Bralce Kvarkadabrinih sestavkov in knjig ter obiskovalce spletnih strani (www.kvarkadabra.net, blog.kvarkadabra.net in forum.kvarkadabra.net) bi lepo prosili, če bi lahko v obliki komentarjev pod to objavo zapisali, kakšen je po vašem mnenju širši družbeni pomen tolmačenja znanosti, kot ga gojimo pri Kvarkadabri. Veseli bomo vsakršnega mnenja, komentarja, pohvale in pripombe.

Zelo nas zanima nas tudi, v kolikšni meri so naše vsebine v pomoč: učiteljem pri pripravi pouka; učencem, dijakom in študentom pri prvem spoznavanju z neko novo tematiko; novinarjem kot vir informacij in interpretacij dogajanja v znanosti; širši javnosti, da lahko spremlja razvoj znanja in se zave tudi morebitnih dilem, ki se ob tem odpirajo …

Tole je naš prvi aksiom, kot smo ga zapiali ob ustanovitvi:

»Kvarkadabra verjame v čar znanosti. Povedati vam hočemo, da znanost ni skrivna umetnost, dostopna le redkim posvečenim. Je spoznavanje narave, ki nam je vselej blizu in jo vsi živimo, zato, menimo, jo vsi lahko razumemo. Smo tolmači znanosti za tiste, ki njenega jezika morda ne govorijo tekoče, a želijo, hočejo razumeti njegov smisel. Na naših straneh na svetovnem spletu ne podučujemo, temveč pripovedujemo: zgodbo o nastanku znanosti, o ljudeh, ki so jo ustvarjali, o naravnih pojavih in o zakonitostih, po katerih se ti godijo.«

Že vnaprej najlepša hvala!

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

6 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Luka Snoj
Luka Snoj
8 - št. let nazaj

V današnjem svetu, ko znanost in tehnologija postajate zelo zapleteni in pogosto tako nedostopni, da ju razume le peščica ljudi je komuniciranje o njima izjemnega pomena. Zelo blizu mi je pogled žal že pokojnega prof. Matjaža Ravnika v predgovoru k slovenskemu prevodu knjige Znanost in Človeške Vrednote (Jacob Bronowski): »Številni znanstveniki v svetu in pri nas so prepričani, da je najpomembnejša naloga znanosti v bližnji prihodnosti popularizacija in prenos znanja iz ozkih strokovnih krogov v čim širše segmente družbe. Le tako lahko preprečimo zlorabo, odtujevanje, monopolizacijo in marginalizacijo znanja in znanosti in Ie-to nam lahko zbudi upanje, da bodo vrednote… Beri dalje »

Ciril Bohak
Ciril Bohak
8 - št. let nazaj

Meni Kvarkadabra predstavlja predvsem zelo lepo okno v svet znanosti. Najraje prebiram Sašove prispevke objavljene na strani, kjer so na kratko a zelo dobro predstavljeni konkretni primeri iz zgodovine, ki so še kako pomembni tudi v današnejm svetu. Ravno ti prispevki na zelo poljuden in domač način približajo znanost, ki je lahko še kako zapletena in duhamorna, povsem vsakdanjemu človeku in s tem širijo razgledanost na različnih znanstvenih področjih med vse nadebudneže. Prispevki žal (po drugi strani pa lahko rečem na srečo) v večini primerov niso povezani s tem kar delam in tudi poučujem, a kljub temu zagotovo vplivajo tudi… Beri dalje »

Oto
Oto
8 - št. let nazaj

Blog spremljam kot neakademik, ker me zanima razvoj (slovenske) znanosti kot take, kar je tu odlično pokrito.

rx170
rx170
8 - št. let nazaj

Spremljam pač kot svoje področje dela. Skrbi me pa širjenje nekaterih po moji oceni stališč (npr. bizarna ideja o eni plači), ki bi slabo vplivale na nadaljni razvoj znanosti.

mrgoda
mrgoda
8 - št. let nazaj

Menim, da se slovenski znanstveniki premalo oglašajo (predvsem bode popolna anemičnost akademikov), ko gre za aktualna politična vprašanja in zato kvarkadabro cenim predvsem kot platformo, kjer se lahko kaj kritičnega prebere o slovenski in svetovni znanosti. Želel bi, da se še več slovenskih znanstvenikov opogumi in začne opozarjati, kritizirati, predlagati, kajti le tako se bodo stvari spremenile na bolje.

Še na mnoga leta!

Metka
Metka
8 - št. let nazaj

Kvarkadabro spremljam že nekaj let. Povezuje me z znanostjo, ki mi je v občudovanje.Kaže mi povsem drugačen pogled na svet, povsem druge težave od mojega poklicnega področja. Menim, da je to, da se vsaj malo zanimaš tudi za področja, na katerih ne delaš, ki niso tvoja stroka, da je to del neke splošne razgledanosti. Ker pa je v današnjem času informacij toliko, da jih težko precediš skozi cedilo pomembnosti, mi je Kvarkadabra izjemno dobrodošlo sredstvo pridobivanja informacij s podorčja znanosti in z njo povezane tehnologije. Hvala vsem, ki se trudite!
Kvarkadabra! Še na mnoga leta!
MG