Dve največji ameriški tobačni podjetji sta v 60. letih dvajsetega stoletja z namenom, da bi diverzificirali svoje imetje, pričeli kupovati različne znamke sladkih pijač. Od ostalih proizvajalcev sladkih pijač sta se razlikovali po tem, da je bil njun cilj popularizirati sladke pijače med otroci.

Otroci so postali ciljno občinstvo

Do leta 1960 sta bila podjetji Coca-Cola in Pepsi vodilni na trgu sladkih pijač. Vendar niti Coca-Cola ali Pepsi niti njihovi novejši produkti, npr. Fanta, Sprite ter Diet Pepsi, niso bili namenjeni predvsem otrokom. To tržno nišo sta izkoristili tobačni podjetji Philip Morris in R.J. Reynolds, ki sta svoje pijače Capri Sun, Kool-Aid in Hawaiian punch, v prvi vrsti namenili otrokom. 

Pijača Hawaiian punch in maskota Punchy

Pri načrtovanju marketinške kampanje so uporabili izkušnje, ki so jih pridobili pri trženju tobačnih izdelkov. Da bi naredili sladke pijače bolj zanimive mlajšim kupcem, so bili napitki intenzivnih barv in v privlačni embalaži, pri trženju pa so uporabili maskote. Med letoma 1963 in 1979 se je maskota Punchy, ki je predstavljala pijačo Hawaiian punch, pojavila v televizijskih oglasih, revijah, na platnicah knjig in oblačilih. Strokovna revija RJR World je maskoto označila celo za najboljšega prodajalca tega napitka.

Pijačo so sprva prodajali v večlitrskih plastenkah, ki so bile nerodne za uporabo. Nato so leta 1973 Hawaiian punch še bolj približali otrokom tako, da so začeli prodajati napitek v pločevinkah, ki so jih oglaševali kot primerne za na pot in popolne za otroke, saj jih je bilo enostavno odpreti. Deset let pozneje so pričeli prodajati tudi pijačo v tetrapaku, ki je bil prav tako popularen med mlajšimi uporabniki.

Vedno več otrok je uživalo sladke pijače

Marketinške kampanje so bile uspešne in uživanje sladkih pijač med otroci je bilo v porastu. Že leta 1997 so dečki zaužili kar 74 % in deklice 64 % več sladkih pijač kot leta 1977. Tudi po letu 2000 so še vedno beležili porast uživanja sladkih pijač med otroci in mnogi so sladke napitke pili že v zgodnjem otroštvu.

Raziskovalki Sara N. Bleich in Julia A. Wolfson z ameriške univerze Johns Hopkins sta leta 2015 analizirali prehranske navade več kot 14.000 otrok, starih 2 do 19 let. Ugotovili sta, da sladke pijače uživa 62 % predšolskih otrok, 73 % 6- do 11-letnikov in 76 % 12- do 19-letnikov. S tem predšolski otroci zaužijejo dodatnih 127-139 kalorij, 6- do 11-letniki 176-220 kalorij in 12- do 19-letniki kar 290-298 kalorij dnevno.

Sladke pijače škodujejo zdravju

Sladke pijače vsebujejo veliko količino dodanega sladkorja v obliki saharoze ali fruktoznega koruznega sirupa in v povprečju 330 ml sladke pijače vsebuje približno kar 35 gramov sladkorja oz. skoraj 9 čajnih žlic sladkorja. Ne le, da so sladke pijače visoko kalorične, temveč tudi ne dajejo enakega občutka sitosti, kot če bi zaužili tako količino kalorij s hrano. Zaradi tega dodatne kalorije, ki jih zaužijemo s sladkimi pijačami, pogosto prispevajo k razvoju debelosti.

Debelost je vse pogostejša tudi pri otrocih. Lise Dubois je na Univerzi v Ottawi izvedla študijo, v kateri je spremljala 2.000 otrok od drugega leta in pol do četrtega leta in pol starosti. Zanimalo jo je, koliko sladkih pijač otroci uživajo, hkrati pa je spremljala tudi njihovo višino in telesno težo. Izkazalo se je, da je uživanje sladkih pijač pri otrocih za več kot dvakrat povečalo tveganje za razvoj debelosti.

Nadaljnje študije so pokazale, da uživanje sladkih pijač v otroštvu ali v najstniških letih poveča verjetnost, da bodo osebe v odrasli dobi predebele. To pogosto vodi v razvoj sladkorne bolezni tipa 2, srčno-žilnih bolezni in povečano tveganje za razvoj določenih rakavih obolenj.

Vsebnost sladkorja v sladkih pijačah. Vir: NIJZ – Sladkor v prehrani otrok in mladostnikov. Tea Kordiš.

Uvedba omejitev pri trženju izdelkov

Javnost se je že leta 1970 zavedala, da je potrebno uvesti regulative, ki bodo omejevale marketinške kampanje podjetij, ki prodajajo sladke pijače, namenjene otrokom. Leta 2006 je bila na pobudo industrije ustanovljena tudi iniciativa, ki se zavzema, da bi bili oglasi, namenjeni otrokom, narejeni tako, da spodbujajo zdravo prehrano (angl. Children’s Food and Beverage Advertising Initiative; CFBAI).

Mnoge države so že uvedle ukrepe, s katerimi želijo zmanjšati uživanje sladkih pijač. Tako so npr. omejili dostopnost sladkih pijač, povečali njihovo ceno, uvedli izobraževalne programe o škodljivosti sladkih pijač in uvedli dodaten davek na živila z dodanimi sladkorji. Podobno zakonodajo je predlagalo tudi slovensko Ministrstvo za finance leta 2014, vendar so pozneje osnutek predloga zakona umaknili zaradi nasprotovanja gospodarstva z utemeljitvijo, da naj z zakonom “ne bi bilo mogoče doseči znatnih finančnih učinkov takšne obdavčitve, bi se pa znatno povečale administrativne obremenitve zavezancev in davčnega organa”.

Literatura

  • Luger M. in sod., 2018. Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review from 2013 to 2015 and a comparison with previous studies. Obesity Facts, 10(6): 674-693.
  • Malik V.S. in sod., 2011. Sugar sweetened beverages, obesity, type 2 diabetes and cardiovascular disease risk. Circulation, 121(11): 1356-1364.
  • Bleich S.N. in Wolfson J.A., 2015. Trends in SSBs and snack consumption among children by age, body weight and race/ ethnicity. Obesity, 23(5):1039-1046.
  • Malik V.S. in sod., 2006. Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition, 84(2): 274-288.
  • Keller A. in Della Torre S.B., 2015. Sugar-sweetened beverages and obesity among children and adolescents: a review of systematic literature reviews. Childhood Obesity, 11(4):338-346.
  • Nguyen K.H. in sod., 2019. Tobacco industry involvement in children’s sugary drinks market. BMJ, 264:l736.
  • Yoshida Y. In Simoes E.J., 2018. Sugar-sweetened beverage, obesity and type 2 diabetes in children and adolescents: policies, taxation and programs. Current Diabetes Reports, 18(6):31.
  • Kocbek D., 2018. Zakaj ne bo davka na sladke pijače. Mladina (https://www.mladina.si/188832/zakaj-ne-bo-davka-na-sladke-pijace/).
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments