Pred malo manj kot desetletjem je skupina treh raziskovalcev -doktorskih in podoktorskih študentov – objavila spektroskopske meritve strukture oglikovodikovih radikalov. A kmalu po objavi je postalo jasno, da je s podatki nekaj narobe – ostale skupine namreč dobljenih rezultatov niso mogle reproducirati. Zanimivo je, kako so na ETH – eni boljših svetovnih univerz – reagirali na situacijo. Na prošnjo tedanjega vodje skupine Petra Chena, je Executive Board ETH določil ekspertno komisijo. Ta je pregledala podatke, intervjuvala vpletene in ugotovila, da so res nekateri podatki ponarejeni. Vendar pa se ne ve, kdo je podatke ponaredil – trije raziskovalci se sicer strinjajo, da so podatki ponarejeni, a vsak od njih zanika krivdo. In posledice? Dva že objavljena članka so preklicali, enako se bo zgodilo tudi z eno doktorsko tezo. “Iz spoštovanja do ETH Zurich” je sedaj odstopil tudi Peter Chen z mesta Vice President for Research and Corporate Relations. Več o tem na straneh ETH.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
zupan
14 - št. let nazaj

Porocilo o ponarejenih podatkih na ETH je sedaj ocitno prislo v javnost. Krivda naj bi bila na doktorskem studentu: "A copy of the report obtained by ScienceInsider indicates that the committee does not find fault with Chen or another coauthor, Ingo Fischer, who is currently a professor at the University of Würzburg in Germany. The Ph.D. student at the time left research after receiving his degree and now works as an analyst for an international bank. (An assistant at his office told ScienceInsider that he is on vacation.) The report notes, “We have verified the presence of laboratory notebooks of… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

V zvezi s preverjanjem laboratorijskih dnevnikov me zanima, kako se pri nas kaj drzimo te prakse. V tujini vem, da morajo vse laboratorijske zapiske kar nekaj let hraniti, da lahko ob morebitni kontroli preverijo pravilnost meritev in izvedbe eskperimenta. Kaj pa pri nas? Ali to kaksen mentor sploh omeni svojemu doktorantu? Ali v dobi racunalnikov sploh se zahtevajo natancno vodenje laboratorijskega dnevnika, v katerega se vpise, kaj tocno si delal? Kako pa je pri teoreticnem delu – ali tam tudi vodite dnevnike, v katerega zapisujete… karkoli ze?