Vabilo na javni posvet
v okviru Civilnodružbenega monitorja etike v znanosti
na katerem se bomo ob 20-letnici Kvarkadabre
pogovarjali o vrednotah znanosti.
V ponedeljek 27. 11. 2017 ob 19h
v Atriju ZRC (Novi trg 2, Ljubljana).

facebook napoved dogodka —

Kot vse dobre stvari v času študija se je tudi ta začela v Brunar’ci, majhnem baru zraven poslopja Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani. To je bilo obdobje, ko so bili najtežji izpiti že za nami, celotno Kratko zgodovino časa smo znali na pamet v obe smeri in lenobno smo se lahko prepuščali sanjarjenju o čudnih kvarkih iz znamenitih svetovnih laboratorijev. Pa vendar nam je nekaj manjkalo – namreč povezava med zapletenimi enačbami, ki smo se jih učili na faksu, in vsakdanjim svetom okoli nas. In tako je med modrovanjem ob pijači nastala Kvarkadabra – časopis za tolmačenje znanosti. Njeno domovanje je postal svetovni splet, www.kvarkadabra.net, kjer so se takoj začeli množiti prispevki z razlagami najrazličnejših naravnih pojavov. Tja smo zapisali tudi prvi aksiom Kvarkadabre:

»Kvarkadabra verjame v čar znanosti. Povedati vam hočemo, da znanost ni skrivna umetnost, dostopna le redkim posvečenim. Je spoznavanje narave, človeka in družbe, kar nam je vselej blizu in kar vsi živimo, zato, menimo, jo lahko vsi razumemo. Smo tolmači znanosti za tiste, ki njenega jezika morda ne govorijo tekoče, a želijo, hočejo razumeti njegov smisel. Na naših spletnih straneh ne podučujemo, temveč pripovedujemo: zgodbo o nastanku znanosti, o ljudeh, ki so jo ustvarjali, o naravnih pojavih in o zakonitostih, po katerih se ti godijo.«

Že od samega začetka smo poleg študentov in študentk fizike pri Kvarkadabri sodelovali tudi študenti drugih področij naravoslovja, tehnike, humanistike in družboslovja (v dvajsetih letih, ki so minila od takrat, smo člani Kvarkadabre večinoma že doktorirali, se razkropili po svetu in nekateri postali tudi že krepko plešasti). Ob druženju in debatah se je delovanje Kvarkadabre seveda kmalu razširilo. Začeli smo pripravljati poljudna predavanja za najširše občinstvo najprej v klubu ŠKUC v Ljubljani in nato še v Hiši eksperimentov, sodelovali smo pri nastajanju televizijskih in radijskih oddaj, za revije in časopise smo pisali sestavke o znanosti in ob tem opozarjali na pomembne družbene probleme, izdali smo petnajst knjig, nekaj časa urejali revijo Proteus, ustvarjali smo tudi svoj podkast, hkrati pa vseskozi na spletnih straneh kritično komentirali dogajanje v znanosti in odgovarjali na vprašanja naših radovednih bralcev.

Ob dvajsetletnici Kvarkadabre se nameravamo ozreti na prehojeno pot in ob tem premisliti, kako bi lahko morda v bodoče še bolje javno zagovarjati vrednote znanosti, kar je vseskozi naš temeljni cilj.

 

Organizatorji dogodka: Luka Omladič, Sašo Dolenc, Urša Opara Krašovec, ZRC SAZU in Kvarkadabra – časopis za tolmačenje znanosti.

Na sliki zgoraj: Alenka, Jure, Sašo in Daniel s spletno stranjo Kvarkadabra leta 2000.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments