Danes je na naslovnici Dela predstavljena še ena nenavadna zgodba povezana s financiranjem znanosti v Sloveniji. Članek ima naslov Brezposelni le za čas razpisa:

Agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) je junija objavila razpis za spodbujanje zaposlovanja mladih doktorjev znanosti. … Pogoja za doktorje znanosti sta bila, da so zagovor doktorske disertacije opravili od leta 2013 do konca maja letos in da so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. … Prav število točk za znanstveno in strokovno uspešnost je bil ključni kriterij pri odločanju, kdo bo med prijavljenimi, ki so izpolnjevali osnovna pogoja razpisa, na koncu tudi izbran. … Med izbranimi na razpisu za spodbujanje zaposlovanja mladih doktorjev znanosti, ki so se znašli na zavodu za zaposlovanje, smo opazili kar nekaj takšnih, ki so bili še tik pred zaključkom razpisa zaposleni na fakulteti ali inštitutu. … Na agenciji odgovarjajo, da je šlo pri javnem razpisu za pilotno izvedbo. Če jim bodo proračunske zmožnosti dopuščale in bodo javni razpis ponovili, bodo preučili tudi načine in varovalke, kako nezaželene poteze prijaviteljev preprečiti. Prva in najpreprostejša rešitev je, so zapisali, da bi namesto kriterija, da je kandidat na zavodu za zaposlovanje prijavljen na dan konca razpisa, zahtevali, da je prijavljen na dan objave razpisa, pri čemer vnaprej ne bi bilo napovedano, kdaj bo razpis objavljen. S tem začasne prekinitve zaposlitev oziroma začasne prijave na zavodu ne bi bile mogoče, dodajajo. Razpis bodo zato skrbno analizirali, obljubljajo. (Vir: Delo.si – rezposelni le za čas razpisa)

Kot kaže pa je tudi v rem razpisu ključne odločitve sprejemal računalnik oziroma algoritem: ARRS – Razpisi in pozivi – Javni razpis “Spodbujanje zaposlovanja mladih doktorjev znanosti” v letu 2015.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

6 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Ursa OK
8 - št. let nazaj

“Prva in najpreprostejša rešitev je, so zapisali, da bi namesto
kriterija, da je kandidat na zavodu za zaposlovanje prijavljen na dan
konca razpisa, zahtevali, da je prijavljen na dan objave razpisa, pri
čemer vnaprej ne bi bilo napovedano, kdaj bo razpis objavljen.”

Ne se hecat! S tem bodo priviligiranci z insajderskimi informacijami le še bolj uspešno izkoristili razpis. Kako bodo npr. preprečili, da bi predsednik znanstvenega sveta ARRS ne vedel, kdaj bo objavljen razpis in ne bo raziskovalec iz njegovega laboratorija zopet ob pravem trenutku na zavodu za zaposlovanje.

MK8591
MK8591
8 - št. let nazaj
Odgovor na  Ursa OK

Pa saj bi kaj takega lahko naredili vsi člani znanstvenega sveta in ne le predsednik! Seveda pri taki akciji niso izključeni niti zaposleni na ARRS – nekateri so tudi člani raziskovalnih (programskih) skupin na javnih raziskovalnih organizacijah – bržkone bi lahko širili “zanimive” novice in strategije, če bi le imeli kake koristi od takega početja! Le kako tak razpis sploh pravilno spravili skozi? Ideje na plan! Dajmo – sestavimo ARRS telesa v opoziciji in pripravimo pravične verzije razpisov, ki bi se jih res težko izigralo!

Zupanc
8 - št. let nazaj
Odgovor na  MK8591

Ta razpis je nepotreben. 40 normalnih podoktorskih na leto, kot nekoč. Brezposelnost ne more biti pogoj za financiranje znanosti.

MK8591
MK8591
8 - št. let nazaj
Odgovor na  Zupanc

Nedvomno to ni rešitev, saj so na spisku uspešnih v tem razpisu tudi osebe, ki so že dobile svoj podoktorski projekt a se je iztekel. Če niti po koncu podoktorskega projekta take osebe niso našle svojega mesta v katerikoli shemi financiranja ali razvojno-raziskovalnega podjetnišva, jim objektivno gledano ni mogoče prav dosti pomagat oz. se vanje bržkone ne splača več investirati – zagotovo pa ne brez temeljitega vsebinskega pregleda njihovih vizij oz. plana dela. Utegnejo namreč postati periodično nezaposlene osebe (mogoče v korist svojih “iznajdljivih” vodij, ampak to dolgoročno ne bi smelo imeti posebne vloge) in uspešno kotirati na takih razpisih.

ILO2015
8 - št. let nazaj
Odgovor na  Zupanc

tu ni šlo za financiranje podoktorskih projektov, ampak najverjetneje za financiranje tistih, ki so l. 2013 pridobili podoktorske projekte na MIZŠ razpisu iz strukturnih skladov. Razpis je bil zelo nenavaden, objavljen 23. avgusta 2013 in odprt le kratek čas; rok oddaje 13.09.2013. Takrat naj bi šlo za podporo kadrom na JROjih, ki naj bi tesneje sodelovali z gospodarstvom. Podeljeno je bilo 77 podoktorskih štipendij, s predpisanim obveznim financiranjem do 30.6. 2015. Ravno pravi čas za kandidaturo vmesni “počitek” na ZZZS in kandidaturo na razpisu “brezposelni” in kako prikladno za izogib protizakonitega veriženja pogodb. Zanimivo bi bilo preveriti koliko izmed 77… Beri dalje »

MK8591
MK8591
8 - št. let nazaj

Ostalo pa je še eno pomembno vprašanje – kako so mladi doktorji znanosti iz vrha tabele, ki jim ARRS namerava sofinancirati plačo, prišli do tako visokih SICRIS točk? Saj so bili vendar (domenevno) tako slabi, da so pristali na zavodu in nanje njihov prejšnji vodja ni uspel staviti svojih sredstev? Za tako uspešne nabiralce SICRIS točk bi se pa res splačalo zavzeti! Nenavadno je tudi, da na vrhu lestvice niso osebe iz naravoslovja ali tehnike, ampak iz družboslovja in humanistike. Ali niso prav ti vedno govorili, da tako zelo težko pridobivajo točke za potrebe razpisov in da so zato v… Beri dalje »