Nova metoda testiranja za boreliozo prinaša pomemben napredek pri diagnozi in zdravljenju te bolezni, ki jo prenašajo klopi. Borelioza, znana tudi kot lymska bolezen, lahko povzroči resne zdravstvene zaplete, če je ne odkrijemo in zdravimo pravočasno. Zato je zgodnja in natančna diagnoza ključnega pomena.

Raziskovalci z Univerze v Kaliforniji v Los Angelesu so razvili preprost test, ki v samo 15 minutah zazna protitelesa proti bakterijam Borrelia v krvnem serumu. To pomeni veliko hitrejšo diagnozo kot pri obstoječih metodah, ki lahko trajajo več dni. Novi test se ponaša tudi z visoko natančnostjo – 95,5-odstotno občutljivostjo brez lažno pozitivnih rezultatov, kar je bistveno boljše od trenutnih testov.

Sposobnost hitrega in zanesljivega diagnosticiranja borelioze je izjemno pomembna. Omogoča namreč pravočasno zdravljenje in preprečevanje dolgoročnih zapletov. Test temelji na napredni tehnologiji, imenovani multipleksna vertikalna pretočna analiza (xVFA), ki omogoča hkratno iskanje več biomarkerjev (molekul, ki kažejo na prisotnost bolezni) v enem samem vzorcu. Pri tej metodi se vzorec krvi nanese na testni trak, kjer se sreča s sintetičnimi peptidi – majhnimi delci beljakovin, ki posnemajo dele bakterij Borrelia. Če so v krvi prisotna protitelesa, ki jih telo tvori kot odgovor na okužbo, se ta vežejo na peptide in na testu se pokažejo jasni in hitro vidni rezultati.

Nova metoda je prelomna zaradi svoje hitrosti, zanesljivosti in stroškovne učinkovitosti. Medtem ko obstoječi testi za boreliozo zahtevajo zapleten laboratorijski postopek in več dni ali celo tednov za dokončno diagnozo, omogoča nov pristop takojšnjo odločitev o zdravljenju. To je še posebej pomembno v nujnih primerih ali v odročnih krajih, kjer ni dostopa do laboratorija. Zaradi svoje enostavnosti je test primeren tudi za izvedbo na terenu.

Čeprav so rezultati obetavni, je treba novo metodo preizkusiti še v obsežnejših kliničnih študijah. Morda bo trajalo še nekaj let, preden bo na voljo za široko uporabo. Poleg tega bo treba test prilagoditi za uporabo na različnih koncih sveta, saj se vrste bakterij Borrelia, ki povzročajo boreliozo, razlikujejo glede na geografsko območje.

Kljub tem izzivom ta nova metoda testiranja, ki temelji na raziskavi, objavljeni v znanstveni reviji Nature Communications, obeta velik napredek v diagnostiki borelioze. S svojo hitrostjo, natančnostjo in enostavnostjo uporabe ima potencial, da bistveno izboljša proces diagnostike te bolezni.

Ghosh, R., Joung, HA., Goncharov, A. et al. Rapid single-tier serodiagnosis of Lyme disease. Nat Commun 15, 7124 (2024). https://doi.org/10.1038/s41467-024-51067-5

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments