Demšar v.d. direktorja?

  Upravni odbor agencije za raziskovalno dejavnost se je danes odločil, da ne izbere najprimernejšega med devetimi kandidati za novega direktorja agencije. Svoj predlog za prvega moža agencije želijo v potrditev dati novi in ne odhajajoči vladi.  

  Sedanjemu direktorju Franciju Demšarju mandat poteče zadnji dan v avgustu. Če nove vlade do takrat ne bo, bo upravni odbor trenutni izvršilni oblasti predlagal, da imenuje vršilca dolžnosti direktorja, je danes zvečer po koncu šesturne seje za Delo povedal njegov predsednik Rado Bohinc. Na seji, ki so se je po besedah Bohinca udeležili vsi člani, so ta predlog sprejeli soglasno. 

  In današnjega Dnevnika:

  Po včerajšnji odločitvi bo tako dosedanjemu direktorju Franciju Demšarju mandat najverjetneje podaljšan kot vršilcu dolžnosti (redni mandat se mu izteče konec avgusta), nato pa bi lahko izvedli tudi nov razpis z daljšimi roki. Ti so bili skrajšani domnevno zato, ker so želeli na agenciji ujeti čas pred iztekom Demšarjevega mandata. Temu pa je med drugimi nasprotovalo petinpetdeset znanstvenikov, ki so na agencijo in vlado naslovili protestno pismo. 

  Kaj meni o razpisu in njegovih okoliščinah, smo vprašali tudi bodočega verjetnega mandatarja Mira Cerarja, vendar na naša vprašanja po tednu dni čakanja ni odgovoril. 

  Med vidnejšimi kandidati so bili po naših podatkih dosedanji direktor Franci Demšar, nekdanji sekretar na ministrstvu za izobraževanje in znanost Jozsef Györkös in predavatelj na FDV Jaroslav Berce. 

  14 KOMENTARJI

  1. Ali je to prvi znak, da "oblast", kadar je pritisk res velik, vseeno posluša svoje ljudstvo? Kakorkoli, čestitke vsem, ki nam ni vseeno in smo se upali združili sredi najvišje polezne sezone za skupno idejo. Upam, da nas bo ta "uspeh" še bolj povezal.
   Tretjepodpisana.

   • Glede na to, kaj je napisal Požar:

    "Še bolj v ozadju naj bi šlo za tudi za resen spopad med znanstvenimi inštituti in fakultetami, pri čemer naj bi direktor Franci Demšar – doslej – pri razdeljevanju davkoplačevalskega denarja za znanost favoriziral – inštitute.

    Po šestih urah razprave na seji upravnega odbora, ki ga vodi član vodstva Socialnih demokratov Rado Bohinc, niso prišli nikamor (po naših informacijah so bili glede kandidatov preveč razdeljeni), zato so – menda soglasno – sprejeli sklep, da ne bodo izbrali nobenega od devetih prijavljenih kandidatov, in predlagajo, naj novega direktorja agencije imenuje šele nova vlada. Sicer pa naj bi Franci Demšar, ki mu direktorski mandat na čelu ARRS poteče zandji dan v avgusti, postal začasni vršilev dolžnosti direktorja. Po naših informacijah pa naj že pred sejo prišel tudi predlog, da bi novi direktor agencije postal Rado Bohic, kar pa naj bi Bohinc, vsaj zaenkrat – zavrnil."

    verjetno svoj vpliv precenjujete. Je pa čisto možno, da ste postali priročno orodje v rokah nekoga, ki bi rad IJS in KI malo priprl pipico.

    P.S. tudi jaz ne maram preveč Demšarjeve bibliometrične obsedenosti. Samo ne verjamem, da nam bo pod njegovim naslednikom bolje.

   • Ja, jaz se tudi strinjam, da Demšar ni odličen, ni pa nikakor ne najslabši direktor… In glede na imena, ki se omenjajo v igri, bomo po moje raziskovalci prišli iz dežja pod kap.

   • Zakaj bi bil kdo od omenjenih manj odličen direktor ARRS kot Demšar?
    Demšar še ni pojasnil nenavadne pridobitve naziva znanstveni svetnik (brez definiranega področja!) na Univerzi na Primorskem. Tudi njegova dodatna zaposlitev (iz davkoplačevalskega denarja!) na Univerzi na Primorskem kaže na utemeljen sum konflikta interesov. Sicer ni edini na ARRS, ki je zaposlen na raziskovalni instituciji kateri sredstva podeljuje ARRS. No ja, še marsikaj se bi našlo…

   • Ker se noben ne oglasi, bom jaz napisal nekaj razlogov, zakaj se mi Demšar ne zdi tako slab:
    – delitev denarja na ARRS je precej bolj pregledna, kot pri raznih drugih virih (kjer o tem odloča ministrstvo – o tem se je že debatiralo tudi tule).
    – sistem ARRS je boljši in bolj pošten od tistega, kar je obstajalo pred njeno ustanovitvijo
    – kljub raznim anomalijam (računalniški izbor mentorjev MR, privilegiranci v predizboru) se vsaj projekti delijo po ocenah mednarodnih recenzentov, kar je prav
    – kot recenzent sem imel že opravka z več tujimi in evropskimi razpisi in so bili v primerjavi z ARRS vsi bolj zbirokratizirani (kar se vlog tiče – za sam izbor tega ne morem trditi)

    Sicer se pa zgornji komentar nanaša bolj na Demšarjeve afere kot na njegovo delo na ARRS.

    Za izvolitev je v prvi vrsti odgovoren senat (?) UP. Glede 20% zaposlitve se strinjam. Sicer je najbrž pedagoška, tako da ne gre direktno iz ARRS, ampak določen konflikt interesov obstaja. Kot obstaja pri vseh ostalih kandidatih, ki bi jih po koncu mandata čakalo mesto univerzitetnega profesorja. In pri vseh vladnih ministrih, ki so hkrati vlekli še 20% pedagoške zaposlitve. Če se ne motim, je tudi vse tri zadnje ministre za visoko šolstvo (in karkoli zraven) med ministrovanjem čakalo mesto profesorja na UL. Ni higienično, ampak ob splošni zlizanosti akademske sfere s politiko, ki jo imamo v Sloveniji, je to žal pravilo.

  2. Javni natečaj za direktorja bi morali ponoviti in razveljaviti spremembe statuta! Kontradiktorne in zavajajoče izjave predsednika UO ARRS in Demšarja glede možnosti v.d. direktorja kažejo na njuno neetično držo oziroma neetično delovanje.

   • Fenomenalen je tudi talke stavek: "Nastala je klasična situacija iz učbenika kvantne fizike: delec (kandidat) sicer ima določene lastnosti, a dokler teh lastnosti ne izmerimo z ustreznim merilom (vlado), ima vse možne lastnosti hkrati. "

  3. Dobro bi bilo, če bi ARRS na spletni strani objavil vizije delovanja agencije, ki so jih kandidati oddali, ko so se prijavili na razpis za direktorja. Kandidati jih lahko seveda tudi sami razkrijejo… morda kar tukaj?

   • Dobra ideja.
    Kako bi pozvali kandidate, da javno (lahko tudi na Kvarkadabri) predstavijo svojo vizijo delovanja agencije.

  4. Požar na twitterju:

   … @ZaresGregor včeraj tudi na ARRS. U.Odbor v eni uri razrešil Francija Demšarja. 4 glasovi za József Györkös (GG), Demšar 2, 1 vzdržan.

  5. Vlada RS je na današnji seji imenovala dr. Józsefa Györkösa za direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), za mandatno dobo petih let.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.