Včeraj so v Dnevniku na RTVSlo poročali, da država ne bo več sofinancirala tradicionalnih tekmovanj iz znanja fizike, matematike, astronomije, logike in drugih ved (tekmovanja za Preglova, Vegova in podobna priznanja). Razlog naj bi bil v tem, da so razpis za to področje iz Ministrstva za šolstvo prenesli na Zavod za šolstvo, tam pa so za sofinanciranje raje izbrali tekmovanja iz klekljanja, kuhanja in taborniškega mnogoboja (Vir: http://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174522883 )

Zavod za šolstvo je objavil pojasnilo: “Razlog za zavrnitev večine vlog je bilo dejstvo, da je organizator tekmovanj iz drugih javnih virov pridobil sredstva v višini, ki je presegala z javnim razpisom določene upravičene stroške tekmovanja. Dvojno financiranje iz javnih sredstev pa je prepovedano.” (Vir: https://www.zrss.si/objava/zavod-republike-slovenije-za-solstvo-ne-ukinja-solskih-tekmovanj)

Odziv Zavoda za šolstvo na twitterju:

Glej tudi:

5 KOMENTARJI

 1. Pozdravljeni!

  Na vaši spletni strani in Facebooku ste danes delili prispevek o ukinitivi sofinanciranja določenih tekmovanj, ki je bil včeraj, 27. 2., v okviru Slovenske kronike objavljen na RTV SLO. Taborniki smo bili v prispevku omenjeni večkrat in to zelo negativno. Tudi vaše spremno besedilo je bilo posmehljivo, zato kopiram besedilo, ki smo ga poslali na RTV in na katerega nam je novinar že odgovoril, da bo zadevo poravil z novim prispevkom.

  Citiram:
  “Predvidevamo, da se je prispevek nanašal na razpis, ki ga je objavil ZRSŠ za šolski leti 2017/18 in 2018/19 (povezava do razpisa je tukaj https://www.zrss.si/zrss/wp-content/uploads/javni-razpis-drzavna-tekmovanja-2017-2019.pdf). Če je to ta razpis, je bil rok za oddajo vlog 30. 9. 2017 in rok za obveščanje o dodeljenih sredstvih že konec novembra 2017.
  V razpisu so jasno opredeljena merila za dodelitev sredstev, ki so enaka za vse prijavljene projekte.

  V prispevku navajate, da ZRSŠ sofinancira taborniški mnogoboj – nazadnje so nam bila sredstva nakazana leta 2016 (https://erar.si/placnik/63312/prejemnik/65720792/#transakcije), za leto 2017 pa smo sicer dobili sofinanciran mnogoboj, a ima račun valuto 2. 3. 2018, zato ta podatek še ni zabeležen. Za leto 2018 in naprej nismo prejeli odobritev sredstev, zato ne vemo, kje ste dobili ta podatek oziroma osnovo za navedek, da je taborniški mnogoboj še naprej sofinanciran?

  Zveza tabornikov Slovenije je mladinska organizacija, ki s svojo metodo in programom pripomore k razvoju otrok v odgovorne, samostojne in angažirane ljudi. Taborniški mnogoboj je zahtevno tekmovanje s 63-letno tradicijo, kjer se preizkuša motorika, preverja znanja iz različnih področij in tudi specifične veščine. Navajanje, da gre za tekmovanje v taborniških igrah, kot ste poimenovali mnogoboj v prispevku, je podcenjevalno in slabšalno za našo organizacijo. V zaključku prispevka ste šli še dlje in prikazali med drugimi tudi taborniški mnogoboj kot tekmovanje, ki odvzema možnost udejstvovanja in štipendiranja tistim, ki bi se želeli udeležiti drugih, kot kaže nesofinanciranih tekmovanj iz različnih znanj.

  Stališče Zveze tabornikov Slovenije do različnih tekmovanj iz znanja je neizpodbitno: dodatna znanja in tekmovanja pozdravljamo in tudi sami težko razumemo, da določena (zdaj že tradicionalna) tekmovanja ne bi bila več sofinancirana iz naslova tega razpisa. Zagovarjamo namreč možnost za celovit razvoj mladih, kamor spada tudi negovanje njihovih talentov in štipendiranje nadarjenih učencev kot ena izmed oblik spodbujanja in podpore. Tudi med taborniki je veliko mladih, ki so udeleženci tekmovanj iz različnih znanj in ki so lahko zaradi rezultatov razpisa dolgoročno oškodovani. Želimo si, da bi se tekmovanja organizirala tudi v prihodnje, zato tudi nam odločitev ZRSŠ ni všečna.

  Smo pa ogorčeni nad načinom, kako ste to problematiko predstavili v prispevku. Kot smo navedli zgoraj, so navedeni podatki bili nepopolni, izpostavljenost Zveze tabornikov Slovenije oziroma našega tekmovanja pa neprimerna, tako iz vidika opisa tekmovanja, kot z navajanjem podatkov o financiranju. Preseneča nas, da se pred prispevkom niste obrnili tudi na našo organizacijo, saj bi vam z veseljem posredovali potrebne informacije in tudi načelno podprli organizatorje tekmovanj, ki jih v prispevku navajate.

  Pričakujemo pojasnila za vaše navedke in želimo, da v sklopu Slovenske kronike objavite prispevek, ki bo našo organizacijo in financiranje tekmovanj predstavil ustrezno.”
  Konec citata.

  Glede na zapisano prosimo, da prenehate s širjenjem slabo pripravljenih in nepreverjenih prispevkov, ki po nepotrebnem mečejo slabo luč na našo organizacijo. Na tem mestu bi bilo seveda ustrezno tudi javno pojasnilo za vse vaše bralce na vseh kanalih.

  Hvala in lep pozdrav,

  Zala Šmid
  svetovalka ZTS za odnose z javnostjo / PR Consultant

  Zveza tabornikov Slovenije / Scout Association of Slovenia
  Einspielerjeva ulica 6, 1000 Ljubljana, Slovenia
  http://www.taborniki.si

  • Ugovor tabornikov je skoraj tako hud kot rezultati razpisa. Očitati Kvarkadabri, da je bilo spremno besedilo posmehljivo do tabornikov je milorečeno sprenevedanje in tale poskus ugovora je le nadaljevanje zgodbe: “Deli in vladaj.” Žalostno je, da ste tudi vi padli na izpitu, zvenečemu opisu PR Consultant navkljub.

   Saj vem, da se roke, ki vas hrani ne grize in da časi niso primerni za načelnost, toda morda bi namesto lajanja na prinašalca novic svoje leporečje uporabili do ZRSŠ, ki vas je spravil v tako situacijo. Verjetno bi oni potrebovali nekoliko eksaktnejši odgovor, na primer:

   “Hvala lepa, da ste na razpisu za sofinanciranje tekmovanj izbrali Tabornike. Toda hkrati ste pozabili na mnogo drugih tekmovanj, ki so takisto pomembna za razvoj otrok. zato si lahko ta denar zatlačite tak kamor sonce ne posije, mi pa vabimo vse, ki na zgoraj omenjenem razpisu niso dobili sredstev, da se povežemo in naredimo skupni tekmovalno družabni dan, pri čemer bomo Taborniki pokazali, zakaj mislimo, da je tudi naše znanje pomembno.”
   Konec citata(sic!).

   Sicer se zavedam, da ne bi nič pomagalo, toda vsaj Taborniki bi izpadli frajerji, ne pa kot nekdo, ki se skriva za PRom.

PUSTITE KOMENTAR

Vpiši svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.