Prehod Merkurja preko Sončeve ploskve 9. maja 2016

  V ponedeljek 9. maja 2016 bomo tudi v Sloveniji lahko od 13:12 do večera (dobrih 7 ur) opazovali prehod Merkurja preko Sončeve ploskve. Nekaj napotkov s spletne strani astronomske revije Spika:

  Ko se začne prehajanje, je Sonce skoraj najviše na svojem dnevnem potovanju, torej okrog 60 stopinj nad južnim obzorjem, ko pa se konča, je samo 4 stopinje nad zahodno-severozahodnim obzorjem (pri nas bo zašlo nekaj minut pred koncem prehoda). Glede na velikost Merkurja, katerega navidezni premer je skoraj 160-krat manjši od Sonca med prehodom, planeta ni mogoče videti s prostim očesom niti s posebnimi očali, ki se uporabljajo ob Sončevih mrkih. Da bi opazili to čisto majhno piko pred orjaškim Soncem, je potreben daljnogled ali vsaj manjši teleskop s filtrom za varno opazovanje Sonca.
  (Vir: Ne zamudite! 9. maja 2016 bo prehod Merkurja pred Soncem – Spika.)

  Na spletu bo pojav mogoče opazovati na strani Nase (http://mercurytransit.gsfc.nasa.gov), kjer bodo v živo posredovali posnetke iz Solar Dynamics Observatory. Za opazovanje s teleskopom pa lahko obiščete katero od javnih opazovalnic po Sloveniji.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.