Nova cepiva proti Alzheimerjevi bolezni prinašajo obetavno možnost za preprečevanje in zdravljenje demence. Delujejo tako, da spodbujajo imunski sistem k tvorbi protiteles proti beljakovinam beta-amiloid in tau, ki so v velikih količinah prisotne v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo in so povezane z njenim napredovanjem. Klinične raziskave kažejo, da lahko nov pristop s cepljenjem upočasni izgubo spomina in kognitivnih funkcij ter ima manj stranskih učinkov v primerjavi s trenutno razpoložljivimi zdravili.

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence, ki predstavlja 60-80 % vseh primerov in prizadene približno 55 milijonov ljudi po svetu. Pričakuje se, da se bo ta številka do leta 2050 povečala na približno 140 milijonov. Trenutno ni zdravila, ki bi lahko popolnoma ozdravilo Alzheimerjevo bolezen, večina terapij pa le lajša simptome za določen čas. Nedavni uspehi z monoklonskimi protitelesi, ki ciljajo na beta-amiloidne plake, so potrdili teorijo, da te beljakovine igrajo ključno vlogo pri razvoju bolezni.

Kot poročajo v daljšem članku revije New Scientist, so trenutno v kliničnih preskušanjih štiri cepiva, ki ciljajo na beta-amiloid. Najnaprednejše med njimi je cepivo UB-311, ki ga razvija podjetje Vaxxinity. To cepivo je pripravljeno za vstop v klinično preskušanje faze III, kar je zadnja faza pred morebitno odobritvijo in široko uporabo. Faza III vključuje obsežno testiranje na večjem številu prostovoljcev, da se preveri učinkovitost in varnost cepiva pred odobritvijo. Če bo uspešno, bi bilo lahko na voljo do leta 2030.

Razvoj cepiv proti beta-amiloidu in tau beljakovinam ponuja dodatno možnost v boju proti Alzheimerjevi bolezni. Poleg manj stranskih učinkov bi lahko bila cepiva lažja za uporabo in potencialno primerna za širšo populacijo, vključno s posamezniki, ki imajo visoko tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Če bodo cepiva uspešna, bi lahko znatno zmanjšala število bolnikov, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo, s tem pa tudi razbremenila zdravstvene sisteme in znižala stroške, povezane z zdravljenjem in oskrbo.

Kot poudarjajo v članku, bi bil to izjemen uspeh v prizadevanjih za obvladovanje in morebitno izkoreninjenje Alzheimerjeve bolezni ter drugih oblik demence v prihodnjih desetletjih.

Lawton, Graham. “How a New Kind of Vaccine Could Lead to the Eradication of Alzheimer’s.” New Scientist, 27 Aug. 2024.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments