Prevedli smo shemo, ki nam je lahko v pomoč pri boljšem razumevanju virusa SARS-CoV-2 in bolezni COVID19. Na grafu so prikazana obdobja kužnosti in spreminjanje količine virusa v telesu od trenutka okužbe naprej. (vir)

Ob shemi se je verjetno smiselno vprašati, kakšna preventivna navodila bi lahko predlagali na osnovi podatkov, ki prikazujejo obdobja kužnosti pri bolezni COVID19 oziroma okužbi z virusom SARS-CoV-2?

Jasno je, da v primeru, če zaznamo simptome bolezni (vročina, suh kašelj, utrujenost, boleče grlo, glavobol, izguba okusa ali vonja …) najprej pokličemo osebnega zdravnika, ki nas bo najverjetneje poslal na testiranje in nam svetoval blaženje simptomov v domačem okolju.

A iz grafa lahko razberemo, da smo kužni že dva dni preden zaznamo simptome. Zato je pametno, da že takoj ob simptomih (in ne šele ob potrjenem testu) o morebitni okužbi obvestimo vse, s katerimi smo bili zadnje dva dni v tesnejšem stiku. V ta namen si je med epidemijo pametno beležiti, s kom smo vsak dan v stiku.

Stikom iskreno povemo, da imamo simptome bolezni, kar pomeni, da so bili morda izpostavljeni virusu. Svetujemo jim, da so tudi oni pazljivi na pojav simptomov pri sebi, se striktno držijo vseh ukrepov za preprečevanje širjenje okužb (maske, roke, distanca) in začasno ne obiskujejo starejših. Ko dobimo izvide testa, svoje stike obvestimo o rezultatu, pri čemer jim sporočimo tako pozitiven kot tudi negativen izid testa.

Pametno je tudi, da poskušamo ugotoviti, kje bi se lahko okužili. Predvsem za zadnji teden temeljito razmislimo, če smo bili v kakršnih koli tveganih okoliščinah za okužbo. Recimo, da smo bili dlje časa v slabo prezračevanem prostoru z več ljudmi, med katerimi nekateri niso imeli mask? Morda smo imeli bližnje srečanje s prijateljem/znancem, pri čemer sta se pogovarjala brez maske? Ali smo se udeležili skupinske športne vadbe v zaprtem prostoru? … Ko imamo seznam za okužbo tveganih situacij, začnemo preverjati, če ima morda še kdo, ki je bil takrat zraven, simptome ali celo že rezultat testa. V primeru, da najdemo in potrdimo vir okužbe, vsem udeležencem dogodka sporočimo, da so bili v tveganem stiku.

Zelo priporočljivo je tudi, da uporabljamo aplikacijo #OstaniZdrav (Android, iPhone), saj lahko z njeno pomočjo ob potrjeni okužbi za dva tedna nazaj o morebitni izpostavljenosti virusu anonimno obvestimo vse svoje stike, tudi tiste, ki jih ne poznamo, a so bili nekaj časa v naši bližini.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments