Prav lepo je videti, da Matej vzdržuje konstantni tok objav na blogu ravno takrat, ko sem sam zaradi objektivnih razlogov primoran zmanjšati svoj prispevek. Začela se je namreč poletna sezona konferenc, šol in podobnih aktivnosti. Medtem ko sem lansko leto zaradi še ne leto dni stare Anite preskočil večino potovanj, pa se letos že vračam nazaj v normalno formo. Junij je letos še posebej zaseden – najprej je bila konferenca v Perimetru, Waterloo, Kanada, kjer smo razglabljali o tem, kako težko je videti ali je signal v kozmičnih elektronih in pozitronih res posledica anihilacija temne snovi ali pa so posredi le nepojasnjeni astrofizikalni pojavi. (na srečo bo čez nekaj mesecev satelit Fermi z meritvijo difuznega gama ozadja dodal še en kos v sestavljanki – signal v difuznem gama spektru bi bil jasen znak temne snovi, morda o tem čez mesec ali dva, ko bodo znani rezultati Fermija).

Nato sledi šola visokoenergijske fizike, ki jo skupno organizirata CERN in JINR (Joint Institute for Nuclear Research, Dubna, Rusija), na kateri se mudim ravno sedaj kot “discussion leader”. (sliši se kot da skačemo naokoli z navijaškimi tablami, ki kličejo študente k sodelovanju, a v resnici smo le bolj ali manj uspešni moderatorji + kvazivseznalci na dnevnih “discussion sessions” po končanih lekcijah). Šola že tradicionalno poteka v bolj odmaknjenih predelih Evrope, da imajo študentje čim manj motenj z zunanjega sveta. Tako letos poteka v Bautznu, mestecu z okoli 50 tisoč prebivalci v vzhodnem delu Nemčije, na Saškem. Bautzen je znan predvsem po zloglasnem nekdanjem zaporu Stasi (=ekvivalent udbe v nekdanji vzhodni Nemčiji) ter po tem, da je glavni center lužiško srbske manjšine. Ne vem, če se še spomnite iz šolskih dni, ampak lužiški srbi so najmanj številni slovanski narod z okoli 50 tisoč pripadniki, dva tisoč od katerih jih živi v Bautznu (Budyšin po lužiško srbsko). Tu pride v igro tudi kralj Matjaž – verjeli ali ne, nad vhodnimi vrati v mestni grad se šopiri kip “našega” kralja Matjaža, oz. madžarskega kralja Matije Korvina!

Čez deset dni takoj po koncu šole pa še na kratko konferenco na ICTP v Trstu in nato “domov” v Ženevo… Kaj sledi za tem pa si lahko zainteresirani bralci ogledate na ravno postavljeni novi domači strani pišočega tukaj.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments