V današnjem Delu Jasna Kontler – Salomon dobro povzema dogajanje na sredini maratonski seji Sveta za znanost in tehnologijo, ki je trajala skoraj 5 ur. Na njej je Pahor napovedal sklic posebne seje vlade na temo znanosti in tehnologije, ki naj bi bila še pred poletjem. Naročil je tudi, da naj posebna vladna delovna skupina v 30 dneh prouči finančne, davčne in druge pogoje za to, da se ustvari ugodna podlaga za raziskave in razvoj.

Na seji SZT v sredo pa je premier Borut Pahor poskušal prepričati člane sveta, da jih vlada prav zdaj »krvavo potrebuje«, vendar ne za dolgotrajno pripravo razvojnih dokumentov, temveč za takojšnjo pripravo predlogov, s katerimi konkretnimi ukrepi bi lahko že v kratkem času povečali inventivnost našega gospodarstva, pritegnili tuja perspektivna podjetja in tako Sloveniji zagotovili položaj v skupini razvojno perspektivnih držav Unije. Čeprav je Pahorja v poznejši razpravi podprlo kar nekaj članov sveta, pa očitno ni prepričal avtorjev razvojnih referatov. Predsednik SZT Marko Jaklič je premiera poučil, da je odločanje naloga politike, in ne sveta, zato SZT tudi nihče ne more siliti k naglici.
Tisti, ki že vrsto let spremljamo vladni odnos do domače znanosti in tehnologije, sicer dobro vemo, da se še nobena vlada ni branila vtisa, da njeni razvojni dokumenti temeljijo na znanosti. Toda verjetno ne tvegamo veliko, če rečemo, da še noben predsednik vlade ni, tako kot zdaj Pahor, zagotovil, da bodo vsi vladni resorji upoštevali tisto, kar jim bo naročila znanost. Tako rekoč sanjski scenarij pa ima – pa s tem ne trdimo, da je bil prav to razlog za Jakličevo zaviranje Pahorja – veliko pomanjkljivost. Znanost bi tako postala soodgovorna za vladno razvojno politiko. Kaj pa, če se bi nazadnje pokazalo, da predlagani ukrepi ne bi prinesli želenih razvojnih sprememb? Je pa uglednežem iz SZT že bolje še naprej pisati dolgoročno naravnane razvojne predloge in se jeziti na slabe politike, naše neustrezne predpise in zakone ali pa na lizbonsko strategijo.
/…/ Znanstveniki imajo zdaj priložnost, da res naredijo nekaj velikega, ne da bi se jim bilo zato treba neposredno vključiti v visoko politiko. Dati morajo samo to, kar jim menda gre najbolje – nove ideje. Tveganje pa bodo tako ali tako delili z vsemi nami.

Naši predlogi, ki jih lahko kdorkoli še dopolni, komentira ali kritizira, so že nekaj časa tule: Izhodišča za vizijo razvoja znanosti v Sloveniji.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

4 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
zupan
14 - št. let nazaj

Naj ze koncno odpravijo to neumnost z "javnim razpisom" glede nabave kart. Nakupovanje kart je cista mora (se posebej, ce zelis hkrati kupiti se karto za druzinske clane iz svojega zepa), seveda pa vedno drazja, kot pri "nepotrjenih" agentih.

Sašo Dolenc
14 - št. let nazaj

Jure, baje je treba to urediti na ravni inštitutov in faksov. Vsaj tako so mi pojasnili uradniki. Na nekaterih faksih brez težav kupujejo karte pri nizko cenovnih ponudnikih.

zupan
14 - št. let nazaj

Super! Mi lahko poves na katerem faksu gre to brez problemov?

Sašo Dolenc
14 - št. let nazaj

Menda na FDV.