Malo rumenega poletnega branja še od nas :). Eden naših klimatsko-skeptičnih bralcev nas je zadnjič opozoril na domnevno “pravi obraz Ala Gorea in IPCC”:

Al Gore je prijavil, da bi morali v imenu podnebnih sprememb prisilno sterilizirat mlade žene. Pa se je končno pokazal nivo in prav obraz IPCC. (Anonymus, komentar 9.7.2011)
Z Juretom Z. nama je zadeva vzbudila pozorost. Kot je ugotovil Jure, vsi internetni zapisi, ki citirajo to damnevno izjavo, vodijo k blogu Weekly World News , ki objavlja bizarne parodije novic.
LOS ANGELES – Al Gore wants to combat global warming by controlling the population – sterilizing women. Former Vice President Al Gore is venturing into a touchy topic, presenting his new solution to combat the buildup of greenhouse gases warming the planet. At first he was just advocating simply improving technology to reduce fossil fuel emissions, but nowhe is advocating “empowering girls and women, by sterilizing all women under 25.”
Al Gore believes that the sterilization should be voluntary – at first – “women who are evolved will volunteer to be sterilized for the greater good for planet.” BUT, if women do not choose to sterilize themselves, Al Gore believes that the government should force women (under 25) to be sterilized.
“When the population begins to stabilize and societies begin to make better choices – then women can have babies again.” (Weekly World News, 25.6. 2011)
Kakršni koli so že bili motivi bizarnega zapisa, od takrat je začela “novica” živeti svoje življenje. Da se Gore zavzema za prisilno sterilizacijo, je zapisal na ameriški desnici strašno vplivni in nič manj bizarni blog Drudge Report (Algore: Massive sterilisation to Save the Planet), zadevo so povzemali številni bolj ali manj marginalni desno-fundamentalistični in anti-podnebni blogi in na zadnje je priplula tudi do Kvarkadabre.
Vseeno pa me je zanimalo, kaj (če sploh kaj) je Gore v resnici povedal. S krajšo Google-raziskavo sem hitro našel verjeten “vir”: to je Goreov pogovor ali govor na konferenci Games for Change (o uporabi videoiger v družbeno-koristne in aktivistične namene).Vsaj en resen medij, ki je dogodek omenil, je LA Times:
From the safety of the political sidelines, former Vice President Al Gore is venturing into a touchy topic, presenting his holistic view of how to curb the buildup of greenhouse gases warming the planet. Besides improving technology to reduce fossil fuel emissions, he is advocating “educating and empowering girls and women.”
“That’s the most powerful leveraging factor,” Gore said in a speech Monday in New York. “When that happens, then the population begins to stabilize and societies begin to make better choices.”
Although not entirely spelled out in the speech, Gore’s thinking goes this way: If women are confident their children will survive, and if they have access to “fertility management,” and if they have the power to decide how many children they want and when to have them, the result would be stabilization of the global population.
As it stands now, demographers at the United Nations forecast that the world’s population will hit 7 billion later this year, march past 9 billion in 2045 and exceed 10 billion by the end of the century. Nearly all of the growth is expected to come in poor nations in Asia, Africa and Latin America. (LA Times, 22.6. 2011)
Gore se je dejansko dotaknil zelo tvegane teme, vsekakor pa so (vsaj po poročanju LAT) bili njegovi poudarki precej drugačni, kot “prisilna sterilizacija”.

Ena izmed stvari, ki jih lahko glede tega storimo, je sprememba tehnologij in stabilizacija prebivalstva, in ena izmed ključnih stvari pri tem je, omogočiti samostojnost (empower) in izobraziti dekleta in ženske. To pomeni, potrebujemo vsesplošno (ubiquitous) možnost dostopa do kontracepcije (fertility management), da bodo ženske lahko odločale, koliko otrok bodo imele, in časovne razmake med nosečnostmi; zmanjšati moramo stopnjo smrtnosti otrok, da bodo lahko manjše družine …[nerazumljiv posnetek]; in najbolj pomembno, izobraziti moramo dekleta in omogočiti (empower) ženske, in to je najbolj pomemben mehanizem. Ko se to zgodi, se rast prebivalstva prične stabilizirati in družbe začnejo sprejemati boljše in bolj uravnotežene odločitve. (Al Gore *)

Očitno gre za prav tisti govor, ki ga citira LATimes. Moj zaključek zgodbe bi bil, da zaradi nejasnosti glede virov sicer ne moremo zagotovo ugotoviti, kaj vse je dejansko Gore povedal na dotični konferenci. Iz tega, kar je na voljo, pa lahko s kar največjo gotovostjo sodimo, da o “prisilni sterilizaciji” nikakor ni govoril.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

21 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Temu, o čemer Al Gore govori v teh citatih, se z ene besedo reče "emancipacija". In je eden od načinov odprave revščine ipd. Dati ženskam pravico nad lastnim telesom, lastno spolnostjo, rojevanjem itd.
Kar se mene tiče, je to dobro povedal.

(ZdravaPamet)

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Res je, žensko bi bilo treba osvoboditi. Pa kakšnega moškega zraven tudi.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Če dodam še malo ironije bi se vsa znanost IPCC in Al Gora lahko objavljala kar v WEEKLY WORLD NEWS, saj njihove laži in zavajanja ter prikrajanje resnice ne sodi drugam kot v kakšen rumen znanstveni časopis.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

THE 35 BLATANT ERRORS OR LIES IN ‘AN INCONVENIENT TRUTH’ 1. Sea level “rising 6 m”Even the IPCC’s maximum estimate is a mere 59cm… In the year 2100. 2. Pacific islands “drowning”They aren’t. The sea levels around the Maldives haven’t changed for 1250 years. Same goes for Vanuatu. 3. Thermohaline circulation “stopping”In reality, it is strengthening. 4. CO2 “driving temperature”It is a clear and well accepted fact that temperature drives CO2 levels. 5. Snows of Kilimanjaro “melting”Temperature at the summit never rises above freezing. Most of the melt occured before 1936. 6. Lake Chad “drying up”It also dried up in… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

17. The sun “heats the Arctic ocean”The ocean emits more heat than it receives from the sun. 18. Arctic “warming fastest”It’s actually 1 degree cooler now than in 1940. 19. Greenland ice sheet “unstable”The ice sheet did not break up during the last three times when the temperature was 5 degrees hotter than today. 20. Himalayan glacial melt waters “failing”The snow melt which provides water has not decreased in 40 years. 21. Peruvian glaciers “disappearing”For the past 10,000 years the Peruvian ‘glacier’ region has been mostly ice free. 22. Mountain glaciers worldwide “disappearing”Human CO2 output has had no effect on… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Samo vtipkajte v GOOGLE AL GORE LIES in dobite na 1000 zadetrkov opisa gorovih laži in zavajanja.

Jure Zupan
12 - št. let nazaj

Res zanimivo, "Al Gore lies" da 6,340,000 zadetkov, medtem ko "Al Gore doesn't lie" da 10,500,000 zadetkov – pri cemer pri obeh dominirajo zanikovalci.

Za protiutez vasemu navajanju zgoraj (od kod?) predlagam pogled na Wikipedija zapis o "An inconvenient truth" pod "scientific basis" . Le kratek izsek:

The Associated Press contacted more than 100 climate researchers and questioned them about the film's veracity. All 19 climate scientists who had seen the movie said that Gore accurately conveyed the science, with few errors.

Se pa splaca prebrati cel zapis.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Ubogi Gore, nihče mu več ne verjame razen tistih par plačancev od države na IPPC in njih odelkih kot Lučka K, pač razumimo, da živijo od laži. In seveda so tu še ekotalibani, ki tudi težko priznajo, da so se zmotili. In seveda je še tu naftana industrija, ki bi rada tlačila CO2 pod zemljo in seveda ti ki prodajajo teh. za to. Saj bi ti razlagal kako so pokasirali miljarde EVR od CO2 davkov, da so preselili jeklarsko industrijo iz EU v Indijo, kjer lahko sedaj še bolj smradijo brez filtrov a človeku ki zanika znanstvena dejstva je težko… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Priznam pa, da sem se prenagnil glede sterilizacije. Od takega lažnjivca in požrteža za denarjem me sicer nebi presenetilo, če bi res izjavil kaj takšnega. Naj mi bo v nauk. Pa naj mi še kdo odgovori kateri resni okoljski aktivist bo računal za karto za predavanje 10 000 EVR. Prodajalci megle in mnogo jih živo na ta račun.

Matej Accetto
12 - št. let nazaj

Anonimni, prenaglili ste se glede več svojih objav, ne le glede sterilizacije. Razumem, da želite s komentarji prispevati k razpravi, a ti ne bi smeli biti le refluks neumnosti, ki se najdejo na internetu, še manj pa pavšalne zbadljivke in žalitve, katerih edini učinek je, da delajo slabo uslugo smiselnosti vaših in s tem žal tudi vseh drugih anonimnih komentarjev.

Kvarkadabrin blog je eden od sorazmerno redkih kotičkov interneta, kjer so komentarji skoraj brez izjeme spoštljivi, konstruktivni in pozitivni del razprave. Si res ne želite, da bi to tudi ostal?

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Global_Warming_Swindle

The_Great_Global_Warming_Swindle Gorove fantazije dobivajo odgovore v znanosti.

LP

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Ej šefe si si pogledal nov dokumentarec COOL IT! hi hi hi Pa ohladi se malo človek!

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Anonimni, če me spomin ne vara obstaja tudi dokumentarec/pogovorna oddaja, katera odgovori na dileme/trditve, ki jih je moč slišati v dokumentarcu "The Great Global Warming Swindle". Če se misliš iti resne analize ekoloških problemov mora biti tako za tebe kot tudi za morebitne bralce tvojih postov osnovno to, da skušaš kolikor se le da biti objektiven. Je pa na mestu vprašanje, kako naj nek bralec, ki ni ravno ekspert za to področje – takšen sem tudi sam – ustvari lastno "objektivno" mnenje, ko je "zbombardiran" z mnoštvom takšnih in drugačnih informacij glede ekološke problematike. Zgleda da nam ostane samo da… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Gpore je spet ustrelil in pokazal svoj fašistični obraz:

http://eko.dnevnik.si/sl/Vreme+%26+Okolje/1874/Al+Gore%3A+Proti+skeptikom+glede+podnebnih+sprememb+se+moramo+boriti+na+enak+na%C4%8Din+kot+proti+rasistom

SKEPTIKE JE IZENAČIL Z RASISTI. TOREJ JE ŠTORIJA O STERILIZACIJI MOGOČE NA MESTU.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Luka, če je že tako škodljiv povej, od kdaj je v znanosti skepsa označena za rasizem? Primerjava rasizma in klima skepticizma pa ni na mestu. Rasizem je škodljiv za Črnce … skeptiki so pa škodljivi za denarnice multinacionalk.

In kaj je boljše za civilizacijo, Slovenija pod 1 metrom ledu in Triglavski ledenik je dolg 30 KM. Ali stanje kot je sedaj.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

@Luka:"Destabilizacija družbe , in če hočete, grožnja "civilizaciji", se lahko zgodi že z veliko manjšimi spremembami okolja."

Lahko se zgodi pa da pred tem ni prišlo do kakršne koli spremembe okolja (zanemarimo dialektiko in nenehno spreminjanje).

problemi

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Ideja o sterilizaciji žensk je samo posledica ideologizacije problemov okolja, ki vzroke skuša prenesti iz nepravičnih produkcijskih odnosov na ti. problem reprodukcije človeka. ne bom rekla prebivalstva, ker se mi zdi neoMallthusova teorija kolonizatorska, evropocentrična ect, skratka nesenzibilna in nehumana. O okoljskih problemih, ki to niso, ampak so družbeni je več povedal Murray Boockhin. Je na netu.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Avtorju tega bloga, a čakaš na nov Noetov potop, da bo zalilo Triglav. ha ha ha Po IPCC trobentanju bi pa itak moral že bit KP pod vodo in Piran. No čez 20 let pa res če ne pa čes 1000 ali 10000 ni ga vrgag da ne bodo enkrat zadeli. Sicer pa se je Piran bolj pogreznil v vodo zaradi geološkega pogrezanja flišnih plasti. Tako bo tudi Triglav enkrat pod vodo pa tudi čez 100 miljonov let in IPCC bo takrat povedala, da so prav napovedali prihodnost. Ups kaj je tudi kakšno otočje v Tihem Oceanu napadla erozija. Ups… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Samo kako sem srečen, da se ozračje segreva. Bolj rastejo paradižniki, več toplote več izparevanja več dežja manj suše. V sibiriji gojijo jagode … Beži stran mrzla zima in led. ODLIČNO SUPER THE BEST Kdor pa vidi led in mraz ter burjo kot gonilo civilizacije pa naj se izseli na Antraktiko. Praznega prostora za naselitev na 1000 in tisoče kvadratnih milj. ha ha ha Pingvini vabijo!!!!!