Glede na to, da ima po ustavi pri nas oblast ljudstvo (Ustava RS), se je dobro zavedati, da lahko sedaj s pomočjo interneta ljudstvo samo tudi že piše zakone, pripravlja druge akte in nasploh učinkovito sodeluje pri upravljanju države. Clay Shirky, veliki guru interneta in socialnih omrežij v predavanju How the Internet will (one day) transform government pojasnjuje, kako lahko z inštrumenti, ki so se pojavili zadnja leta, množice učinkovito in konstruktivno sodelujejo in ustvarjajo vsebine, ki so bile še nedavno povsem v rokah peščice posvečenih. Fascinantno predavanje:

Še en citat iz predavanja: “It did not take long after the rise of the commercial printing press before someone figured out that erotic novels were a good idea. … It took people another 150 years to even think of the scientific journal.” — Clay Shirky

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

6 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Tole je fallacy. Kapitalizem temelji na zasebni lastnini in dobičku. Brez tega ne gre.

Ideje, ki jih predstavlja, delujejo v ozkem krogu interesnih skupin, ki imajo dokaj usklajene preference. To se ne da prenesti na zakonodajni nivo. Demokracija je sistem, kjer so vsi nezadovoljni. Sistem jih sili v kompromise, kjer vsak ne more v popolnost uresničit svojih preferenc, ker ima množica drugih ljudi drugačne preference. Zato so tudi vse te ideje neposredne demokarcije itd zgrešene in ne morejo obstajat.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Ravo z idejo neposredne demokracije je možno zagotoviti konsenz in kompromis. Obstoječi predstavniški sistem je preživet, ker so ga v dobršnjem delu ugrabili razni lobiji, ki v njegovem imenu vladajo. Pri tem nimajo mere in so si vzeli preveč, kar je neizogibjo pripeljalo do konflikta.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Tudi pri nas imamo redno volitve, kjer ljudje izrazijo svoje želje, kakšno državo in vlado želijo. Res ne vem, kako boš na nacionalnem nivoju prišel do konsenza. V Slo se soseda ne moreta sporazumeti, kje je meja, pa se bomo uskladili o npr. proračunu.

Stojan Sorčan
11 - št. let nazaj

Ni mi vsec zgornji odgovor o volitvah. Udelezba na volitvah kaze, da je vedno manj ljudi, ki gredo na volisce, ker verjetno cutija, da s svojim glasom na vsake stiri leta ne morejo na prav nic vplivati na dogajanje. Zadnje volitve so v tem smislu bile se prav posebno ironicne. Stranka, ki je na njih zmagala je v opoziciji. Dokaz, da je z Rednimi volitvami res nekaj narobe.

problemi
11 - št. let nazaj

Mogoče bi tokrat bilo resnično na mestu, da nam avtor bloga najprej pove nekaj o pojmih/terminih kot so: "imeti oblast", predvsem, kaj sploh pomeni imeti oblast in pa meni celo bolj skrivnosten, nedoumljiv pojem "ljudstvo", torej kdo ali kaj je "ljudstvo". Tako bomo lažje razumeli 3. člen ustave RS, ki pravi: "/…/ V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno." Moje mnenje je, da bi bilo dobro, da osvojimo te pojme, bomo potem lažje razumeli, kaj mislimo, ko govorimo o neposredni ali "posredni" demokraciji. Namreč,… Beri dalje »

problemi
11 - št. let nazaj

Končno sem našel čas in poslušal to kratko predavanje. Najprej moram poudariti, da moji pomisleki glede, v predavanju izražene, ideje Clay Shirky ne temeljijo na poglobljeni analizi realnih možnosti za vzpostavitev interneta, kot orodja, preko katerega bi lahko tudi "neposvečeni" ljudje lažje vladali, temveč zgolj na tem predavanju. Sled tega bom mogoče deležen odgovora, uh moraš prebrati še to in to … 🙂 Če sem zgoraj dr. Dolenca spraševal, in to povsem resno, kdo ali kaj je ljudstvo in kaj sploh pomeni vladati bom tokrat to preskočil. Se bom delal, da so tudi meni ti pojmi povsem jasni. Lagal bi,… Beri dalje »