Društvo Mlada akademija je v sodelovanju z ARRS v sredo, 22. 3. 2017, že osmič zapored podelilo nagrado Mentor leta, ki je namenjena osebnemu priznanju dobrim mentorjem doktorskih študentov ter promociji dobrih mentorskih praks. Mentor leta 2016 je postal prof. dr. Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Ostali štirje finalisti so bili prof. dr. Marko Stabej s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Mitja Kaligarič s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, doc. dr. Al Vrezec z Nacionalnega inštituta za biologijo in doc. dr. Kristina Žužek Rožman z Instituta Jožef Stefan.

Mentor leta 2016, prof. dr. Mario Poljak

Slavnostne podelitve na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani se je udeležilo okoli 100 gostov. V sklopu dogodka je potekala tudi okrogla miza, na kateri so poleg zmagovalca sodelovali še dr. József Györkös, dr. Nedjeljka Žagar in dr. Duška Kneževič Hočevar. Razpravljalci so izmenjali mnenja in izkušnje o tem, kaj pomeni biti dober mentor doktorskim študentom. Kot pomembne lastnosti mentorja so izpostavili, da mentor vsaj toliko posluša, kot govori, ter da se je pripravljen ves čas učiti. Prof. dr. Poljak je povedal, da »z vsakim doktorandom še enkrat doktorira.« Primerjal je mentorstvo s starševstvom in poudaril, da dobri mentorji tega ne počnejo zaradi nagrad, ampak s srcem, kar je bilo razvidno tudi iz predstavitev vseh letošnjih finalistov. Ker je sam kot predsednik mednarodnega združenja veliko na poti, se veliko poslužuje novih tehnologij za komuniciranje. V kolikor se z mentorirancem razvije kakovosten odnos, »ni potrebno biti ves čas prisoten, potrebno pa je, da si dovolj pogosto v stiku.« Večkrat smo tudi slišali, da v Sloveniji pogrešamo organizirano usposabljanje za bodoče mentorje, saj bi si želeli več mehkih znanj o komunikaciji in reševanju konfliktov.

V arhivu RTV Slovenija lahko poslušate intervju s prof. dr. Poljakom za Radio Prvi: http://radioprvi.rtvslo.si/2017/03/mentor-leta-2016/

Ogledate si lahko tudi njegov nastop v sredinih Odmevih: http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174461874

Galerija fotografij z dogodka: http://www.mladaakademija.si/portfolio/mentor-leta-2016/

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments