S Kemijskega inštituta so sporočili, da je Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo, uspel pridobiti nov projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) z imenom CCEdit za razvoj uporabe izboljšanega sistema CRISPR za izbijanje genov v genomu.

Sporočilo za javnost:

Gre za ERC Proof of Concept (PoC) grant, ki ga Evropski raziskovalni svet podeljuje z namenom financiranja začetnih faz prenosa temeljnih znanstvenih odkritij v uporabo. S pomočjo ERC PoC projekta, ki ga lahko pridobijo le raziskovalci, ki že imajo ERC raziskovalni projekt, je prenos znanstvenih dognanj v elemente s tržno ali družbeno vrednostjo veliko lažji. Znanstveniki lahko namreč s sredstvi projekta financirajo razvoj, patentno zaščito, analizo trga, povezavo s potencialnimi partnerji in začetne stopnje komercializacije oz. prenosa temeljnih znanstvenih odkritij v širšo uporabo.

Novo pridobljeni projekt CCEdit izvira iz rezultatov tekočega ERC projekta MaCChines za uveljavljene raziskovalce (ERC Advanced Grant), ki ga je skupina prof. dr. Jerale začela izvajati leta 2018. V lanskem letu je skupina s Kemijskega inštituta ob pomembnem prispevku dr. Duška Lainščka vložila patentno prijavo za izboljšavo metode CRISPR, ki predstavlja enega najpomembnejših tehnoloških prebojev na področju ved o življenju v zadnjih letih. V projektu načrtujejo razvoj tehnologije in demonstracijo za zdravljenje in biotehnološko uporabo za rastline, mikroorganizme in sesalske celice. Projekt bo potekal 12-18 mesecev in v njem bodo sodelovali tudi Tomaž Bizjak, strokovnjak za prenos tehnologije s Kemijskega inštituta ter zunanji strokovnjaki povezani z Univerzo Oxford in Univerzo Cambridge. S povezavo s takšnimi visokotehnološkimi podjetniškimi središči lahko projekt doseže večji komercialni potencial in boljše možnosti za preboj na svetovni trg.

Kakovost raziskav v Sloveniji je že prepoznana kot globalno konkurenčna, zdaj pa potrebujemo korak naprej, da dosežejo družbo. Tako ima izjemen družbeni in ekonomski potencial področje celičnih in genskih terapij, ki je med najhitreje rastočimi področji v medicini, saj omogoča nove pristope k zdravljenju obolenj kot je rak. Takšne novosti odpirajo družbene in regulatorne izzive, kot je zagotovljena varnost, dostopnost do zdravljenja in njihov nadaljnji razvoj. S tem projektom želimo torej v Slovenijo pripeljati tudi nove poglede in vzpostavitev povezav, ki bodo prispevala k razvoju domače ekonomije novih terapij.

Gre za prvi projekt ERC PoC na Kemijskem inštitutu, kjer so sicer doslej pridobili že tri prestižne ERC raziskovalne projekte, ter prvi projekt te vrste s področja ved o življenju v Sloveniji. Da je pridobitev ERC PoC projekta pomemben dosežek, pove da je bilo od 238 prijav odobrenih manj kot tretjina, medtem ko je uspešnost za ERC projekte, ki so pogoj za kandidiranje za ERC PoC projekt okrog 12%. Uspeh je tako nov dokaz, da so temeljne znanstvene raziskave lahko še kako uporabne in lahko vodijo do prenosa znanstvenih dognanj v prakso.

Na sliki je ekipa, ki bo izvajala ERC PoC projekt CCedit Tomaž Bizjak, Roman Jerala in Duško Lainšček.

Informacije o rezultatih razpisa: https://erc.europa.eu/news/PoC-recipients-2019-third-round

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj

Uspeh na ERC PoG je okoli 40 %. Je pa najprej treba dobiti ERC, kar je hudičevo težko(12%)!