Naloga demokratičnih vlad – poleg tega, da vladajo – je tudi, da pošiljajo sporočila in dajejo zgled. V časih krize predsedniki varčujejo s kavicami; ker nam grozijo podnebne sprememe, se prometni ministri vozijo s kolesom; okoljski ministri čistijo smeti v svoji soseski, tehnološki pa se postavijo z novim ipadom.

To je OK. Čeprav so politični komentatorji v takih primerih radi cinični – pravijo npr.: “Zakaj vendar tisti minister raje s svojim državnim aparatom ne uredi problema smetišč, namesto da jih pobira z lastnimi rokami?”, ali, “Zakaj vendar raje ne prepreči gradnje umazane termoelektrarne na lignit, kar bi imelo na ozračje večji vpliv, kakor če se cela nacija takoj preseli na kolesa?” – je vendarle prav, da država in njeni predstavniki pošiljajo sporočila. Še bolje je, če jih podkrepijo z realimi političnimi ukrepi, ampak pozitivna sporočila in zgledi so načelno OK.
O zgodbi z BMW limuzinami, ki naj bi jih vlada prejela v zameno za to, da zgradi sončno elektrarno (in je v tem trenutku menda že odpovedana) je vredno razmisliti zato, ker je preprosto napačna – tudi in predvsem kot sporočilo ni OK.
Predlaga namreč trade-off: sicer se bomo vozili z debelimi, umazanimi in dragimi limuzinami, ampak za to se bomo pa odkupili s tem, da bomo zgradili “zeleno” solarno elektrarno.
Skoraj vsi resni misleci tranzicije v nizkoogljično družbo v tej logiki prepoznavajo glavno past oziroma načelno napako. Redukcija je resnično mogoča le, če jo dosledno terjamo v vseh sektorjih. Če pristanemo na logiko trade-offa, se nam bo ta takoj razširila na vsa področja. Zgradili bomo termoelektrarno, ampak zato več investirali v obnovljive vire. Ne bomo zmanjšali prometa, a bomo to kompenzirali z investicijo v termoizolacije stavb. …
A število takih parov se nikoli ne izčrpa. Vsako ne-zmanjšanje lahko opravičimo z zmanjšanjem na drugem področju, in tako naprej. Končni rezultat je v najboljšem primeru ničelna vsota ali minimalno zmanjšanje.
Zato je edino načelno vodilo, ki mu moramo slediti, zmanjšanje na vseh sektorjih. Logika trade-offa, ki ga, četudi simbolno, sporoča BMW/solar posel, je torej popolnoma napačno sporočilo vlade državljanom.
Naroči se
Obveščaj me
guest
2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Popolnoma se strinjam, Luka: odpustek v obliki fotovoltaike na strehah za vožnjo v neekoloških avtomobilih je čisto sprenevedanje.

Seveda BMW drugega kot takih avtomobilov (s tem mislim klasične – zgolj z motorji z notranjim izgorevanjem) niti ne more ponuditi, saj je na trg polnih hibridov, ki so bolj ekološki, stopila šele nedavno: leta 2009 z BMW X6. Konkurenca, ki je dalj časa prisotna na trgu s hibridi, pa bojda ni bila zainteresirana…

Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Se ne strinjam. Vlada bi avtomobile takega razreda kupila tako ali drugace. S to donacijo bomo pac vsi nekaj privarcevali in denar namenili za druge stvari. Tukaj torej ne gre za nek trade off v smislu opravicevanja, ker se bodo vozili s takimi vozili ampak za smiselno odlocitev. Brezplacno bomo dobili avtomobile, ki bi jih drugace kupili, in denar porabili nekje drugje.