ARRS neuspešna na evropskih razpisih za mlade raziskovalce in podoktorske projekte

“Agencija za raziskovalno dejavnost bi lahko iz EU pridobila več sredstev za domačo znanost, če bi imela boljši pravilnik o ocenjevanju znanstvenih del. Pravilnik, nad katerim se veliko znanstvenikov pritožuje, ni povzročil težav le znanstvenikom, temveč tudi sami agenciji.”, v Dnevniku poroča Uroš Škerl Kramberger.

“Slovenija bi lahko za domače znanstvenike pridobila sredstva iz posebnega bruseljskega sklada Cofund Marie Sklodowska-Curie (COFOUND MSCA), vendar je bila naša država doslej pri kandidiranju neuspešna. Agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) se je prijavljala na ta razpis v letih 2011 in 2012, ko je agencijo vodil še direktor Franci Demšar. »K nižji oceni so med drugimi prispevale nedorečenosti glede mednarodne in medsektorske mobilnosti raziskovalcev, glede enakih možnosti raziskovalcev v evropskem prostoru in prevelike osredotočenosti na raziskovalce iz Slovenje in zaradi premalo opredeljene karierne poti,« je pojasnil sedanji direktor agencije Jozsef Györkös. »Pripombe so bile tudi na postopek izbire raziskovalcev oziroma takratne kriterije, ki se recenzentom niso zdeli dovolj pregledni,« je dodal. ARRS je obakrat kandidirala za 7,4 milijona evrov.

Že od leta 2013 dalje se Agencija torej niti ne prijavlja več na te razpise, po navedbah direktorja ARRS pa se tudi na letošnji razpis ARRS ne bo (rok 30. september 2016). Kateri so razlogi, da ARRS ne želi kandidirati za evropska sredstva?
• Ali vodstvo ARRS morda meni, da je nacionalnih sredstev za mlade raziskovalce in podoktorske projekte že dovolj in se zato ni odločalo oziroma se tudi letos ne namerava odločiti za prijavo na razpis COFOUND MSCA?
• Ali se ARRS boji ponovne kritike Evropske komisije? Morda pa vodstvo ARRS meni, da novi Pravilnik (December 2015) in letos sprejeta nova Metodologija (16.03.2016) ne odpravljata anomalij pri razdeljevanju sredstev, ki jih omenja direktor Györkös? Torej je upravičeno vprašanje, zakaj pri nedavnem oblikovanju novih aktov ni bila upoštevana kritika Evropske komisije iz l. 2011 in 2012, ki najverjetneje zadeva tudi neuspešnost na razpisu COFOUND MSCA.

Pomembno je dodati, da se na razpise COFOUND MSCA lahko v Sloveniji prijavi le ARRS. To, da je Slovenija edina neuspešna članica v Evropi na omenjenih razpisih in da razlog za neuspeh tiči v neprimernih postopkih izbora nacionalnih projektov, bi moralo sprožiti alarm. Očitno je vendar nekaj zelo hudo narobe. Ker gre za izgubljene milijone € evropskih sredstev namenjenih mladim znanstvenicam in znanstvenikom, bi bilo prav, da bi odgovorni zaradi škode, ki so jo povzročili znanstveni skupnosti v Sloveniji, tudi odgovarjali!

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments