Združenje znanstvenih novinarjev Slovenije
Tavčarjeva ulica 17, 1000 Ljubljana

Obvestilo za javnost!

Soočenje kandidatk in kandidatov za mesto direktorja
Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

Združenje znanstvenih novinarjev Slovenije obvešča zainteresirano javnost, da namerava v drugi polovici septembra 2020 organizirati javno soočenje vseh, ki so se prijavili na Javni natečaj za zasedbo delovnega mesta direktorja ARRS. Da bi takšno soočenje lahko izvedli, vse kandidatke in kandidate naprošamo, da javno objavijo svoje vizije delovanja in razvoja ARRS, ki so sestavni del prijavne vloge. Ob tem prosimo, da nam kopijo svoje vizije do petka 11. septembra pošljejo tudi na e-poštni naslov [email protected] skupaj z dovoljenjem za javno objavo.

V Ljubljani, 7. september 2020

Goran Tenze, predsednik Združenja znanstvenih novinarjev Slovenije
Sašo Dolenc, koordinator priprave soočenja


Objavljamo vizije delovanja in razvoja ARRS, ki smo jih do sedaj prejeli:

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

3 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Raziskovalka
Raziskovalka
3 - št. let nazaj

Očitno so se vsi prijavljeni požvižgali na ta poziv. Danes so objavili, koga je UO ARRS izbral. Tako kot dosedanji v.d. je tudi novi direktor član programske skupine Matjaža Perca, o čigar izjemni citiranosti je ta portal že pisal.

Last edited 3 - št. let nazaj by Raziskovalka
Brane Slevec
Brane Slevec
3 - št. let nazaj

Te peripetije okrog ARRS, itd … bolj spadajo v nekakšno rubriko ‘saj ni res, pa je’, hkrati pa se zdi, da človeški ‘arbitri’ ali ‘mediatorji’ v takih situacijah povsem odpovejo, ker običajno delujejo v navezi z raznoraznimi ‘lobisti’, ‘sivimi eminencami’ in ‘strici iz ozadja’, torej je smiselno na pomoč poklicati višjo instanco in nesporno avtoriteto, recimo kralja Salomona ali kar samega stvarnika, ki bo seveda poslal svojega asistenta za te zadeve, torej refleksijo logičnega dogajanja v naših sivih celicah, bolj znano kot matematika. Ko sem nekoliko pobrskal po ‘ožičeni kolektivni zavesti’ (internet), da bi zvedel kaj več o akademski dejavnosti… Beri dalje »

cuden_eksponenten_graf_perc.png
Brane Slevec
Brane Slevec
3 - št. let nazaj

Matematika in s tem tudi njen ‘AlterEgo’, logika, očitno nista kakšen poseben ‘faktor’, ki bi vplival na (predvsem finančno) politiko raziskovalne dejavnosti, ki jo ‘pokriva’ ARRS, saj imamo umetno inteligenco, AI, ki bo več kot uspešno opravila z takimi in podobnimi malenkostnimi izzivi, navkljub dejstvu, da uporaba matematike (računanje) ni bistvena naloga matematike (in matematikov), ki je odkrivanje, raziskava in razvoj matematičnih orodij in elementarnih delcev – vsakršnih števil. Ta AI fantazma je v realnosti tako nepotrebna in naivna kot tisti ‘pseudo SF’ filmi, ki jo glorificirajo, da (mi) je škoda vsakega časa zanjo, nenazadnje pa jo ovrže že kar… Beri dalje »

nRoots_01.jpg