Komisija za enake možnosti na področju znanosti vabi na tradicionalni posvet ob obeležju Dneva žena, ki bo 7. marca 2019 v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova 16, v Ljubljani.

Letošnji posvet bo osredotočen na to, kako doseči, da enkratni ukrepi za povečanje enakopravnosti na akademskih inštitucijah postanejo tudi dolgoročne spremembe.

Prvi del posveta bo usmerjen na pripravo zakonodaje in oblikovanje ukrepov na področju enakih možnosti, na katerega bo komisija povabila predstavnika ministrstva ter predstavnika Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS. Na ta del posveta je komisija povabila tudi g. Theodorea Papazoglou, vodjo oddelka Podpora Znanstvenemu svetu “European Research Council Executive Agency”.

V drugem delu posveta bo predstavitev strategij za enakost spolov, ki so jih oblikovali na Kemijskem inštitutu, Filozofski fakulteti UL, Nacionalnem inštitutu za biologijo in Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti s poudarkom na indikatorjih, ki merijo njihovo uresničevanje. Strategije so bile oblikovane v okviru sodelovanja v EU projektih.

*

Program posveta “Enakost spolov in dolgoročne institucionalne spremembe”

MIZŠ, Masarykova 16, Ljubljana, 7. marec 2019.

11.00 – 11.15

Uvodni pozdravi

  • dr. Jernej Štromajer, državni sekretar, MIZŠ
  • prof. dr. Andreja Gomboc, profesorica, UNG, predsednica Komisije za enake možnosti na področju znanosti
  • Miha Lobnik, Zagovornik načela enakosti  

11.15 – 11.30

Uvodno predavanje: Pregled nacionalnih indikatorjev s področja enakih možnosti spolov (mag. Maja Sever, SURS)

11.30 – 13.00

SKLOP: Ukrepi na področju enakosti spolov na področju znanosti v podporo dolgoročnim institucionalnim spremembam
Moderira: Nataša Briški, članica Komisije za enake možnosti na področju znanosti

  • Enakost spolov v razpisih ERC (Theodore Papazoglou, vodja oddelka Podpora Znanstvenemu svetu, European Research Council Executive Agency)
  • Enakost spolov v razpisih agencije ARRS (predstavnik ARRS – tbc)
  • Strategije in zakonodaja na področju enakosti spolov v znanosti (dr. Jernej Štromajer, državni sekretar, MIZŠ)
  • Razprava

13.00 – 13.45

Kosilo

13.45 – 15.15

SKLOP: Predstavitev strategij za enakost spolov na slovenskih raziskovalnih institucijah, ki nastajajo v okviru EU projektov
Moderira: dr. Jovana Mihajlović Trbovc, raziskovalka, ZRC SAZU, članica Komisije za enake možnosti na področju znanosti

  • EU projekt PLOTINA (predstavljata: dr. Mojca Dušica Zajc, koordinatorica projekta na KI, ter prof. dr. Gregor Anderluh, direktor, Kemijski inštitut-tbc)
  • EU projekt R&I PEERS (predstavljata: prof. dr. Tanja Petrović, raziskovalka, ter prof. dr. Oto Luthar, direktor, ZRC SAZU)
  • EU projekt CHANGE (predstavljata: dr. Ana Rotter, raziskovalka, ter prof. dr. Tamara Lah Turnšek, znanstvena svetnica, Nacionalni inštitut za biologijo)
  • EU projekt Gearing Roles (predstavljata: prof. dr. Milica Antić Gaber, ter predstavnik ali predstavnica vodstva, Filozofska fakulteta UL)

15.15 – 16.00

Odmor s kavo in druženje

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments