“Detox” oziroma razstrupljanje je medicinski termin, ki je postal sinonim za marketinško strategijo. Naraven proces razstrupljanja v telesu poteka nenehno, pri čemer igrajo ključno vlogo jetra in ledvice, ki toksične snovi pretvarjajo v neškodljivo obliko ter jih nato izločijo iz telesa. V moderni medicini izraz razstrupljanje pomeni odstranjevanje nevarnih količin drog, alkohola ali toksinov, npr. težkih kovin, iz telesa.

Uporaba izraza “detox” v marketingu

Izraz “detox” se danes pogosto uporablja tudi pri marketingu izdelkov, npr. prehranskih dodatkov, odstranjevalcev ličil, šamponov in drugih kozmetičnih izdelkov, različnih čajev ter drugih napitkov. Eno izmed tovrstnih kampanj smo v zadnjem času lahko zasledili tudi v Sloveniji, in sicer za Fructalov napitek First Detox. Po številu in inovativnosti izdelkov za razstrupljanje zagotovo prednjačijo Združene države Amerike, kjer lahko najdemo tudi oddihe, vadbe in masaže, ki obljubljajo razstrupljanje telesa ter uspešnejše hujšanje.

Vir: fructalfirst.si

Medtem ko reklame in opisi izdelkov pogosto govorijo o toksinih in nevarnostih, ki jih ti predstavljajo za zdravje, pa le stežka najdemo natančnejše informacije o tem, kaj natanko naj bi ti toksini bili in na kakšen način izbrani izdelek pripomore k razstrupljanju. Angleška dobrodelna organizacija Sense about Science je leta 2009 izvedla raziskavo, v kateri so analizirali 15 kozmetičnih izdelkov z “detox” učinkom.

Po pogovorih s proizvajalci teh izdelkov so ugotovili, da niti dve podjetji nista uporabljali enake definicije za izraz “detox” in v večini primerov vprašani niso znali podati nobenega dokaza, s katerim bi potrdili dejansko sposobnost razstrupljanja. Na koncu so mnogi sogovorniki priznali, da ne znajo našteti toksinov, ki naj bi jih izdelki odstranjevali in da uporabljajo izraz “detox” kot marketinško strategijo za izdelke, ki delujejo kot čistilo (npr. šamponi, odstranjevalci čistil).

Naravni sistem za razstrupljanje

Jetra igrajo pomembno vlogo v različnih metabolnih procesih, še posebej pri razstrupljanju telesa. V njih potekajo kemične reakcije, v katerih sodelujejo posebni proteini – encimi, ki pretvarjajo v maščobah topne toksine v vodotopne snovi, ki jih iz telesa izločimo z urinom.

Proces razstrupljanja v jetrih poteka v dveh fazah. Pri tem sodeluje več družin encimov, ki omogočajo oksidacijo, hidroksilacijo in redukcijo toksinov. Največje količine teh proteinov najdemo v jetrih, nahajajo pa se tudi v črevesju, ledvicah, pljučih in celo v možganih. Produkt prve faze razstrupljanja je vodotopen produkt, ki mu encimi v drugi fazi dodajo dodatno komponento, npr. sulfat, glutation, aminokisline, acetilno ali metilno skupino, kar še poveča hidrofilnost toksina in s tem olajša njegovo raztapljanje v vodi in posledično izločanje iz telesa z urinom.

Za ustrezno delovanje jeter je pomembna ustrezna prehrana, ki podpira delovanje encimov obeh faz. K ustreznemu delovanju encimov prve faze prispevajo npr. vitamini B (B2, B3, B6, B12, folna kislina), flavonoidi, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi, kurkuma, hrana, bogata z vitamini A, C in E (npr. korenje, pomaranče, mandlji) in zeleni ter črni čaj. K delovanju encimov druge faze prispevajo npr. ribje olje, glutation, ki ga najdemo v avokadu, špargljih, svežem sadju in zelenjavi, česen, zeleni ter črni čaj in indol-3-karbinol, ki se nahaja v zelju, brokoliju ter brstičnem ohrovtu.

Številne raztrupljevalne diete izboljšajo počutje zato, ker z jedilnika črtajo nezdravo hrano in pijačo, ne pa zaradi kakšne čudežne zdravilne učinkovine. Ko iz prehrane izločimo procesirano hrano, nesaturirane maščobe, fruktozni sirup, sladkarije in alkohol, s tem zmanjšamo obremenjenost jeter ter ledvic, ki posledično bolje učinkujejo. Ultimativni “detox” torej temelji na zdravem življenjskem slogu, ki vključuje uravnoteženo prehrano, opustitev kajenja in zmerno telesno aktivnost.

Literatura

  • Hodges R.E. in Minich D.M., 2015. Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. Journal of Nutrition and Metabolism, 2015:760689.
  • Klein A.V. in Kiat H., 2015. Detox Diets for Toxin Elimination and Weight Management: a Critical Review of the Evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28: 675-686.
  • Tuff Alice in Ball Harriet, 2009. The Detox Dossier. Sense about Science.
  • Mohammadi Dara, 2014. You can’t detox your body. It’s a myth. So how do you get healthy? The Guardian.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments