Priznam, da sem glede učenja na daljavo oziroma virtualnega spletnega študija še kar skeptičen, pa čeprav sem pred leti v okviru neke pobude na Madžarskem tudi sam že razvil en predmet za učenje na daljavo. A dopuščam možnost, da je moja skepsa zgolj posledica dosedanjih slabih vtisov, torej tega, da se e-učenje v praksi praviloma še ne izvaja dobro oziroma tako, kot bi se morda lahko.

(Open minds in te reči, sprašuj in preizprašuj. Mimogrede, če v Google začnete tipkati “e-learning is “, vam spletni iskalnik kot najpopularnejši ponudi zvezi “e-learning is the way to go” in “e-learning is not the way to go“. To go or not to go?)

V tem duhu pa sem rade volje sprejel tudi vabilo iz Indije, da bi za slušatelje neke ambiciozne mlade univerze opravil predavanje prek videokonference. Oni v predmestju Delhija, jaz v sobici na rektoratu ljubljanske univerze, vmes pa kilometri in kilometri kablovja. Priznam, da bom prvič predaval s pomočjo kakega resnega videokonferenčnega sistema. Če je kdo od soavtorjev ali bralcev že predaval na tak način in ima kak neočiten tehnični nasvet, bo tako dobrodošel. Če bo jutri slučajno koga pot zanesla mimo New Delhija, pa je seveda dobrodošel tudi na predavanju.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

6 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Jure Zupan
10 - št. let nazaj

Lepo, da siris znanje brez povecanega ogljicnega odtisa. V HEP svetu je bil za te namene do konca prejsnjega leta vecinoma v uporabi sistem EVO, ki pa je sedaj placljiv. Sam sodelujem v dveh virtualnih tedenskih seminarjih (invisibles seminar in pa LHC results forum). Prvi uporablja webinar, drugi pa se seli na novo platformo Adobe Connect.Na U. Cincinnati imamo ta semester tudi en virtualni predmet preko videkonference z Kentucky U. Po mojih izkusnjah je uspeh seminarja zelo odvisen od platforme (in predvsem kako enostavno je postavljati vprasanja). Ce boste imeli le dva node-a, bi to znalo biti zelo enostavno (saj… Beri dalje »

Smoki
Smoki
10 - št. let nazaj

Ob omembi učenja na daljavo in Indije sem se spomnil na tole zanimivo TED predavanje in s tem povezan projekt:
http://www.ted.com/talks/sugata_mitra_build_a_school_in_the_cloud.html

Jure Zupan
10 - št. let nazaj

In kako se je predavanje izšlo?

Jure Zupan
10 - št. let nazaj
Odgovor na  Matej Accetto

Zabavno, pred dnevi sem se namrec ravno nad to slabo povezavo (sicer sem gledal za pot v Benetke) tudi sam razburjal. Za turisticno pot v Benetke je bila vcasih pot z vlakom idealna, saj te vlak pripelje v osrcje samih Benetk. Sedaj bo ocitno najlazje uporabiti rent-a-car. Slovenija je v tem pogledu postala kot LA…