Vladni posel z BMW je slabo sporočilo

  Naloga demokratičnih vlad – poleg tega, da vladajo – je tudi, da pošiljajo sporočila in dajejo zgled. V časih krize predsedniki varčujejo s kavicami; ker nam grozijo podnebne sprememe, se prometni ministri vozijo s kolesom; okoljski ministri čistijo smeti v svoji soseski, tehnološki pa se postavijo z novim ipadom.

  To je OK. Čeprav so politični komentatorji v takih primerih radi cinični – pravijo npr.: “Zakaj vendar tisti minister raje s svojim državnim aparatom ne uredi problema smetišč, namesto da jih pobira z lastnimi rokami?”, ali, “Zakaj vendar raje ne prepreči gradnje umazane termoelektrarne na lignit, kar bi imelo na ozračje večji vpliv, kakor če se cela nacija takoj preseli na kolesa?” – je vendarle prav, da država in njeni predstavniki pošiljajo sporočila. Še bolje je, če jih podkrepijo z realimi političnimi ukrepi, ampak pozitivna sporočila in zgledi so načelno OK.
  O zgodbi z BMW limuzinami, ki naj bi jih vlada prejela v zameno za to, da zgradi sončno elektrarno (in je v tem trenutku menda že odpovedana) je vredno razmisliti zato, ker je preprosto napačna – tudi in predvsem kot sporočilo ni OK.
  Predlaga namreč trade-off: sicer se bomo vozili z debelimi, umazanimi in dragimi limuzinami, ampak za to se bomo pa odkupili s tem, da bomo zgradili “zeleno” solarno elektrarno.
  Skoraj vsi resni misleci tranzicije v nizkoogljično družbo v tej logiki prepoznavajo glavno past oziroma načelno napako. Redukcija je resnično mogoča le, če jo dosledno terjamo v vseh sektorjih. Če pristanemo na logiko trade-offa, se nam bo ta takoj razširila na vsa področja. Zgradili bomo termoelektrarno, ampak zato več investirali v obnovljive vire. Ne bomo zmanjšali prometa, a bomo to kompenzirali z investicijo v termoizolacije stavb. …
  A število takih parov se nikoli ne izčrpa. Vsako ne-zmanjšanje lahko opravičimo z zmanjšanjem na drugem področju, in tako naprej. Končni rezultat je v najboljšem primeru ničelna vsota ali minimalno zmanjšanje.
  Zato je edino načelno vodilo, ki mu moramo slediti, zmanjšanje na vseh sektorjih. Logika trade-offa, ki ga, četudi simbolno, sporoča BMW/solar posel, je torej popolnoma napačno sporočilo vlade državljanom.

  2 KOMENTARJI

  1. Popolnoma se strinjam, Luka: odpustek v obliki fotovoltaike na strehah za vožnjo v neekoloških avtomobilih je čisto sprenevedanje.

   Seveda BMW drugega kot takih avtomobilov (s tem mislim klasične – zgolj z motorji z notranjim izgorevanjem) niti ne more ponuditi, saj je na trg polnih hibridov, ki so bolj ekološki, stopila šele nedavno: leta 2009 z BMW X6. Konkurenca, ki je dalj časa prisotna na trgu s hibridi, pa bojda ni bila zainteresirana…

  2. Se ne strinjam. Vlada bi avtomobile takega razreda kupila tako ali drugace. S to donacijo bomo pac vsi nekaj privarcevali in denar namenili za druge stvari. Tukaj torej ne gre za nek trade off v smislu opravicevanja, ker se bodo vozili s takimi vozili ampak za smiselno odlocitev. Brezplacno bomo dobili avtomobile, ki bi jih drugace kupili, in denar porabili nekje drugje.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.