Evropski raziskovalni svet (ERC) je v okviru razpisa za priznane raziskovalce prof. dr. Tomažu Prosenu odobril financiranje projekta z naslovom »Open Many-body Non-Equlibrium Systems«. Projekt se bo izvajal na Fakulteti za matematiko in fiziko UL 5 let od podpisa pogodbe, okvirna vrednost projekta je 2 mio EUR.

Na razpis se je prijavilo 1953 kandidatov, financiranje projektov je bilo odobreno 270 kandidatom. Od teh trije projektni predlogi prihajajo iz držav, ki so se EU priključile po letu 2004.

Financiranje projektov v okviru razpisa za priznane raziskovalce ERC Advanced Grant je namenjeno odličnim raziskovalcem potem, ko so že postali znanstveni vodje in se v zadnjih desetih letih dokazali s prepoznavnimi raziskovalnimi dosežki. Financiranje projektov je posameznikom odobreno izključno na osnovi znanstvene odličnosti, ne glede na temo raziskave. Projekti  morajo temeljiti na izvirni in prebojni ideji, biti morajo ambiciozni in hkrati dokazovati izvedljivost. Z nekonvencionalnostjo, inovativnostjo in visoko stopnjo tveganosti morajo prinašati pomemben napredek v znanosti.

Od leta 2007, ko je Evropski raziskovalni svet začel financirati projekte, je le trem raziskovalcem v Sloveniji uspelo pridobiti financiranje za svoj projekt. Dva raziskovalca s področja fizike sta prejela t. i. ‘advanced grant’, raziskovalka s področja meteorologije pa prav tako prestižno financiranje za mlajše raziskovalce začetni ‘starting grant’. (l. 2011 izr. prof. dr. Nedjeljka Žagar, UL FMF,  l. 2013 prof. dr. Dragan Mihailović, IJS in UL FMF.) Uspeh potrjuje kakovost in prodornost slovenskih fizikov v svetovnem merilu.

Področje projekta, za katerega je prof. dr.  Tomaž Prosen prejel financiranje, je teoretična in matematična fizika kvantnih sistemov z veliko sestavnimi deli, ki med seboj močno integrirajo in so močno vzbujeni. Za zapletenimi pojmi se skriva teoretično razumevanje zanimivih pojavov, posebej pomembnih v sodobnih tehnologijah, kot so transport elektronov pri visokih temperaturah, difuzija brez (energijskih) izgub in podobno. Pričakovani teoretični izsledki bodo lahko pomagali pri načrtovanju kvantne tehnologije prihodnosti, npr. kvantnega spomina ali naprav za procesiranje kvantne informacije. (Vir: Univerza v Ljubljani)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
IbexD
Ibex
8 - št. let nazaj

Ali prav vidim, da celoten seznam dobitnikov še ni objavljen, ali sem samo preneroden, da bi ga našel?

En škrat
En škrat
8 - št. let nazaj

Slovenska znanost, predvsem pa njeni financerji, bi se morala malo zamisliti nad tem, da so bili vsti trije slovenski ERC granti podeljeni na (širšemu) področju fizike.

In naj ne hodijo na plano z argumenti, da so fiziki očitno tako dobri pri pridobivanju EU sredstev, da jim lahko ARRS sredstva še bolj oklestijo.