Ko je prišla leta 1928 zdravnica Lucy Wills v Indijo, je želela ugotoviti, zakaj toliko žensk, ki delajo v tekstilni industriji, tekom nosečnosti trpi za hudo slabokrvnostjo. Izkazalo se je, da lahko namaz iz kvasnega ekstrakta prepreči in celo pozdravi bolezen, ki se je sicer pogosto izkazala za smrtonosno. Kasneje so raziskovalci ugotovili, da je ključna sestavina namaza iz kvasnega ekstrakta vitamin B9 oziroma folat, ki ne le preprečuje slabokrvnost pri nosečnicah, temveč igra pomembno vlogo tudi pri razvoju otroka.

Kateri mikroorganizem povzroča bolezen?

Lucy Wills je najprej sumila, da slabokrvnost (anemijo) pri nosečnicah povzroča okužba z bakterijami ali virusi. Začela je analizirati blato anemičnih nosečnic, vendar ni odkrila nobenega škodljivega mikroorganizma, ki bi lahko bil odgovoren za to bolezen.

Zdravnico so poleg simptomov zanimali tudi bivalni pogoji nosečnic. Kmalu je ugotovila, da so ženske, ki so prihajale iz premožnih družin, manjkrat zbolele za slabokrvnostjo od nosečnic, ki so prihajale iz revnejših družin. To ji je dalo idejo, da se vir težav skriva v prehrani.

Slabokrvnost pozdravi namaz iz kvasnega ekstrakta

Ko je Lucy pričela skrbno beležiti vse, kar so nosečnice pojedle, je ugotovila, da mnogim ženskam v prehrani primanjkuje vitaminov A in C. Da bi preverila kako lahko s spremembo diete vpliva na slabokrvnost, je začela s poskusi na podganah.

Podgane, ki jih je hranila samo z ovseno kašo in polnozrnato moko, so pogosto poginile zaradi slabokrvnosti, medtem ko do razvoja slabokrvnosti ni prišlo, če je v dieto dodala mleko, ki je vsebovalo tudi določene vitamine. Raziskavo je nato nadaljevala na opicah, ki so jedle podobno hrano kot slabokrvne nosečnice in tovrstna dieta je tudi pri opicah vodila v razvoj slabokrvnosti. Ko jim je Lucy na jedilnik dodala Marmite, namaz iz kvasnega ekstrakta, ki je bil znan kot bogat vir vitaminov, so si te hitro opomogle.

Na podlagi vzpodbudnih rezultatov je Lucy namaz Marmite ponudila 22 nosečnicam in tudi pri njih je hitro prišlo do izboljšanja zdravstvenega stanja. To ugotovitev je objavila leta 1931 v Britanskem medicinskem vestniku (angl. British Medical Journal), kjer je tudi zapisala, da še ni znano katera sestavina namaza iz kvasnega ekstrakta pomaga pri zdravljenju in preprečevanju slabokrvnosti.

Učinkovino so identificirali deset let pozneje

Po vrnitvi iz Indije v Veliko Britanijo je Lucy sodelovala z biokemikoma P.W. Clutterback in Barbaro Evans, s katerima so skupaj identificirali ključni dejavnik v namazu iz kvasnega ekstrakta, ki zdravi in preprečuje slabokrvnost. Skrivnostno sestavino so do leta 1941 poimenovali kar »Willsov dejavnik«, leta 1941 pa jim jo je uspelo izolirati iz listov špinače in poimenovali so jo folna kislina.

Kakšno vlogo igra folna kislina pri nosečnosti?

Folna kislina in folat sta vodotopni obliki vitamina B9, ki je nujno potreben pri podvajanju DNK ter igra pomembno vlogo v metabolizmu. Vitamin B9 najdemo npr. v špinači, špargljih, zeleni solati, stročnicah, citrusih in brstičnem ohrovtu, v rodni dobi pa strokovnjaki priporočajo ženskam uživanje folne kisline tudi v obliki prehranskih dodatkov. Potrebe po količini vitamina B9 se tekom nosečnosti namreč povečajo in slednji ne le preprečuje slabokrvnost pri nosečnicah, temveč je tudi nujno potreben za zdravo rast in razvoj otroka.

Strokovnjaki priporočajo uživanje folne kisline že pred zanositvijo, saj se prirojene okvare možganov in hrbtenice zaradi pomanjkanja vitamina B9 pojavijo v zgodnjem razvoju, približno 3-4 tedne po zanositvi, preden večina žensk ve, da so noseče. Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (angl. Center for disease control, CDC) priporoča uživanje folne kisline vsak dan vsaj en mesec pred zanositvijo (400 mg dnevno) in nato tekom celotne nosečnosti. Prav tako naj bi ženske po porodu še vedno jemale folno kislino, saj se vitamin B9 izloča v mleku, kar lahko vodi v pomanjkanje vitamina B9 pri materi.

Lucy Wills
Lucy Wills (vir: Wikipedia)

Literatura

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments