Veganska prehrana je način prehranjevanja, ki izključuje vse živalske proizvode, kot so meso, ribe, jajca, mleko in med. Veganska prehrana temelji na rastlinskih živilih, kot so zelenjava, sadje, žita, stročnice, oreški in semena, vključuje pa tudi drugo hrano ne-živalskega izvora, kot so denimo gobe. Ljudje se za vegansko prehrano največkrat odločijo iz etičnih, ekoloških ali zdravstvenih razlogov.

Ob večanju priljubljenosti ne-mesnega načina prehranjevanja se pojavlja vprašanje, ali je veganska prehrana primerna tudi za otroke. Otroci so namreč v obdobju hitre rasti in razvoja, zato potrebujejo zadostno količino hranilnih snovi, ki jih lahko dobijo iz raznolike in uravnotežene prehrane. Ali lahko veganska prehrana zagotovi vse potrebne hranilne snovi za otrokovo zdravje in dobro počutje?

Odgovor ni enostaven. Veganska prehrana lahko vsebuje vse potrebne hranilne snovi za otroke, če je dobro načrtovana in ustrezno dopolnjena z nekaterimi dodatki. Po drugi strani pa lahko neustrezna veganska prehrana povzroči pomanjkanje nekaterih pomembnih hranilnih snovi, kot so beljakovine, železo, cink, kalcij, vitamin B12 in vitamin D. To lahko vpliva na otrokovo rast, razvoj in imunski sistem. Možno je tudi, da obstajajo še kaki drugi elementi hrane živalskega izvora, ki so pomembni za zdrav razvoj otroka, a tega zaenkrat še ne vemo, saj z vegansko prehrano otrok človeštvo do sedaj ni imelo veliko izkušenj.

Zato je pomembno, da se starši, ki želijo svoje otroke vseeno hraniti vegansko, posvetujejo s strokovnjakom za prehrano in pediatrom. Strokovnjak lahko svetuje o tem, kako sestaviti uravnoteženo vegansko prehrano za otroka glede na njegovo starost, težo in potrebe. Strokovnjak lahko tudi priporoči ustrezne dodatke ali obogatena živila za zagotovitev zadostnega vnosa nekaterih hranilnih snovi. Poleg tega morajo biti veganski otroci vključeni v družbene in kulturne dejavnosti, ki so povezane s hrano, in se naučiti spoštovati različne izbire drugih ljudi.

Veganska prehrana je torej lahko primerna za otroke, če je dobro načrtovana in ustrezno dopolnjena, otroci pa so ustrezno spremljani s strani pediatra. Nosi pa takšna odločitev s seboj določena tveganja, saj morda še ne vemo vsega o nujnih dodatkih, ki jih potrebuje otrok, ki se prehranjuje vegansko. Starši in otroci, ko so dovolj stari, morajo biti zato temeljito poučeni o veganski prehrani ter o njenih prednostih in slabostih.

Priporočila in navodila pediatrične stroke

Navajam še zaključek strokovnega članka o vegetarijanski in veganski prehrani pri otrocih iz Zdravniškega Vestnika:

“Pediatrična stroka pri dojenčkih, otrocih in mladostnikih priporoča zdravo, uravnoteženo, mešano prehrano, s hranili rastlinskega in živalskega izvora. Mešana prehrana zagotavlja vso potrebno energijo, makro- in mikrohranila za normalno zdravo rast in razvoj.

Smernice Evropskega združenja za otroško gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) in slovenske smernice odsvetujejo strogo vegetarijansko ali vegansko prehrano za otroke. Ameriške smernice navajajo, da lahko vegetarijanska ali celo veganska prehrana zagotovita osebam vseh starosti ustrezen vnos vseh vrst hranil, a le, če snovi, ki jih je v hrani rastlinskega izvora premalo ali jih ni, človek zaužije v obliki obogatenih živil ali prehranskih dopolnil.

Raziskave so pokazale, da tudi lakto-ovo vegetarijanska prehrana z zadostnim vnosom živil živalskega izvora zagotavlja normalno rast in razvoj, a v ožjem varnem območju kot nevegetarijanska (omnivorna, vsejeda) prehrana. Treba je opozoriti, da je tovrsten način prehranjevanja v praksi pogost dejavnik tveganja, če ni podprt z zadostnim teoretičnim znanjem in se ne izvaja pravilno.

Čim manjši je otrok in čim bolj je prehrana izključujoča, tem večje je tveganje za pojav pomembnih pomanjkanj pri otrocih. Zelo izključujoči načini prehranjevanja (veganski, makrobiotični …) pogosto vodijo v pojav pomembnih pomanjkanj, ki škodijo zdravju in lahko povzročijo trajne zdravstvene posledice. Tudi v Sloveniji smo imeli več primerov otrok s hudo klinično sliko podhranjenosti in pomanjkanjem makro- in mikrohranil, ki so bili posledica veganske prehrane v družini.

Takšen način prehranjevanja stroka odsvetuje, saj za otroke in mladostnike ni primeren. Če se starši ali mladostniki vseeno odločijo zanj, je potrebno natančno spremljati morebitna pomanjkanja, predvsem pa vnos snovi, ki jih je v rastlinski prehrani premalo ali jih sploh ni, nadomestiti v obliki obogatenih živil ali prehranskih dodatkov. Prehrano doječe matere in otroka naj vodi klinični dietetik, otroka pa stalno spremlja izbrani pediater.” Vir: Orel R, Sedmak M, Fidler Mis N. Vegetarijanska prehrana pri otrocih – praktična navodila. Zdravniški Vestnik. letnik 83 št. 2 (2014).

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments