Poziv Društva biologov Slovenije glede biologije v osnovni šoli

Poziv Društva biologov Slovenije k ukrepanju za povrnitev statusa biološkega izobraževanja v osnovni šoli

Dragi člani Društva biologov Slovenije!

Do 30. 6. 2017 je na portalu e-demokracija v razpravi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona v osnovni šoli ( https://e-uprava.gov.si/…/predlogi-p…/predlog-predpisa.html… ), v katerem je med drugim predvidena uvedba obveznega drugega tujega jezika v predmetnik javne osnovne šole. Ob tem poseganju v predmetnik je priložnost, da se biologiji končno vsaj povrne status in obseg izpred uvedbe devetletke in s tem ponovno omogoči vsebinsko integriteto biološkega izobraževanja. Tovrstne pobude smo na šolske oblasti naslovili že večkrat, a do zdaj, žal, nikoli ni bilo odziva na opozorila stroke (npr: Društvo biologov Slovenije, Oddelek za biologijo), da se nevzdržno stanje pri predmetu biologija v osnovni šoli uredi.

Biologija je po uvedbi devetletke kljub odločnemu nasprotovanju strokovne javnosti omejena le na 8. in 9. razred: v 8. razredu le na uro in pol tedensko, v 9. razredu pa na dve uri tedensko (skupaj 116 ur). V osemletki je imela status samostojnega predmeta od 6 razreda naprej, enako kot npr. geografija in zgodovina, ki sta v devetletki svoj status obdržali oz. izboljšali.

V času hitrega razvoja biološke znanosti ter na njej zasnovane medicine, sodobne ekonomije in drugih področij človekovega delovanja, splošna biološka izobrazba zadeva vse ljudi. Zato si ves čas prizadevamo za povrnitev vsebinske integritete ter položaja in obsega biologije v slovenskih šolah.

Kaj lahko naredimo? Na portalu e-demokracija ( https://e-uprava.gov.si/…/predlogi-p…/predlog-predpisa.html… ) lahko vsak od nas, ki nam je mar za biologijo, predlaga, da naj:

• Biologija v javni osnovni šoli ponovno dobi status samostojnega predmeta od 6. do 9. razreda (kot ga imata npr. geografija in zgodovina), z obsegom vsaj 1,5 ure tedensko v 6. razredu ter 2 uri tedensko v 7., 8. in 9. razredu.

• Predmetna skupina za biologijo naj bo pristojna za postavitev in posodabljanje biološke celotne vsebinske vertikale bioloških vsebin v vseh razredih osnovne šole, vključno z razredno stopnjo (predmeti: Spoznavanje okolja, Naravoslovje in tehnika). Pri tem mora sodelovati z matično stroko z Univerz.

Ta ali podoben zapis lahko oddate do 30. 6. 2017 na zgornji povezavi. Še bolj bo zaleglo, če to naredi še kdo drug, ki razmišlja enako, tudi če ni član DBS.

Več bo odziva, več bo možnosti, da kaj dosežemo.

Hvala za Vašo podporo!

Simona Strgulc Krajšek
Sekcija za biološko izobraževanje DBS

(Vir: Poziv Društva biologov Slovenije k ukrepanju za…)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments