojo odločitev, da je dela izbrisal. (Ma ne.) A morda bo tudi s tako popotnico še toliko bolj prodorno na trg stopil Sony z napovedanim novim konkurenčnim bralnikom, pri katerem bo Amazonovi knjižnici skušal konkurirati z Googlovo.

Zanimivi in negotovi časi za knjigoljubce. Ima kateri od bralcev tega bloga s tovrstnimi elektronskimi bralniki že kaj izkušenj?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

So se odločili, da bodo vrnili knjige na Kindle ali ponudili nadomestilo 30$. Verjetno jim incident škodi pri prodaji bralnikov. Just arrived in my email today: As you were one of the customers impacted by the removal of "Works of George Orwell" from your Kindle device in July of this year, we would like to offer you the option to have us re-deliver this book to your Kindle along with any annotations you made. You will not be charged for the book. If you do not wish to have us re-deliver the book to your Kindle, you can instead choose… Beri dalje »