Na podlagi ljudskega izročila mnogi mraz povezujejo s pojavom prehlada in drugih bolezni. Danes vemo, da prehlad povzroča več kot 200 različnih vrst virusov, najpogostejši so iz družine rinovirusov, gripo pa povzročajo virusi, ki jih uvrščamo v družino ortomiksovirusov. Navkljub temu, da je o povzročiteljih prehlada in gripe že veliko znanega, so se številni znanstveniki lotili raziskovanja vprašanja, ali mraz res poveča možnost za razvoj prehlada in gripe.

K razvoju prehlada pomembno prispeva nizka zračna vlažnost

Pozimi največ časa preživimo v zaprtih prostorih, kjer je večja verjetnost prenosa virusov v obliki aerosolov s kašljem, kihanjem ali že s samim dihanjem. Ogrevanje bivalnih prostorov in posledično nizka zračna vlaga igrata prav tako pomembno vlogo pri razvoju prehlada in gripe, saj pride v prostorih z nizko zračno vlago do izsuševanja sluznice respiratornega trakta, predvsem v nosu. Sluz, ki prekriva mukozne membrane respiratornega trakta, deluje kot pregrada, ki zadrži mikroorganizme, s čimer je preprečen razvoj obolenja. Če je v okolju nižja zračna vlaga, so mukozne membrane prekrite z manj sluzi in zato težje zadržijo mikroorganizme.

Raziskave so pokazale, da virusi v okolju najlažje preživijo pri nizki zračni vlagi, medtem ko so pri visoki zračni vlagi inaktivirani. Anice Lowen z Medicinske fakultete v New Yorku je raziskovala, kako vlažnost in temperatura zraka vplivata na širjenje virusa gripe. Njeni poskusi so pokazali, da pride pri nizki (20 %) zračni vlagi do prenosa virusa z okužene živali na zdravo žival v 75-100 % primerov, pri srednji zračni vlagi pride do prenosa virusa le v 25 % primerov, pri visoki zračni vlagi (80 %) pa do prenosa virusa sploh ne pride v nobenem primeru.

Povzročitelji prehlada in gripe so dobro prilagojeni na nižje temperature

Pojav prehlada in gripe se običajno ujema z nižjimi temperaturami in padavinami. V tem času so virusi v okolju prisotni v večjih količinah (največ povzročiteljev prehlada je v okolju spomladi in jeseni, največ povzročiteljev gripe pozimi) in številni so dobro prilagojeni na nižje temperature ter se pri slednjih tudi hitreje razmnožujejo.

Na Univerzi v Cardiffu so izvedli študijo, v kateri so preverjali, ali ohlajanje nog poveča verjetnost za razvoj prehlada. V raziskavo je bilo vključenih 180 oseb, od teh je polovica sodelujočih prejela tretma z ohlajanjem nog, pri čemer so morali noge 20 minut namakati v vodi, ohlajeni na 10 °C, medtem ko druga polovica sodelujočih ni prejela nobenega tretmaja. Vsi sodelujoči so morali spremljati svoje zdravstveno stanje in beležiti pojav simptomov prehlada pred tretmajem ter nadaljnjih 4-5 dni. 13 od 90 oseb, ki so prejele tretma z ohlajanjem nog, je v 4-5 dneh po tretmaju zbolelo za prehladom, medtem ko je za prehladom zbolelo le 5 oseb iz skupine, ki ni prejela nobenega tretmaja.

Mraz zmanjša delovanje imunskega sistema

Poskusi na miših so pokazali, da izpostavitev mrazu zmanjša sposobnost človeškega imunskega sistema, da se brani pred virusnimi okužbami. Mraz vpliva na zmanjšanje aktivnosti prirojenega ter pridobljenega imunskega sistema, tako da vodi v zmanjšanje števila naravnih celic ubijalk, proliferacije limfocitov, citolitične aktivnosti imunskih celic, aktivacije komplementa in zmanjšanje sprožitve proteinov toplotnega šoka. Dokazano je, da je protivirusni odziv (s pomočjo interferona gama), ki pri 37 °C uspešno zatre okužbo, pri nižjih temperaturah omejen, kar omogoči uspešnejše delitve virusa in njegovo širjenje.

Ustno izročilo je v tem primeru delno pravilno – le nizke temperature sicer ne povzročijo prehlada in gripe, vendar pa ustvarijo razmere, v katerih se virusi, ki povzročajo prehlad in gripo, lažje razmnožujejo in širijo.

Literatura

  • Lowen A.C. in sodelavci, 2007. Influenza virus transmission in dependent on relative humidity and temperature. PLoS Pathogen, 3(10): 1470-1476.
  • Boonarkart C. in sodelavci, 2017. Exposure to cold impairs interferon-induced antiviral defense. Archives of Virology, 162(8): 2231-2237.
  • Foxman E.F. in sodelavci, 2015. Temperature-dependent innate defense against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells. PNAS, 112(3): 827-832.
  • Noti J.D. in sodelavci, 2013. High humidity leads to loss of infectious influenza virus from simulated coughs. PLoS One, 8(2):e57485.
  • Johnson C. in Eccles R., 2005. Acute cooling of the feet and the onset of common cold symptoms. Family Practice, 22(6): 608-613.
  • Heaney K., 2017. It’s suddenly cold out. Am I going to get sick? The Atlantic. https://www.theatlantic.com/health/archive/2017/12/can-temperature-changes-make-you-sick/547760/
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments