Ne prvič, in tudi vzorec je nekoliko podoben. Gre za neko društvo, ki naj bi se ukvarjalo s kvaliteto življenja, hkrati pa pregled njegove spletne strani in Facebook profila napotuje na nakup različnih proizvodov, ki naj bi bili dobri za vas in za svet. Na Kvarkadabra spletnem forumu se je nekaj članov foruma lotilo kritike teh proizvodov in debata se je dejansko iz vseh strani preveč razgrela. Zadevnemu Društvu se je zazdelo, da je bilo razžaljeno njihovo dobro ime in je moderatorju foruma ter društvu Kvarkadabra zagrozilo s kazensko ovadbo.

Naš moderator je nato umaknil vsa žaljive poste in zaklenil temo. Hkrati smo podaljšali najmanjši časovni interval med zaporednimi prispevki, da bi zmanjšali verjetnost hitrih, vročih in nepremišljenih prispevkov. Do sem vse običajno in mislim, da smo kot odgovoren medijski subjekt, ki si ne želi nepotrebnih konfliktov, ravnali korektno.

A nekaj moram vseeno pripomniti. Taktika, ko podjetja na tak način odreagirajo na kritiko produkta , ki ga prodajajo (najsibo ta upravičena ali ne), mi je globoko neprijetna. Vidim jo kot strategijo moči in zastraševanja. Društva, ki so v besedah polna pozitivne energije, ljubezni, dobrobiti in ekologije, pa bi lahko razmislila, za koga je uporaba takšne strategije odvračanja kritike s pravnimi grožnjami najbolj tipična. Ali ne prav za velike farmacevtske in biotech multinacionalke kot je npr. Monsanto? Se identificirate z njimi?

(V tem prispevku gre v celoti za stališče avtorja in nima nikakršne povezave z stališčem društva Kvarkadabra)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

13 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Hm, za kakšen produkt/podjetje pa je šlo? Ste lahko bolj konkretni? Link na temo?

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Med največjimi kritiki na forumu sem bil sam, zato bom podal svoje videnje na zadevo. Najprej: šlo je za "bio-pralne krogle" Glosion, društvo, ki je zastraševalo, pa ima naziv "Radost bivanja". Naj omenim, da uvoznik tega produkta (kot kaže) s tem društvom nima nič; to društvo je zgolj posrednik pri prodaji. Na forumu je pred meseci nek uporabnik odprl temo, v kateri je spraševal po principih delovanja teh kroglic oz. ali lahko sploh taka zadeva deluje. Odgovorili smo, da gre brez dvoma za šarlatanski produkt, katerega principi so iz trte izviti in da so že pred desetletjem v ZDA prepovedali… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Luka, žal se s teboj ne strinjam.

LP.

shrink

zupan
14 - št. let nazaj

Na to temo še ena o pravdi britanskege združenja kiropraktikov proti poljudnoznanstvenemu piscu, ker je zapisal, da njihove metode ne delujejo: … on Wednesday Simon Singh, the science writer being sued by the British Chiropractic Association, won his right to an appeal. Briefly, Singh was sued by the BCA over an article in the Guardian in which he criticised chiropractors for claiming they can treat children's colic, sleeping and feeding problems, ear infections, asthma and prolonged crying, by manipulation of the spine. He said these interventions were "bogus", with "not a jot of evidence". Before this case most people hadn't… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

No, to razloži izginotje postov. Imam pa eno vprašanje, mislim, da bi bil Matej Accetto pravi naslovnik.Očitno je prišlo pri tej zadevi za kolizijo interesov, v kateri ena stran prereka trditve druge. V resnici resničnost trditev druge. Gotovo ima vsak pravico ohraniti svoje dobro ime oziroma svoj sloves ali karkoli že je tisto, česar po splošnih načelih teptati ne smemo. Vendar v primeru, ki je nastopil, ta, ki se pritožuje, ni bil zaveden v sodelovanje, temveč je vedel, na kakšen forum je vstopil in kakšne so posledice dajanja trditev, ki so v nasprotju z znanstvenimi spoznanji (kroglica namreč ne deluje).… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

K Juretovemu primeru iz VB bi dodal naslednje:

Tam so pravne norme pisane na kožo tožečih strank. Ni jim namreč treba dokazovati (kot je običajno drugod – tudi pri nas), da so bile razžaljene, še več: tožena stranka mora dokazati (kar je seveda povezano z velikimi stroški in zato v VB marsikdo dvakrat premisli, preden kritizira), da ni žalila!

O tem je v svoji kolumni podrobneje pisal Matej:

http://www.ius-software.si/Novice/prikaz_Clanek.asp?id=42485&Skatla=17

shrink

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

zdravapamet, popolnoma prav imaš: spletne klepetalnice in ostale internetne oblike objavljanja informacij po naziranju trenutne zakonodaje še vedno niso javni medij, zato se ne tičejo Zakona o medijih (ZMed). Prizadete stranke tako od urednikov takšnih vsebin ne morejo zahtevati popravka, odstranitev ali česa podobnega, uredniki pa tudi niso odgovorni za vsebino komentarjev ostalih. V tem smislu Kvarkadabri ne bi bilo treba popustiti.

Upam pa, da se bo res oglasil Matej, saj me njegovo mnenje zelo zanima.

shrink

(jm)
14 - št. let nazaj

Res škoda da se je umaknilo.

Če je nekaj nateg je pač nateg. Pri tem je treba paziti, da se nanaša kritika na izdelek in storitve, ne pa da se žali človeka, ki je potem dejansko lahko razžaljen. Če pa je razžaljen, ker je nekdo njegov izdelek dojel kot neuporaben, je pa to njegov problem.

V bistvu bi bilo lepo videti takšno stvar na sodišču. Res pa ne moremo pričakovati od uredništva teh spletnih strani, da hodijo za nas v kostanj po žerjavico ali obranto.

Pris
14 - št. let nazaj

Primera ne poznam, zato bom glede dejanskega stanja morda udaril mimo, pravno pa bi šlo takole: Kaznivo dejanje razžalitve se preganja na zasebno tožbo, kar pomeni, da odpadejo postopki po uradni dolžnosti, kazenske ovadbe, državni tožilci ipd. in bi moral zasebni tožilec (konkretni "prodajalec" sporne stvari) na lastne stroške začeti kazenski postopek ter ga financirati vse do sodbe oz. zaključka, kar je glavni razlog, da taki primeri navadno ostanejo le pri grožnjah z ovadbo, še posebej, če niti "razžaljeni" ne ve, da ovadbe v takih primerih sploh ni. Ima tudi možnost civilne (odškodninske) tožbe, vendar je vprašljiva aktivna legitimacija (tj.… Beri dalje »

Tom
Tom
14 - št. let nazaj

http://tvslo.si/predvajaj/posebna-ponudba/ava2.60910765/00:19:32/0:0:0/#ava2.61631380;;
od 6 min naprej

Če poslušate do konca, dobite občutek da zadeva dejansko deluje.

Ni tukaj nobenega, ki bi se spravil nad te krogle?

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Saj smo se spravili nad njih, sicer ne bi bilo tega zapisa. 😀

shrink

shrink
shrink
12 - št. let nazaj