Na Valu 202 je bila danes odlična oddaja novinarke Maje Ratej z naslovom: Kako odlična je slovenska znanost? – Val 202. Krajši posnetek dela oddaje lahko poslušate tudi na povezavi spodaj!

Slovenija je lani za raziskovalno-razvojno dejavnost namenila 175 milijonov evrov, kar predstavlja 0,48 odstotka slovenskega bruto domačega proizvoda, to je za 8 odstotkov ali 15 milijonov evrov manj kot leto prej. Če preračunamo v dneve, pomeni, da smo za raziskovalno-razvojno dejavnost lani na dan izgubili več kot 40 tisočakov! O razmerah v slovenski znanosti in odnosu slovenske družbe do nje se je Maja Ratej pogovarjala s štirimi sogovorniki: državnim sekretarjem na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Petrom Mačkom, predsednikom Slovenske akademije znanosti in umetnosti dr. Tadejem Bajdom, direktorjem Kemijskega inštituta dr. Jankom Jamnikom in raziskovalcem iz gospodarstva dr. Jernejem Zupancem.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
9 - št. let nazaj

Sorry, ampak naslov se mi zdi zavajajoč.

Pravilno bi bilo, da so se dnevni izdatki za zananost v enem letu zmanjšali za 40k.

Če govoriš o hitrosti 40k na dan, si človek predstavlja, da so izdatki danes, recimo, 500,000 EUR na dan, jutri pa samo še 460,000. Kar pa ne drži.

Če privzamemo enakomerno hitrost zmanjševanja, bi morali reči, da se na dan zmanjšajo za 110 EUR. Jutri bo na razpolago 110 EUR manj kot danes.