Marta Verginella s Filozofske fakultete UL dobila ERC projekt

Na spletni strani MIZS so objavili novico, da je prof. dr. Marta Verginella, zgodovinarka s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, uspela na ERC razpisu za uveljavljene raziskovalce (ERC Advanced Grant).

Evalvacijski panel za študije človeške preteklosti je podprl njen petletni projekt z naslovom »Post-war transitions in gendered perspective: the case of the North-Eastern Adriatic region«. To je prvi slovenski ERC projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike, ter hkrati prva slovenska raziskovalka, ki je prejela ta prestižni projekt v kategoriji že uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev. Za kakšen uspeh slovenske raziskovalke gre, najbolje pokaže podatek, da bo Evropski raziskovalni svet (ERC) na tem razpisu financiral le 231 projektnih prijav izjemnih raziskovalk in raziskovalcev izmed več kot 2400 prijav z vsega sveta za izvajanje svojega raziskovalnega projekta v Evropi.

Od začetka delovanja ERC leta 2007 so raziskovalke in raziskovalci v Sloveniji s svojimi prijavami bili uspešni trikrat in sicer na razpisu leta 2011 izr. prof. dr. Nedjeljka Žagar s FMF UL (ERC grant za raziskovalce začetnike oziroma »ERC Starting grant«), ki je nedavno tudi zaključila svoj ERC projekt za raziskovalce na začetku samostojne kariere. Nato je bil uspešen na razpisu leta 2012 prof. dr. Dragan Mihailović z IJS (ERC grant za uveljavljene raziskovalce oziroma »ERC Advanced grant«). Leta 2015 mu je sledil prof. dr. Tomaž Prosen tudi s FMF UL (ERC grant za uveljavljene raziskovalce oziroma »ERC Advanced grant«).

Kako močna je konkurenca pri razpisih ERC zanimivo ponazori tudi dejstvo, da so v letu 2014 kar trije Nobelovi nagrajenci bili hkrati vodje ERC projektov. Tudi sicer se vodje ERC projektov redno uvrščajo med dobitnike najvišjih nagrad v znanosti. V desetih letih obstoja ERC so raziskovalci in raziskovalke, ki jih je finančno podprl Evropski raziskovalni svet, za svoje delo kar prejeli 6 Nobelovih nagrad, 5 Wolfovih nagrad in 4 Fieldsove medalje.  (vir: MIZS )

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
rtvslo
rtvslo
7 - št. let nazaj

“Petletni projekt z naslovom Post-war transitions in gendered perspective: the case of the North-Eastern Adriatic region zajema regijo, ki sega onkraj slovenskih meja oz. avstrijsko Koroško, Furlanijo-Julijsko krajino, območje Hrvaške in tudi Balkana. S komparativnim in transnacionalnim pristopom bodo skušali ugotoviti, ali so dozdajšnji koncepti političnih ved in zgodovinopisja primerni ali ne za raziskovanje povojnih obdobij. Predmet analize bodo predvsem izključevanja, onemogočanja in marginalizacija žensk, je še pojasnila Verginella.” http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/raziskovalka-marta-verginella-prejela-prestizno-evropsko-financiranje/420150