Če imate možnost, si vsekakor oglejte izjemno navdihujoč mehiški film Radical (2023), ki temelji na resnični zgodbi. Film prikazuje učitelja Sergia Juáreza, ki pride na šolo v revnem predelu Mehike, blizu meje z ZDA, kjer so otroci ujeti v krog brezizhodnosti in nezainteresiranosti za učenje, njihova življenja pa zaznamujeta nasilje in huda revščina.

Učitelj Sergio Juárez Correa se odloči za pot, ki se močno razlikuje od običajnih oblik poučevanja. Namesto da bi sledil ustaljenim metodam, uporabi nekonvencionalne pristope, s katerimi vzbudi pri učencih zanimanje in jim odpre oči za možnosti, ki jih ponuja izobraževanje. Praktični eksperimenti, interaktivne dejavnosti in naloge, ki spodbujajo kritično in ustvarjalno razmišljanje, postanejo orodja, s katerimi Sergio preoblikuje učilnico v prostor navdiha. Njegova sposobnost povezovanja učne snovi z resničnim življenjem, bodisi skozi filozofske razprave o morali ali preko vsakodnevnih izzivov, ki jih otroci poznajo, naredi učenje ne le zanimivo, temveč tudi življenjsko pomembno. Tako otroci spoznajo, da vrednost znanja presega zgolj šolske klopi.

Eden najmočnejših vidikov filma je poudarek na samozavesti, ki jo učenci pridobijo skozi lastno raziskovanje in učenje brez strahu pred napakami. Sergio jih spodbuja, da izražajo svoje poglede, izzivajo obstoječe norme in se učijo skozi izkušnje, kar jim pomaga razviti ne le intelektualno, temveč tudi osebnostno rast. Ta pristop ima izjemen vpliv na rezultate učencev, kar je v resničnem življenju privedlo do tega, da je učenka Paloma Noyola Bueno dosegla najvišji rezultat iz matematike v Mehiki, številni drugi učenci pa so se uvrstili v sam vrh po znanju matematike in španščine.

Film Radical ni le pripoved o učitelju in njegovih učencih; je tudi močna izjava o pomembnosti razsvetljenskih vrednot v izobraževanju. Sergio Juárez Correa pooseblja prepričanje, da je izobraževanje ključ do svobode in napredka, ne le za posameznika, temveč za celotno skupnost. Njegova zgodba nas opomni, kako pomembno je, da v šolskem sistemu ne izgubimo poguma za inovacije in da vedno znova iščemo poti, kako otrokom in mladim omogočiti, da postanejo ne le boljši učenci, temveč tudi boljši ljudje.

Radical je film, ki bi ga morali videti vsi – učitelji, učenci in starši. Ob kulturnih dnevih v šolah bi bil to idealen film za skupni ogled, saj so vrednote, predstavljene v njem, nujno potrebne tudi v našem izobraževalnem sistemu. To je zgodba, ki nas opomni, da dobre ocene niso osrednji cilj izobraževanja – so zgolj naravna posledica pravega znanja. Pravi cilj je vzbuditi ljubezen do učenja in omogočiti učencem, da napredujejo kot misleči in ustvarjalni posamezniki, pripravljeni na izzive sveta.

Scenarij za film je nastal na osnovi članka v reviji Wired iz leta 2013 z naslovom A Radical Way of Unleashing a Generation of Geniuses

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments