Primarna energija je energija primarnih virov energije (virov, ki se pojavljajo v naravi: fosilna goriva – nafta, premog, plin , jedrska goriva – uran, torij, obnovljivi viri energije – biomasa, sonce, veter, geotermalna in energija valov). Primarne energije večinoma ne uporabljamo neposredno, ampak jo spremenimo v sekundarno – elektriko, toploto za ogrevanje, bencin, procesiran naravni plin ali nafta, vodik … Zadnja stopnja je uporabna energija, torej tista, ki jo neposredno potrebujemo porabniki – svetloba iz žarnice, mehanični pogon strojev in motorjev, topla voda iz pipe ali v radiatorju, ogrevani prostori itd. Vsaka stopnja pretvorbe od primarne do uporabne (in na koncu uporabljene) energije nujno vključuje “izgube“, torej del energije, ki se pri pretvorbi spremeni v neuporabno obliko in izgubi iz procesa. V povprečju dobimo kot uporabno energijo na razpolago le 1/3 primarne energije, vse ostalo se izgubi. Del izgub je seveda fizikalno nujnih. Del pa jih je mogoče zmanjšati z bolj optimalno uporabo in tehnologijami (varčna “žarnica” npr. za enako količino uporabne svetlobe porabi manj elektrike …). To polje so poimenovali učinkovita raba energije, pogost akronim je URE, v angleščini pa energy efficiency.

Graf energetskega toka (energy flow) za Nemčijo. V H.J. Wagner, Energy, Haus Publishing 2008

*“Non-energetic consumption” v grafu označuje ogljikovodike, ki se ne porabijo neposredno pri proizvodnji energije, ampak npr. kot surovine v kemični industriji
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

6 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Izguba, učinkovitost, manjka le še beseda profit, ergo ohranjanje statusa quo.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Hočemo nočemo, je vendarle potrebno, na vprašanja glede rabe energije, podati odgovore. Mene zelo zanima kaj bo Luka napisal.

problemi

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Ohranjanje statusa quo zaradi tega, ker učinkovitost pomeni ne le enako, ampak morda celo večjo uporabo in porabo energije, ne pa njeno zmanjševanje. Treba je proizvajati in trošiti manj in pika, če pričakujemo neko "produktivnost" v našem odnosu do narave.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Se delno strinjam, a se sprašujem naslednje- Ali to pomeni, da se borimo proti neoliberalizmu z njemu lastnimi orožji?- In če je temu tako. ne verjamem, da bo to prineslo kaj produktivnega v odnosu do narave, temu preprosto ne verjamem. Potrebna je sprememba videnja človeka in njegova percepcija in odnos do narave in v učinkovitosti te spremembe pač ne vidim, saj naravo vidi le kot vir, sredstvo. Hiperprodukcija v sebi nosi na žalost veliko bolj zle stvari, kot le neučinkovito rabo energije. Mogoče sem patetična in naivna, ampak menim, da hiperproducentom manjka predvsem spoštovanje življenja kot takega.