Tole objavo pišem iz hotelske sobe v Sofiji, kjer spremljam svoje študente, ki so se po pisnem delu uvrstili na enega izmed štirih regionalnih final letošnjega tekmovanja iz simulacije evropskega prava ELMC. Namenjena pa je zgolj hudomušnim ugotovitvam o usojenosti praktičnih in virtualnih izkušenj.

Nekoč sem s popotnim tovarišem – ki je skoraj slučajno tudi eden soavtorjev tega bloga – od Istanbula do Bukarešte potoval z vlakom, ki je večji del poti potoval po Bolgariji. Potovanje bi moralo trajati 15 ur, pa je kakih 22, v veliki meri zato, ker smo po prvotni zamudi (vsaj delno zaradi dolgotrajnih pogajanj carinikov s tihotapci na turško-bolgarski meji) morali v Bolgariji ves čas dajati prednost nasproti vozečim vlakom, ker je imelo veliko odsekov železnice samo en tir za obe smeri. Tokrat sem ugotovil, da tudi vožnja po cesti, ki naj bi trajala pol manj od vlaka in približno toliko kot dražji let z daljšim postankom, lahko postane dolgotrajna avantura, če v Srbiji in Bolgariji, kjer baje celo zimo niso videli resnejšega snega, sneži kot iz, hmm, snežnega škafa?

Zato pa se je toliko bolj obneslo gledanje neke serije o upravljanju hotela in stara resnica, da “(začetni) ne nikoli ne pomeni ne”. Če vam v hotelu sprva dodelijo presenetljivo majhno in ne preveč prijazno sobo, se splača iti v recepcijo in malo pogodrnjati, naj vam najdejo kaj boljšega, in s tem (seveda ne preveč tečno) nadaljevati tudi, če vam zatrdijo, da žal ni prosta prav nobena druga soba, ker so vse zasedene.

Na koncu se vedno še nekako da – denimo tako, da receptor ugotovi, da v hotelu še vedno čakajo na prihod nekih bristolskih gostov, ki imajo med drugim eno enoposteljno sobo, in da bi se morda lahko izvedla zamenjava teh sob. Morda je življenje prekruto do gostov iz Bristola (pri čemer je morda že prej skušalo biti do enega slovenskega); a zdaj zadovoljno sedim v prostorni sobi z normalno delovno mizo, kavno mizico in dvema stoloma… Na mizi je seveda že razgrnjenih nekaj člankov, za katere bo čas jutri dopoldne, za danes zvečer pa se obeta predvsem še zadovoljni spanec ob spoznanju, da te tudi humoristične nanizanke lahko naučijo česa koristnega.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments