Ob Paradi ponosa, ki poteka danes v Ljubljani, navajam tri primere izjemnih LGBT+ oseb, ki so kljub izzivom, s katerimi so se soočale, pomembno prispevale k napredku znanosti.

Alan Turing je eden najbolj prepoznavnih imen v zgodovini računalništva in kriptografije, a hkrati tudi pomemben simbol boja za pravice LGBT+ oseb. Britanski matematik je zaslovel z razvojem Turingovega stroja, ki valja za konceptualni model sodobnega računalnika. Zaslužen je tudi za dešifriranje nemške Enigme med drugo svetovno vojno, kar je znatno pripomoglo k zmagi zavezniških sil. A ker je bil odprt o svoji homoseksualnosti v času, ko je bilo to v Veliki Britaniji nezakonito, so ga leta 1952 obsodili zaradi “nemoralnega vedenja” in prisilili v kemično kastracijo. Tragično je umrl dve leti kasneje v starosti 41 let. Leta 2013 ga je britanska kraljica Elizabeta II. posthumno pomilostila, kar je bil pomemben, čeprav pozen, korak k priznavanju krivic, ki jih je bil deležen. (Več: Mož, ki je verjel, da lahko tudi stroji mislijo)

Sally Ride, prva Američanka v vesolju, je tudi prva znana LGBT+ oseba, ki je potovala v vesolje. Jutri bo minilo natanko štirideset let od njenega prvega poleta z raketoplanom Challenger 18. junija 1983. A za njeno spolno usmerjenost in dejstvo, da je bila 27 let zvezi z žensko, je javnost izvedela šele po njeni smrti. LGBT+ osebe so morale dolgo skrivati svojo pravo identiteto, da so sploh lahko poklicno delovale in prispevale k napredku znanosti.

Lynn Conway je v šestedetih letih prejšnjega stoletja med delom za IBM iznašla tehnologijo, ki se še vedno uporablja v sodobnih računalniških procesorjih. Leta 2000 je javno priznala, da je transspolna ženska, in postala glasna zagovornica pravic transspolnih oseb. Njena osebna in poklicna pot sta postali simbol boja za enakopravnost in pravičnost za vse, ne glede na spolno identiteto. Njeni dosežki v znanosti in njeni prispevki k pravicam transspolnih oseb so bili tako pomembni, da se je IBM leta 2020 javno opravičil, da so jo leta 1968, ko je začela svoj prehod, odpustili. To opravičilo je bil pomemben korak k priznavanju in popravljanju zgodovinskih krivic, ki so jih doživeli transspolni znanstveniki in znanstvenice.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments