Zelo sem se zabaval (in se globoko strinjal) z današnjim komentarjem Tanje Lesničar – Pučko o novem vodstvu ljubljanske Drame. Novi v.d. ravnatelj gledališča Peter Sotošek Štular je svojo vizijo prihodnosti teatra izrazil takole (Delo, 5.7.2011):

Direktorji, kritiki 
in upokojenci 
v gledališču prihodnosti
Strokovna javnost pa tudi zaposleni v javnih zavodih se bodo prej ali slej morali sprijazniti z dejstvom, da bodo minili časi, ko je direktor javnega zavoda delovni dan začel s kavo, cigareto in prebiranjem kulturnih strani slovenskega dnevnega časopisja. Neizpodbitno bo kmalu prišel dan, ko bo direktor (ki ne bo pil kave, ampak bo zjutraj popil sok iz sveže stisnjenega sadja in malical v toplo kozje mleko namočene bio kosmiče) dan začel tako, da bo na svojem tabličnem računalniku preletel evropske gledališke premiere prejšnjega večera, če pa se mu ravno ne bo ljubilo, bo preveril, kaj je novega na android app marketu.
Komentar T.L-.P. :
Drama se podira, stara, večno čakajoča na obnovo zaradi bojev s sosedi, z načrti, ki so medtem že pognali mah, tale gospod pa pogreša internet! Da bi lahko dijaki, če bi bil Shakespeare dolgočasen, vmes malo poklepetali na Facebooku ali kaj? …
Torej, če je neizpodbitno to, da bodo gledališča vodili infantilni oboževalci bio hrane in visokotehnoloških igračk, ki bodo ob vezenju otrobov v kozjem mleku verjeli, da lahko gledališko predstavo “preletiš” na tabličnem računalniku, namesto da bi zapravljal ure v dvorani, potem smo definitivno vstopili v ero androidov, v katerih ne ustvarjalnost, ne umetniške ideje in forme, ne čustva, ne znoj in kri igralca nimata več kaj početi. Drama d.d. prihodnosti bo sterilni prostor androidov, ki bodo končno zagotovili aseptični in veličastno slaboumni krasni novi svet. (*)
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

9 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
kren
kren
12 - št. let nazaj

Bi se kar strinjal s tem komentarjem.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

@Luka, v tekstu Petra Sotošek Štularja je napisano tudi marsikaj drugega. Ne trdim, da se je potrebno strinjati s tem, vendar tekst vendarle odpira določene debate, glede katerih se je potrebno pogovoriti, četudi je to kultura oziroma umetnost. Ni "svetih krav"! Bi pa imel vprašanje, glede na sledeče:@Komentar T.L.-P.: " … potem smo definitivno vstopili v ero androidov, v katerih ne ustvarjalnost, ne umetniške ideje in forme, ne čustva, ne znoj in kri igralca nimata več kaj početi. Drama d.d. prihodnosti bo sterilni prostor androidov, ki bodo končno zagotovili aseptični in veličastno slaboumni krasni novi svet." Na osnovi česa to… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

@Luka, ko sem rekel: "Če je industrija postavljena v položaj nenehnega boja na tem "usranem kao free marketu", zakaj tudi z umetnostjo ni tako.", nisem želel reči, da bi morali ukiniti državno financiranje kulturnih ustanov ali posameznikov (upam vsaj da se tu strinjava, da je glede tega financiranja potrebno mnogo stvari urediti). To je bi zgolj moj odziv (OK nesramen, pobalinski) na demagogoški komentar T.L.-P.. Če se strinjava z Sargent-ovo definicijo pojma ideologija in tem da smo vsi do dolčene mere vpeti v ideologijo, torej tudi midva, je mogoče na mestu – ali pa tudi ne – da se vprašava:… Beri dalje »

kren
kren
12 - št. let nazaj

Ekonomija je vedno morala biti, ampak ni bil pa vedno kapitalističen diskurz tisti diskurz, ki je strukturiral ekonomijo. Ekonomijo v srednjem veku je recimo strukturiral odnos fevdalec-tlačan. Morda tako urejena ekonomija ni bila najboljša, ampak kdo pa pravi da je tržno gospodarstvo najboljša? Franklov komentar je neoliberalen zaradi tega ker razpihuje to paradigmo, ne zaradi tega ker bi ga apriori popredalčkali tja. Namreč, tako kot je Luka zapisal: kdo pa pravi, da je kulturna produkcija kaj manj produktivna kot industrijska? To je neke vrste stereotip, demagogija, ki se jo neoliberalci stalno poslužujejo. Nikoli pa se ne vprašajo: zakaj se dejavnosti… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

@kren, ja, ekonomija je vedno morala biti, ampak v vseh teh ekonomskih sistemih, paradigmah, ideologijah je bil vtkan "delat pa tiho bit". Kren ti dobro veš, da komentarje beremo že pod vplivom določene ideologije, katere vpliva se praviloma niti ne zavedamo in zaradi tega tudi določene tekste različno razumemo. Verjetno Franklove tekste, na podlagi neke vednosti, že (vnaprej) beremo kot neoliberlne. Meni niti pod razno ne pade na pamet, da bi predlagal, da se kulturne dejavnosti kar "vrže" na trg in po tem naj "preživijo" tiste, ki bodo profitabilne. Zavedam se, da bi mnoge enostavno zamrle, kar bi bila velika… Beri dalje »

kren
kren
12 - št. let nazaj

Res, v vsaki ideologiji je nek imperativ, svojevrstna različica "delat pa tiho bit". Povezave med ustanavljanjem novih in novih uradov, agencij, ipd (to verjetno leti na Pahorjevo vladanje), in komentarjem vizije od novega v.d. drame ne vidim. Vsaj ne take, katere člen bi bila tudi T.L.P. Kar se demagogije tiče je pa tako: ja, res je v označevanju Sotoškove vizije s "slaboumnim krasnim novim svetom" nekaj demagogije. To je treba prepoznati in ločiti od vsebinske poante, da Sotošek nima nobenih pravih izkušenj s področja kulture in da dramo namerava voditi z neoliberalno paradigmo. Tisti primeri od znancev in prijateljev bi… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

@kren: "Tisti primeri od znancev in prijateljev bi me pa vsekakor zanimali." Sem ti odgovoril prek zs na forumu. Tisto je letelo na vse vlade, pravzaprav na sistem, ki spodbuja tako početje. Agencije pa so letele na Franklov komentar. @kren: "… da Sotošek nima nobenih pravih izkušenj s področja kulture …" To je lahko res in verjetno tudi je, glede na moj hiter prelet po spletu. Vendar ni nujno, to govorim na splošno, da v primeru ko nekdo nima pravih izkušenj ne more biti uspešen vodja določene ustanove. Katere sploh so prave izkušnje s področja kulture? @kren: "… da dramo… Beri dalje »

kren
kren
12 - št. let nazaj

"Katere sploh so prave izkušnje s področja kulture?" Hja vsak ima svojo vizijo, ampak nekaj let izkušenj in predvsem aktivno zanimanje za kulturo (in udejstvovanje) pa bi jaz dal pod minimalne zahteve. "Kar kaže na to, da imamo neoliberalno vlado ali pa vsaj, da Ministerstvo za kulturo vodijo "neoliberalci"." Se strinjam glede tega žalostnega dejstva. "Leta 2000 je bilo v Drami prodanih 3416 dijaških abonmajev, lani pa 777. Halo?!" Po mojem se vzrok za to prej skriva v mladih kot pa v drami. Mlade klasična umetnost ne zanima (kar niti ni tako presenetljivo) in tu zna biti da bo Sotošek… Beri dalje »