Predavanje “v Indiji”

  Priznam, da sem glede učenja na daljavo oziroma virtualnega spletnega študija še kar skeptičen, pa čeprav sem pred leti v okviru neke pobude na Madžarskem tudi sam že razvil en predmet za učenje na daljavo. A dopuščam možnost, da je moja skepsa zgolj posledica dosedanjih slabih vtisov, torej tega, da se e-učenje v praksi praviloma še ne izvaja dobro oziroma tako, kot bi se morda lahko.

  (Open minds in te reči, sprašuj in preizprašuj. Mimogrede, če v Google začnete tipkati “e-learning is “, vam spletni iskalnik kot najpopularnejši ponudi zvezi “e-learning is the way to go” in “e-learning is not the way to go“. To go or not to go?)

  V tem duhu pa sem rade volje sprejel tudi vabilo iz Indije, da bi za slušatelje neke ambiciozne mlade univerze opravil predavanje prek videokonference. Oni v predmestju Delhija, jaz v sobici na rektoratu ljubljanske univerze, vmes pa kilometri in kilometri kablovja. Priznam, da bom prvič predaval s pomočjo kakega resnega videokonferenčnega sistema. Če je kdo od soavtorjev ali bralcev že predaval na tak način in ima kak neočiten tehnični nasvet, bo tako dobrodošel. Če bo jutri slučajno koga pot zanesla mimo New Delhija, pa je seveda dobrodošel tudi na predavanju.

  6 KOMENTARJI

  1. Lepo, da siris znanje brez povecanega ogljicnega odtisa.

   V HEP svetu je bil za te namene do konca prejsnjega leta vecinoma v uporabi sistem EVO, ki pa je sedaj placljiv. Sam sodelujem v dveh virtualnih tedenskih seminarjih (invisibles seminar in pa LHC results forum). Prvi uporablja webinar, drugi pa se seli na novo platformo Adobe Connect.
   Na U. Cincinnati imamo ta semester tudi en virtualni predmet preko videkonference z Kentucky U.

   Po mojih izkusnjah je uspeh seminarja zelo odvisen od platforme (in predvsem kako enostavno je postavljati vprasanja). Ce boste imeli le dva node-a, bi to znalo biti zelo enostavno (saj bi ze skype zadoscal :-)).

   In se to – na IJS imajo tudi moznost povezave skupaj z elektronsko tablo. To je res super – pred leti sem na ta nacin ze imel tudi ustni izpit, in je bilo, kot da bi bil s studentko v isti sobi s tablo.

  2. Ja, če prav razumem, gre v tem primeru za dva naprednejša sistema, v Indiji uporabljajo Polycom VSX 7000E, na ljubljanskem rektoratu pa imajo Tandberg 6000 MXP. Konzultacije prek Skypea sem tudi sam že opravljal, pa kako konferenco na daljavo tudi že, predavanja z dvojnim prenosom video slike in računalniške predstavitve pa še ne.

   Mimogrede, kar nekaj uporabnih orodij in napotkov za manj zahtevno "domačo" rabo je sicer na voljo tudi na Arnesovi spletni strani.

  3. Dobro! Slika je ob ustrezni povezavi res presenetljivo dobra in stabilna, pa tudi prenos zelo hiter. (Ni bilo kakih nekajsekundnih zamikov med pogovorom.)

   Vsekakor v še dodaten razmislek ob kakih poteh za srečanja v živo na star način. Zdajle sem denimo na neki konferenci v Firencah, kamor se zdaj (kje so časi Casanove do Benetk?) iz Ljubljane z vlakom najhitreje pride tako, da greš z vlakom iz Ljubljane v Beljak, potem iz Beljaka z avtobusom(!) avstrijskih železnic do Benetk in nato spet z vlakom do Firenc. (Seveda obstaja tudi možnost, da se z avtom odpelješ do Trsta in tam vzameš vlak.) Menda bo v prihodnje vsaj v nekaterih kontekstih vse ustreznejša alternativa, da se sprehodiš deset minut do najbližjega sistema za videokonference…

   • Zabavno, pred dnevi sem se namrec ravno nad to slabo povezavo (sicer sem gledal za pot v Benetke) tudi sam razburjal. Za turisticno pot v Benetke je bila vcasih pot z vlakom idealna, saj te vlak pripelje v osrcje samih Benetk. Sedaj bo ocitno najlazje uporabiti rent-a-car. Slovenija je v tem pogledu postala kot LA…

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.