V okviru pobude Monitor etike v znanosti smo prejeli nekaj vprašanj, o katerih bi poskušali izvesti konstruktivno izmenjavo argumentov in stališč.

Začeli bi z razmeroma preprostim vprašanjem: Kaj je doktorat?

Za izhodišče razprave navajamo nekaj opredelitev besede doktorat. Bi bilo treba te definicije kako dopolniti, spremeniti ali prilagoditi? Je morda praksa v kateri vedi že drugačna?

  • Doktorát ali doktorski naziv je najvišji akademski naziv, ki ga podeljuje univerza. Tisti, komur je podeljen, ima pravico do uporabe naziva »doktor« oziroma njegove okrajšave »dr.« pred imenom (dr. Janez Strnad). Prvotno je podelitev doktorata pomenila priznanje za kandidata (doktoranda), da ga univerzitetni učitelj, pri katerem je študiral, jemlje za sebi enakega. Obstajata dve vrsti doktoratov: doktorat znanosti in častni doktorat. Prvega podeljujejo za znanstvenoraziskovalne izsledke, ki so dovolj kakovostni, da jih je moč objaviti v znanstvenih revijah in predstavljajo vsaj majhen prispevek k znanju človeštva. Doktorand si pridobi naziv z uspešnim zagovorom svoje disertacije (doktorskega dela). Častni doktorat podeljujejo za pomemben prispevek na področju, ki pa ni nujno akademske narave. (Vir: Doktorat – Wikipedija, prosta enciklopedija)
     
  • Doktorska disertacija je pisno delo, ki pomeni samostojen in izviren prispevek k znanstvenem področju, s katerega je tema disertacije. (Vir:165. člen Statuta Univerze v Ljubljani)
  • The term ‘PhD‘ stands for ‘Doctor of Philosophy’. In most cases, a PhD:
    • Is an advanced postgraduate degree involving three or more years of independent research on an original topic.
    • Is carried out with the support of one or more expert academic supervisors.
    • Results in a thesis that offers a significant original contribution to knowledge.
    • Confers the title ‘Doctor’ upon successful candidates.
    • Is the highest academic degree a student can achieve and is considered the de facto entrance qualification for a career in academia. (Vir: What is a PhD? | An introduction to doctoral research from FindAPhD.com)
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
rx170
rx170
7 - št. let nazaj

Te definicije popolnoma ustrezajo.